
VPN er en teknologi, der giver dig en sikker og anonym forbindelse til internettet. Med VPN kan du beskytte din netforbindelse mod overvågning og sporing samt skjule din geografiske placering.
Et VPN krypterer nemlig din internettrafik og erstatter din IP-adresse. Det fjerner dine online fodspor og gør det vanskeligt at forbinde din færden på nettet med dig.
En VPN fungerer automatisk og kræver ikke særlig viden eller specielle kundskaber. Det er en billig måde at sikre sit internet på og løsningen er 100% lovlig.
Læs med her, og se hvordan du kommer i gang med at bruge en VPN.
Hvad er en VPN?
VPN, eller Virtual Private Network, er en teknologi, der bruges til at skabe en sikker forbindelse til et andet netværk via internettet. Oprindeligt er teknologien udviklet med det formål at give medarbejdere sikker adgang til deres arbejdsplads' netværk når de arbejder væk fra kontoret.
Her fokuserer jeg dog på VPN til privat brug. I dag er VPN nemlig blevet populær blandt private brugere af andre årsager. Med en VPN får man nemlig en sikker og anonym forbindelse til internettet og får samtidig mulighed for at omgå geografiske restriktioner på eksempelvis streamingtjenester.
Hvordan fungerer en VPN?
Meget forsimplet fungerer en VPN ved at du bruger en anden computers internetforbindelse i stedet for din egen, når du vil se hjemmesider, streame film etc. En VPN omdirigerer altså din forbindelse til internettet så den går via VPN-udbyderens egen server. VPN-udbyderens server bliver med andre ord mellemled mellem dig og resten af nettet.
På den måde skjuler VPN'en din IP-adresse. Samtidig bliver alle de data, du sender eller modtager, krypteret.
Derfor har du brug for en VPN
En VPN gør dit netforbindelse mere sikker. Med en VPN bliver der nemlig skabt en tunnel med krypteret trafik til og fra din computer eller smartphone. Det betyder at du med ro i sindet kan logge på åbne trådløse netværk uden frygt for at blive overvåget, få følsomme personoplysninger som brugernavne og kodeord logget eller at dine data bliver opsnappet af hackere. På en krypteret VPN-forbindelse kan ingen snage i din trafik.
Med en VPN vil din nettrafik ikke kunne spores tilbage til dig. Du bliver anonym. De tjenester du kommunikerer med vil ikke kunne se din IP-adresse. I stedet vil de se IP-adressen på din VPN-udbyders server. Den server din trafik går igennem. Dette kan blandt andet bruges til at anonymisere brug af fildeling, men sikrer også at din internetudbyder ikke kan logge hvilke hjemmesider du besøger.
Sidst men ikke mindst giver en VPN mulighed for at omgå restriktion hos tjenesteudbydere, der bruger geografisk placering til at styre adgangen til indhold. Nogle websteder eller tjenesteudbydere blokerer nemlig for deres indhold i bestemte lande på baggrund af IP-adressen. Ud fra en IP-adresse kan man se hvilket land den hører til. Men hvis du eksempelvis vælger en VPN-udbyder i USA, vil din trafik se ud som om den kommer fra en amerikansk IP-adresse og ikke en dansk. Eller omvendt kan du med en VPN få en dansk IP-adresse, selvom du rejser i udlandet.
Selvom du ikke har noget at skjule, bryder du dig sikkert ikke om at blive overvåget eller sporet. Men en VPN får du sikker kommunikation og adgang til det globale internet, uanset hvor du er.

Er en VPN lovlig?
Der er intet ulovligt i at benytte en VPN. Det er bare en teknologi til at sikre og anonymisere dit netforbrug. Men ulovlige formål bliver selvfølgelig ikke lovlige af, at du skjuler brugen af dem. Så selvom en VPN i sig selv er lovlig at bruge, gælder lovgivningen stadig for det du bruger den til.
Bemærk at det i visse lande kan være ulovligt at bruge en VPN. Dette gælder lande der er kendt for at overvåge og begrænse befolkningen frie ret til kommunikation. Altså netop de steder, hvor brugen af en VPN er mest oplagt. Bruger du VPN på rejsen, så tjek altid lokale regler.
Hvordan bruger man et VPN?
Med alle de fordele, der er ved at benytte VPN, kunne man nemt få den tanke at det er svært at opsætte og bruge en VPN. Intet kunne være mere forkert. Selvom teknologien er ret avanceret, er den nem at bruge. Hos de fleste seriøse udbydere af VPN kan man installere en app og oprette forbindelse med et enkelt klik.
Alt du skal gøre, når du har tilmeldt dig en VPN-udbyder, er at downloade den pågældende udbyders app til din computer eller smartphone. Herefter logger du ind og vælger den VPN-server du vil oprette forbindelse til. Herefter er din internetforbindelse fuldt krypteret og anonymiseret. Det er da nemt.
Hvilken VPN-udbyder skal jeg vælge?
Der findes mange udbydere af VPN-forbindelser. De er ikke lige gode alle sammen, så det er vigtigt at få valgt den rette. Da det handler om sikkerhed og anonymitet, skal du ikke gå på kompromis. Aldrig. Så kan du lige så godt lade være.
Husk at det langt fra er gratis at drive en VPN-tjeneste, så hvis den er gratis at bruge, så stikker der noget under. Styr altid uden om disse.
Den bedste VPN
Den jeg vil anbefale, og som jeg selv bruger, hedder NordVPN. NordVPN anvender stærk kryptering, logger ikke dine oplysninger og tilbyder endda Double VPN, hvor din trafik går gennem to servere, hvis det skal være ekstra, ekstra sikkert. Perfekt til journalister, politisk aktive og lignende.
NordVPN tilbyder apps til macOS og iOS såvel som Windows, Android og Linux. Og med en enkelt NordVPN-konto kan du beskytte op til 6 enheder. NordVPN's hjemmeside er på dansk og de tilbyder 24/7 support.
NordVPN tilbyder planer af forskellige varighed. Jo længere en periode du køber, desto billigere bliver det pr. måned. Det kan derfor anbefales at købe så lang en periode som muligt fra start af. Prisen ved tre år er helt ned til 29 kroner per måned. Det er billigt.
Du bestiller NordVPN her (link).
ONX har en aftale med NordVPN om kommision, hvis du bestiller via linket ovenfor.
NordVPN har ikke haft indflydelse på indholdet i denne artikel. Tak for støtten.
Scroll ned for at se kommentarer
Helt enig i at en VPN er et must for alle der bekymrer sig om sikkerhed og anonymitet. Jeg bruger også NordVPN, og har kun at sige om dem.
Kan man bruge VPN til at omgå sin geografiske placering på f.eks. et apple TV?
@Peter G.
Man kan godt omgå sin geografiske placering. Men ikke på Apple TV. Apple TV understøtter nemlig ikke VPN. Men man kan opsætte VPN direkte på mange routere og dermed beskytte alle sine enheder på en gang.
Problemet ligger her hos Apple og ikke VPN-udbyderen.
Hej Martin – glimrende artikel, der kort forklarer fordelene ved VPN.
Artiklen er efter min mening dog ret ensidig, idet du kun omtaler et enkelt firmas produkt – og så oven i købet et amerikansk firma – som er en del af 5-eyes og 14-eyes
Foreslår at du investigerer og beretter om ProtonVPN, som kan anvendes helt gratis. I øvrigt også sammen med deres ProtonMail, som også er gratis.
Hilsen Poul
@P. Dan
Tak for indsparket.
Jeg omtaler VPN helt generelt, og anbefaler så den tjeneste jeg selv bruger (og dermed kender og kan stå inde for).
Jeg deler din bekymring for Five Eyes og Fourteen Eyes. NordVPN er ikke et amerikansk selskab. NordVPN hører hjemme i Panama og har lagt deres forretning netop der, fordi der i Panama ikke er lovkrav om data-logning overhovedet.
Jeg holder fast i, at når noget er gratis, så stikker der noget under. ProtonVPN's gratis tilbud er i hvert fald underlødigt. Kun servere i tre lande og dårlig hastighed. Man skal op i deres Plus til 8 euro pr. måned før det giver mening.
Men jeg vil da overveje at lave en regulær test/sammenligning af forskellige VPN'er på et tidspunkt og har ProtonVPN med på listen.
Jeg kan sagtens se fordelene ved VPN, men ser også diverse internetudbydere sætte begrænsninger i deres netværk, så man f.eks. ikke kan skifte geografisk lokation.
@Morten Stryhn
Ikke forstået. Hvordan blokerer internetudbyderne? Eller mener du tjenesteudbydere (som Netflix)? Tjenesteudbydere kan i teorien godt blokere for IP-adresser, som de ved kommer fra en VPN. Men det er katten efter musen. De fleste VPN-udbydere er altid et skridt foran. Her er det snarere ting som hvilket land kreditkoret er fra etc. de bruger til at blokere med.
God artikel, der forklarer tingene så selv jeg kan forstå dem. Jeg skal have en VPN med det samme kan jeg godt se.
Jeg har VPN express - når jeg bruger VPN blokere Netflix for brug - jeg kan udemærket bruge VPN Spanien - Danmark til DR tv - er det et kendt problem at Netflix gør dette eller skal jeg bruge en anden udbyder
@Axel Waltersdorph
Som jeg skriver i kommentaren ovenfor, så gør Netflix hvad de kan for at lægge hindringer i vejen for alle VPN'er. Men det burde stadig fungere. Nogle gang hjælper det at skifte til en anden server i samme land. Ellers kontakt deres support og hør om de kan hjælpe. De lever jo at denne funktionalitet, så derfor er de også interesseret i at det virker.
@Martin Wolsing
Jeg har prøvet forskellige VPN udbydere, hvor man får en IP-adresse, som kan "flyttes" rundt i verden og det virkede indtil TDC ændrede i deres netværk, så det "overskrev" VPN'en og gjorde at lokationen altid er Danmark.
@Morten Stryhn
Er du sikker på at det er en VPN og ikke en "smart DNS", du har brugt? Så vidt jeg ved fungere VPN fint gennem YouSee (tidligere TDC). Jeg tror ikke på at de ville lukke for VPN, da det vil ramme mange hjemmearbejdspladser.
"Smart DNS" er lidt noget andet. Eller noget helt andet, faktisk. Det kan de sagtens lukke ned for.
Hej Martin
Tak for endnu en god og informativ artikel, jeg vil læse op på denne mulighed.
Lige et dumt spørgsmål:
Kan en VPN afhjælpe den spam, jeg udsættes for fra Norge?
Det er tidskrævende at spærre hos Yousee.
@Uffe Poulsen
Det var godt du kunne bruge informationen.
En VPN vil ikke stoppe spam. Det må skyldes at din mailadresse er havnet i hænderne på nogle forkerte.
Hej Martin
Syntes du burde skrive mere tydeligt at det kan være ulovligt (nogle mener det er) at omgå georestriktionerne. Du bruger også selv ordet omgå.
Streamingstjenesterne betaler for at må sende deres indhold i et geografisk defineret område og ved at omgå denne beskyttelse sørger du for at de overtræder deres aftale.
Ved ikke om det stadig er gældende at man skal angive en adresse når man laver en konto ved f.eks. netflix og her skal man så lave dokumentfalsk for at angive en adresse som ens bopælsadresse selvom det ikke er der man bor.
P.s. jeg benytter selv VPN-byen til at se dansk TV når jeg er i udlandet, så det er ikek fordi jeg er hellig jeg kommenterer på det.
@Benny
Ingen IT-jurister (jeg har kunnet finde frem til) mener, at man overtræder straffeloven eller anden lovgivning ved at omgå geoblokering.
Hvad det derimod kan være, er at det kan være i strid med betingelserne for en given tjeneste og de derfor potentielt set kan annullere din aftale og smide dig ud. Men det er så også det værste der kan ske.
Hej Martin
Det er vist en overtrædelse af straffeloven at udgive sig for andre end den man er, hvilket man gør hvis man angiver at man bor i F.eks USA når man bor i Danmark, som var løsningen når man ville se US Netflix som dansker.
@Benny
Beklager, men du tager altså fejl. Inden jeg skrev artiklen, undersøgte jeg (selvfølgelig) tingene. Derfor gider jeg heller ikke bruge mere tid på dette. Der er intet ulovligt i at omgå geoblokering med en VPN.
Men du kan have en pointe i at fået gjort helt tydeligt i artiklen, at det er lovligt. Og at det altså ikke bare er noget jeg siger eller finder på. Jeg finder et citat fra en jurist og sætter ind.
@Martin Wolsing
Jeg synes at have læst nogle steder, at en VPN kan have indflydelse på ens internethastighed, altså forringe ens hastighed, og de som skrev om det på FB var netop folk med NordVPN - er det korrekt eller misforstår de noget?
De skrev bare at det ikke afhjalp, selvom de fandt en anden server at gå på, og spurgte nemlig til om nogen kendte en server de kunne gå på, så det ikke gik for meget udover hastigheden - kender du noget til det?
Vil helst ikke gå igang, før jeg er sikker på at det ikke er en hastighedsdræber.
@xenoh
Der vil altid være et mindre fald i hastigheden. Dette skyldes at trafikken krypteres, hvilket tager lidt tid i begge ender. Dette gælder alle VPN'er. Derudover kan der være større eller mindre pres på serverne, hvilket også tager noget hastighed.
Jeg oplever det ikke som et problem. Men nu har jeg også rigeligt at give af (200/200). Om den så i praksis rammer 150 eller 180 gør ikke så meget for mig.
Ellers betragtes ExpressVPN som markedsleder hvad angår hastighed (link).
Jeg arbejder på en lille test/omtale af 3-4 udvalgte VPN'udbydere. Den er nok klar i næste uge.
@Martin
Jeg bruger PureVPN, Jeg kan sende dig en gratis prøve måned, hvis du vil teste PureVPN i din lille test.
Send mig en mail, så sender jeg invite.