VPN er en teknologi, der giver dig en sikker og anonym forbindelse til internettet. Med VPN kan du beskytte din netforbindelse mod overvågning og sporing samt skjule din geografiske placering.

Et VPN krypterer nemlig din internettrafik og erstatter din IP-adresse. Det fjerner dine online fodspor og gør det vanskeligt at forbinde din færden på nettet med dig.

En VPN fungerer automatisk og kræver ikke særlig viden eller specielle kundskaber. Det er en billig måde at sikre sit internet på og løsningen er 100% lovlig.

Læs med her, og se hvordan du kommer i gang med at bruge en VPN.

Hvad er en VPN?

VPN, eller Virtual Private Network, er en teknologi, der bruges til at skabe en sikker forbindelse til et andet netværk via internettet. Oprindeligt er teknologien udviklet med det formål at give medarbejdere sikker adgang til deres arbejdsplads' netværk når de arbejder væk fra kontoret.

Her fokuserer jeg dog på VPN til privat brug. I dag er VPN nemlig blevet populær blandt private brugere af andre årsager. Med en VPN får man nemlig en sikker og anonym forbindelse til internettet og får samtidig mulighed for at omgå geografiske restriktioner på eksempelvis streamingtjenester.

Hvordan fungerer en VPN?

Meget forsimplet fungerer en VPN ved at du bruger en anden computers internetforbindelse i stedet for din egen, når du vil se hjemmesider, streame film etc. En VPN omdirigerer altså din forbindelse til internettet så den går via VPN-udbyderens egen server. VPN-udbyderens server bliver med andre ord mellemled mellem dig og resten af nettet.

På den måde skjuler VPN'en din IP-adresse. Samtidig bliver alle de data, du sender eller modtager, krypteret.

Derfor har du brug for en VPN

En VPN gør dit netforbindelse mere sikker. Med en VPN bliver der nemlig skabt en tunnel med krypteret trafik til og fra din computer eller smartphone. Det betyder at du med ro i sindet kan logge på åbne trådløse netværk uden frygt for at blive overvåget, få følsomme personoplysninger som brugernavne og kodeord logget eller at dine data bliver opsnappet af hackere. På en krypteret VPN-forbindelse kan ingen snage i din trafik.

Med en VPN vil din nettrafik ikke kunne spores tilbage til dig. Du bliver anonym. De tjenester du kommunikerer med vil ikke kunne se din IP-adresse. I stedet vil de se IP-adressen på din VPN-udbyders server. Den server din trafik går igennem. Dette kan blandt andet bruges til at anonymisere brug af fildeling, men sikrer også at din internetudbyder ikke kan logge hvilke hjemmesider du besøger.

Sidst men ikke mindst giver en VPN mulighed for at omgå restriktion hos tjenesteudbydere, der bruger geografisk placering til at styre adgangen til indhold. Nogle websteder eller tjenesteudbydere blokerer nemlig for deres indhold i bestemte lande på baggrund af IP-adressen. Ud fra en IP-adresse kan man se hvilket land den hører til. Men hvis du eksempelvis vælger en VPN-udbyder i USA, vil din trafik se ud som om den kommer fra en amerikansk IP-adresse og ikke en dansk. Eller omvendt kan du med en VPN få en dansk IP-adresse, selvom du rejser i udlandet.

Selvom du ikke har noget at skjule, bryder du dig sikkert ikke om at blive overvåget eller sporet. Men en VPN får du sikker kommunikation og adgang til det globale internet, uanset hvor du er.

Er en VPN lovlig?

Der er intet ulovligt i at benytte en VPN. Det er bare en teknologi til at sikre og anonymisere dit netforbrug. Men ulovlige formål bliver selvfølgelig ikke lovlige af, at du skjuler brugen af dem. Så selvom en VPN i sig selv er lovlig at bruge, gælder lovgivningen stadig for det du bruger den til.

Bemærk at det i visse lande kan være ulovligt at bruge en VPN. Dette gælder lande der er kendt for at overvåge og begrænse befolkningen frie ret til kommunikation. Altså netop de steder, hvor brugen af en VPN er mest oplagt. Bruger du VPN på rejsen, så tjek altid lokale regler.

Hvordan bruger man et VPN?

Med alle de fordele, der er ved at benytte VPN, kunne man nemt få den tanke at det er svært at opsætte og bruge en VPN. Intet kunne være mere forkert. Selvom teknologien er ret avanceret, er den nem at bruge. Hos de fleste seriøse udbydere af VPN kan man installere en app og oprette forbindelse med et enkelt klik.

Alt du skal gøre, når du har tilmeldt dig en VPN-udbyder, er at downloade den pågældende udbyders app til din computer eller smartphone. Herefter logger du ind og vælger den VPN-server du vil oprette forbindelse til. Herefter er din internetforbindelse fuldt krypteret og anonymiseret. Det er da nemt.

Hvilken VPN-udbyder skal jeg vælge?

Der findes mange udbydere af VPN-forbindelser. De er ikke lige gode alle sammen, så det er vigtigt at få valgt den rette. Da det handler om sikkerhed og anonymitet, skal du ikke gå på kompromis. Aldrig. Så kan du lige så godt lade være.

Husk at det langt fra er gratis at drive en VPN-tjeneste, så hvis den er gratis at bruge, så stikker der noget under. Styr altid uden om disse.

Den bedste VPN

Den jeg vil anbefale, og som jeg selv bruger, hedder NordVPN. NordVPN anvender stærk kryptering, logger ikke dine oplysninger og tilbyder endda Double VPN, hvor din trafik går gennem to servere, hvis det skal være ekstra, ekstra sikkert. Perfekt til journalister, politisk aktive og lignende.

NordVPN tilbyder apps til macOS og iOS såvel som Windows, Android og Linux. Og med en enkelt NordVPN-konto kan du beskytte op til 6 enheder. NordVPN's hjemmeside er på dansk og de tilbyder 24/7 support.

NordVPN tilbyder planer af forskellige varighed. Jo længere en periode du køber, desto billigere bliver det pr. måned. Det kan derfor anbefales at købe så lang en periode som muligt fra start af. Prisen ved tre år er helt ned til 29 kroner per måned. Det er billigt.

Du bestiller NordVPN her (link).

ONX har en aftale med NordVPN om kommision, hvis du bestiller via linket ovenfor.
NordVPN har ikke haft indflydelse på indholdet i denne artikel. Tak for støtten.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.