Har du oplevet, at din iPhone eller iPad har været sat til opladning, men at der ikke sker noget? Det er ikke unormalt, at der er problemer med opladningen af mobile enheder - også Apples iOS-enheder. Der er dog typisk en god forklaring på problemet - og ofte er det nemt at løse, så iPhonen igen oplader normalt. Generelt har det intet med selve iPhonen at gøre. Kun i sjældne tilfælde er årsagen, at den er gået i stykker.

Hvis din iPhone er sat til opladning, men uden at den lader op, så læs med her og find ud af hvordan du løser det.

Har du mistanke om, at den manglende opladning skyldes at iPhonen har været i vand, så tag med det samme iPhonen ud af stikket og sluk den. Følg herefter denne vejledning: Sådan kan du redde en vandskadet iPhone.

Selvom jeg omtaler iPhonen nedenfor, gælder alt i denne artikel selvfølgelig også for iPads der ikke vil lade op.

Sådan tjekker du om iPhonen lader op

Først og fremmest skal vi selvfølgelig have slået fast, hvordan man overhovedet kan se om telefonen lader op. Det er heldigvis meget nemt.

Hvis iPhonen har slukket skærm vil den tænde, når du sætter den til opladning. På skærmen vil der være et stort grønt batteri-ikon og en oplysning om at telefoner lader op. Der vil desuden komme en lyd, der indikerer det samme. Dog ikke hvis telefonen er på lydløs.

Er iPhone tændt, skal du i stedet kigge i menulinjen øverst. iPhonen har et lille status-ikon i menulinjen der indikerer opladning. Det forestillet et lille lyn, og det er placeret umiddelbart til højre for batteri-ikonet. Hvis lynet er der, så lader telefonen op. Er lynet der ikke, lader telefonen ikke op. Det er altså i situationer, hvor iPhonen sidder til opladning, uden at der et et lyn i menulinjen, vi har balladen.

Er iPhonen løbet helt og aldeles tør for strøm, så tager det noget tid at få liv i den igen. Der kommer ikke de sædvanlige lyde og ting frem på skærmen. Giv den 4-5 minutter før du konkluderer, at den ikke lader op.

Er laderen tændt og korrekt forbundet?

Det første du skal gøre er at tjekke, at der faktisk er tændt for laderen, og at kablet er sat i i begge ender. Det virker logisk, men man kan jo være kommet til at slukke på kontakten, eller at hive stikket ud. Vi skal bare være helt sikre på, at det ikke er denne elementære fejl, der er skyld i problemerne.

Herudover er der i virkeligheden kun tre ting, der kan være årsag til problemer med opladning af iPhonen. Fejlen kan ligge i selve iPhonen, fejlen kan ligge i kablet eller fejlen kan ligge i opladeren. Opgaven er at finde ud af, hvor den ligger. Det gør du ved at starte fra en ende af.

Lader du iPhonen via computeren, kan fejlen også ligge her. Fejlsøgningen er den samme som hvis du brugte en oplader. Prøv med andre USB-porte og en anden computer.

Tjek om fejlen ligger i opladeren

Det er ikke ret tit, at fejlen ligger i selve opladeren, men da det er nemt at tjekke, så start med at gøre det. Jeg har været ude for det et par gange.

Har du en ekstra oplader, så prøv at bruge den i stedet. Flyt både kabel og iPhone over til den nye oplader. Du kan eventuelt også bruge en computer med USB-port. Det er vigtigt, at du benytter samme kabel som i den situation, hvor opladningen ikke virker.

Går opladningen i gang, må det være den første oplader, der er noget galt med. Løsningen ligger lige for: Skift den uduelige oplader ud.

Går opladningen ikke igang ligger problemet et andet sted end i selve opladeren. Teoretisk kunne begge opladere være i stykker. Det kan man teste ved at prøve med en tredje oplader. Jeg ville dog selv med det samme antage, at problemet ligger et andet sted.

Tjek om fejlen ligger i kablet

Slidte kabler er nok den hyppigste årsag til at opladningen ikke fungerer. Kablerne holder desværre ikke evigt, og før eller siden vil kablerne holde op med at fungere.

Igen er det nemt at tjekke - hvis du har et ekstra kabel vel at mærke. Skift kablet og tjek om opladningen begynder. Gør den det, er problemet lokaliseret til det gamle kabel. Smid det ud og køb et nyt.

Lav også dette tjek selvom der ikke umiddelbart er nogen synlige skader på kablet. Der kan være fejl på kablet, man ikke kan se.

Vil iPhonen eller iPaden stadig ikke lade op, ligger fejlen sandsynligvis ikke i kablet. specielt ikke, hvis kabel nummer to er nyt. Er det lige så slidt som det første, kan du ikke rigtigt bruge det til noget.

Har du ikke andre kabler et det ene, eller virker det ikke at skifte kabel, så læs videre.

Tjek om fejlen ligger i iPhonen

Hvis det ikke hjælper at skifte oplader eller kabel, må fejlen naturligt nok ligge i selve iPhonen. Det betyder dog ikke, at den nødvendigvis er i stykker.

En af de hyppigste årsager til problemer med opladningen er nemlig, at der er kommet støv, hår eller nullermænd i iPhonens Lightning-port i bunden. Start derfor med at tjekke om det er tilfældet. Lys ind i porten, og se om den er fuld af støv eller andet, der kan give problemer med korrekt forbindelse til kablet. Finder du noget, der ikke skal være der, så rens stikket med en tandstik eller en lille børste. Tjek også USB-porten på opladeren, og at selve stikkene på kablerne er fri for møg.

Når du har renset det hele, så prøv at lade op igen. Nu skulle det meget gerne virke.

Trådløs opladning

Nyere iPhones kan ud over at blive opladet via kablet, også oplades trådløst. Det giver en ekstra dimensionen til problemløsningen. Men også en ekstra mulighed for at lade op. Ovenfor har det udelukkende handlet om at få den kablede opladning til at fungere.

Hvis det er den trådløse opladning der ikke fungerer, så skal man gribe tingene lidt anderledes an. Noget af fejlsøgningen er selvfølgelig den samme: Tjek at kabel og oplader virker og er tændt. Ellers er det typiske problem at iPhonen ikke ligger ordentligt på opladeren. Hvis du er stensikker på at den gør det, og at alt virker, er der i virkeligheden ikke så meget mere du kan gøre.

Er iPhonen i stykkker?

Virker det stadig ikke, er vi ved at løbe tør for muligheder. En sidste mulighed er dog at genstarte iPhonen. Det er sjældent at det hjælper, men det kan det gøre i nogle tilfælde. Hold hjem-knappen og tænd/sluk-knappen nede indtil Apple-logoet dukker op på skærmen. Har du en iPhone uden hjem-knap, er fremgangsmåden en lidt anden. Se her hvordan du genstarter iPhones uden hjemknap. Vent til iPhonen er genstartet og prøv om den nu kan lade op. Løb eventuelt hele proceduren ovenfor igennem en gang til.

Er du nået hertil uden at opladningen er gået i gang, begynder det at være kritisk. Hvis ikke udskiftning af kabel såvel som oplader hjælper, og der heller ikke er noget der blokerer porten, er den mest sandsynlige forklaring at din iPhone er gået i stykker. Her er det på tide, at lade en fagmand kigge på iPhonen. Det kan være batteriet der er gået i stykker, men det kan også have andre årsager. Få iPhonen på værksted - eller køb en ny, hvis du mener at en reparation ikke kan betale sig. Er iPhonen ny, så henvend dig i butikken, hvor den er købt og reklamer over problemet.

Jeg håber, at ovenstående har fået gang i opladningen af din iPhone igen.

Artiklen er ajourført i september 2020.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.