Jeg har testet forskellige udbydere af online backup til Mac. Præmissen for testen er online backup til hjemmebrug. Denne gang er turen kommet til DollyDrive. Du kan finde de andre testede tjenester og en samlet oversigt her: Test af online backup til Mac

DollyDrive er en vaskeægte Mac-service. Udviklet af Mac-brugere til Mac-brugere. Oprindeligt startede folkene bag tjenesten med at tilbyde Time Machine-backup over nettet, men er siden gået over til at bruge deres egen app frem for Time Machine, der viste sig at være for fintfølende til online backup.

Pladsen er begrænset

DollyDrive kommer som en af de få tjenester ikke med ubegrænset plads. I stedet kan man købe forskellige pakker der starter ved 500GB (€60) og går op til 5TB (€300). Det koster ikke ekstra at tage backup af flere computere og netværksservere (NAS) kan sikkerhedskopieres. Man kan altid opgradere fra en pakke til en større, hvis man får behovet.

DollyDrives data er placeret på servere i EU, og data er krypteret med en standard 256 bit AES-kryptering.

Backup kan skemalægges ned til én gang i timen, og der opbevares ubegrænset versionering på serveren - inden for rammerne af den mængde plads man har.

DollyDrive er klart testens langsomste

Trods gode takter er DollyDrive den service der skuffer mig mest. Måske godt hjulpet på vej at, at dem var en jeg havde store forventninger til. DollyDrive skuffer først og fremmest fordi de er de klart langsomste i testen. Hastigheden er ikke bare langsom, der er decideret elendig grænsende til ikke eksisterende. Jeg har flere gange oplevet at backup eller gendannelse blev langsommere og langsommere efter et par timer for til sidst at gå helt i stå, så en manuel genstart af processen var nødvendig.

Det er ganske enkelt ikke godt nok. Trods flere henvendelser til supporten, har det end ikke kastet et svar af sig. Altså ingen forklaring og ingen hjælp. Jeg har testet DollyDrive flere gang de sidste par år, men intet er blevet bedre på noget tidspunkt. Hastigheden er så dårlig at jeg faktisk tror at jeg ikke ville kunne nå at uploade de lidt mere end 1TB jeg har i min levetid. Det holder ikke.

Der er virkelig ærgerligt, for folkene bag DollyDrive har tænkt grundigt over deres koncept. DollyDrive serverer hele bacup-paletten lige fra online backup til lokal backup og kloning, og indeholder også synkroniseringsfunktionalitet ala Dropbox. Det er rigtigt godt tænkt at levere det hele i en samlet løsning, hvor de forskellige elementer taler godt sammen. Men desværre hjælper det jo ikke, når selve overførslen af data ikke fungerer ret godt. Måske gaber DollyDrive i virkeligheden over for meget. Det basale er der i hvert fald ikke styr på.

Anderledes interface med testens bedste oversigt

Interfacet er overskueligt og logisk bygget op. Men hvor der er kælet for designet kniber det noget mere med funktionaliteten og brugervenligheden. Under dataoverførsel får man således ikke et estimat af tidsforbruget og procentmåleren måler på antallet af filer ikke størrelsen. Har du 99 filer på 1KB og 1 fil på 10GB, vil procentmåleren altså vise 99% selvom den store fil endnu ikke er overført, og der derfor i praksis er overført langt under 1% af den samlede mængde data. Man kan heller ikke se den aktuelle overførselshastighed noget sted. Af funktioner savner jeg generelt flere muligheder for at indstille tingene. Man kan eksempelvis ikke sætte en begrænsing på tjenestens brug af ens båndbredde, eller sætte backup på pause (fordi man lige har brug for al sin båndbredde til noget andet).

En god funktion ved DollyDrive er muligheden for at lave en regulær klon af sit drev. Dette foregår lokalt og kræver at man har et ekstra drev at klone til. God funktion, der gør det nemt at komme i gang efter et nedbrud.

Ikke pengene værd

DollyDrive er efter min mening ikke pengene værd. Havde hastigheden og funktionaliteten været på niveau med de andre testede muligheder, havde det været en helt anden snak. Så kunne man sagtens forsvare en løsning som DollyDrive med alt inkluderet. Det er ikke de 500GB's plads eller prisen der skræmmer mig væk, men den langsomme hastighed og manglen på funktioner.

DollyDrive er ganske enkelt en premiumløsning, der fejler. På nuværende tidspunkt kan den ikke anbefales.

Pris: Ca. 450 kr per år for 500GB.

Bestil her: DollyDrive.

Plus

- Lokal kloning
- Synkronisering
- God status-menu i macOS' topbar
- Ubegrænset versionering

Minus

- Elendig hastighed
- Begrænset plads
- For få indstillingsmuligheder

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.