Jeg vil gerne have at min Mac er i topform, men på den anden side gider jeg heller bruge unødigt meget tid på det. Netop derfor vil jeg gerne bruge en app til formålet. En der er nem at bruge, men som virker og gør en forskel.

Der findes masse af apps der hævder at kunne optimere din Mac og fjerne unødvendige filer. En af de få der erfaringsmæssigt rent faktisk virker er CleanMyMac. Seneste udgave hedder CleanMyMac X, som erstatter CleanMyMac 3. I denne artikel kigger jeg nærmere på CleanMyMac X, og hvad den kan gøre for at få min Mac til at køre bedre.

Hvad kan CleanMyMac X?

Hovedfunktionen i CleanMyMac har altid været at fjerne junk-filer, så man får mere plads på sit drev. Derudover får man en fuld systemmonitor, der sørger for at ens Mac hele tiden er i tip top stand, blandt andet ved at hjælpe med at slette apps korrekt og komme med advarsler hvis en proces hænger eller drevet er ved at være fyldt.

Nyt i denne version er en funktion til at finde og slette malware samt en funktion der giver visuelt overblikover ens store filer. CleanMyMac X er nu også optimeret til Macs med M1-processor samt naturligvis macOS Monterey.

Har man overhovedet brug for den slags?

Man siger ofte - det gør jeg også selv - at har man en Mac, skal man ikke bekymre sig om systemoptimeringer og filoprydning. Det er grundlæggende rigtigt, men så alligevel ikke helt. macOS klarer selv det meste, men vil man lige have de ekstra procent i toppen, så er man nødt til at gøre det selv - eller bruge et værktøj som CleanMyMac, der gør det nemt for enhver uden at man skal bruge en halv formiddag på projektet.

Du vil blive overrasket over, hvor meget plads du kan få frigivet fra dit drev med en app som CleanMyMac og hvor meget hurtigere din Mac bliver bag efter. Specielt hvis du har en Mac med et par år på bagen.

Installer CleanMyMac X og lad den scanne din computer

Det første man skal gøre, efter at man har installeret CleanMyMac X, er at give tilladelse til at appen kan få adgang til ens drev og filer. Dette er en lille smule mere bøvlet end i tidligere udgaver, da Apple har strammet proceduren. Det øger sikkerheden, men kræver lige lidt manuelle godkendelser. Har man prøvet det før, er det dog nemt klaret, og hvis ikke, så er der en fin vejledning i selve appen.

Når appen er på plads, starter man med at lade den lavet et såkaldt "Smart Scan" af ens Mac. Det tager et par minutter, og undervejs kan man hele tiden følge med i hvad der foregår, og hvor meget junk der er blevet fundet.

Skal det være rigtigt nemt, kan man efter scanningen ordne hele dynen med et enkelt tryk på en knap. Der fjernes ikke vigtige systemfiler eller private data i denne proces. Du risikerer altså ikke at miste noget essentielt. Første gang jeg brugte CleanMyMac X, blev der fundet 22GB junk. Så med et enkelt tryk på en knap fik jeg ganske enkelt 22GB ekstra plads.

Lad CleanMyMac X slette junk-filer

Når man har scannet in Mac, får man en oversigt over foreslåede optimeringer.

I forbindelser med opdateringen af denne artikel, hvor jeg skule lave nye billeder, med det nye design, kørte jeg en ny scanning, og denne gang blev der fundet 5,76 GB.

Som sagt kan man klare hele oprydningen med et enkelt tryk på en knap. Vil man have lidt mere overblik over, hvad der sker, kan man trykke på de forskellige kategorier og gennemgå resultatet af scanningen og selv bestemme hvad der skal slettes eller gøres.

I mit tilfælde var der en masse sprogfiler, log-filer og så videre. Ud med dem, og jeg fik med det samme masse af ekstra plads. Endda på en forholdsvis nyinstalleret Mac. Jeg prøvede det samme på min gamle iMac og der var 40GB at hente. Dem tager jeg gerne med. På et 250GB SSD-drev er det en ret stor andel der åbenbart bruges på junk. Det overrasker mig lidt.

Få en hurtigere Mac med CleanMyMac X

Ud over at slette unødvendige filer, kan CleanMyMac X optimere din Mac, så den bliver hurtigere. Det sker i den sektion, der hedder Speed. Når man har kørt et Smart Scan, kommer appen med nogle anbefalinger. Det er ting som at tømme Safaris DNS-cache, frigive RAM etc. Alt sammen noget der kan gøre din Mac lidt hurtigere.

Herudover kan man selv igangsætte ting som at reindeksere Spotligt, reparere disktilladelser og tynde ud i Time Machine-backups etc. Disse ting behøver man ikke gøre regelmæssigt, men kan være gode at tage med, hvis man oplever problemer i forhold til de pågældende ting.

Automatisk oprydning og optimering er i gang.

Brug CleanMyMac X til at finde malware og store filer

En ny funktion i CleanMyMac X er at den kan finde malware, altså skadelige apps, scripts eller kode. Den kan også slette din browser- og chathistorik.

Jeg har ikke testet denne funktion, da jeg ikke har noget malware - og jeg har ikke villet installere noget, bare med det formål at teste om det bliver opdaget. Dette er desuden heller ikke hovedformålet med CleanMyMac X. Hovedformåler er at få mere plads og en hurtigere Mac. Men det er dog en rar funktion at få med på sidelinjen - også selvom den måske ikke er perfekt.

En anden ny funktion er "Space Lens", der giver et visuelt overblik over indholdet på ens drev. Det gør det uhyggeligt nemt at se, hvad der fylder, så man eventuelt kan slette det. Tidligere brugte jeg er særskilt app til dette formål (DaisyDisk), men det er ikke længere nødvendigt.

CleanMyMac X sletter ens apps ordentligt

Ud over hovedfunktionen med at rydde op i junk-filer, har CleanMyMac X flere små værktøjer. Blandt andet en funktion til at afinstallere apps med. Jeg har altid bare gjort det ved at hive dem over i papirkurven. Det er det Apple anbefaler og det er nemt og bekvemt.

Det sletter bare ikke alle spor af den pågældende app. Små filer bliver liggende hist og her. Vil man gøre helt rent, skal man bruge CleanMyMacs funktion til formålet. Rent pladsmæssigt er det småting, men rent principielt vil jeg gerne helt af med en app, når jeg sletter den.

CleanMyMacs funktion til at slette apps med, er efter min mening den bedste på markedet, og den håndterer også plugins og extensions.

Automatisk vedligeholdelse og monitorering med CleanMyMac X

Meget af dette oprydningsarbejde er en éngangsforestilling. Når først de kinesiske sprogfiler er slettet skal jeg ikke gøre det mere. Flere andre ting hober sig dog op over tid, så CleanMyMac X er derfor ikke noget man bare bruger én gang og sletter igen. Fordelen kommer først rigtigt, når man lader det køre i baggrunden og lader det holde øje med ens system. Det er her, det bliver rigtigt smart.

Man bliver advaret hvis drevet er ved at være fyldt eller hvis en proces hænger. Fjerner man en app vil CleanMyMac foreslå at fjerne den korrekt så alle mulige småfiler ikke bliver liggende i systemet som de normalt gør og så videre. Der holdes med andre ord hele tiden øje med at dit system er i bedst mulig form og at mængden af junk konstant holdes på et minimum. Det kan jeg godt lide.

CleanMyMac har et ikon i menulinjen øverst, hvorfra man til enhver tid kan se status på ens Mac og får hurtige genveje til at optimere.

Oversigt fra menulinjen.

Kan anbefales

Ret beset gør CleanMyMac X ikke noget, du ikke ville kunne gøre selv. Enten via kommandoer i Terminalen eller via en håndfuld andre værktøjer. Men d slags tager tid og kræver en del indsigt. CleanMyMac X er for alle os andre.

CleanMyMac X gør det nemt og samler det hele ét sted. Som en buffet af vedligeholdelsesværktøjer lige til at gå ombord i. Alle kan være med. Brug den automatiske funktion til sletning og slå overvågningen til, og du vil være 99% i mål uden nogen som helst indsigt eller forkundskaber. Du behøver ikke have nogen som helst forstand på hvad der foregår eller at sætte dig ind i hvordan tingene egentlig virker. Du trykker bare på en knap og kan have fuld tillid til at det unødvendige slettes, men at de ting du faktisk har brug for er sikret.

Jeg har brugt CleanMyMac X siden version 2, og det er kun blevet bedre siden. Jeg kan roligt anbefale det til alle Mac-brugere, der er på udkig efter en god app til at holde deres Mac i topform. Hvis jeg en dag får taget mig sammen til at lave en top 10-liste over de Mac-apps jeg anbefaler alle at installere, vil CleanMyMac X være på listen.

Pris

CleanMyMac X kan enten fås i abonnement for 276 kroner pr. år eller som et engangskøb på 662 kroner. Har du version 3 kan du opdatere for det halve.

Du kan købe CleanMyMac X hos MacPaw (link).

ONX har indgået en aftale med Macpaw om, at de støtter driften af ONX økonomisk, hvis du køber via linket ovenfor. Rent juridisk, er der derfor tale om et reklame-link. Macpaw har ikke haft indflydelse på indholdet i denne artikel. Tak for støtten.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.