Sådan kommer du igang med at træne cykelløb hjemme i stuen
Indendørs cykeltræning er blevet en stor ting. Og her tænker jeg ikke på den gode gammeldags kondicykel, men om det man kunne kalde virtuel cykling. Med virtuel cykling kan man køre ræs mod andre cykelryttere fra hele verden og få en mere autentisk cykeloplevelse selvom man altså bare sidder hjemme i stuen.
En af de mest benyttede platforme til virtuel cykling hedder Zwift. I denne artikel fortæller jeg hvad Zwift er og hvordan du kommer i gang og hvilket udstyr du skal bruge.
Hvad er Zwift?
Zwift er en online verden, hvor du med din personlige cykelrytter-figur (avatar) kan køre rundt på mere end 1.500 km forskellige ruter. Zwifts verden hedder Watopia, og er som sådan altså en fantasiverden, dog med kraftig inspiration fra virkeligheden. For eksempel kan du køre op ad Alpe du Zwift, der er en næsten tro kopi af virkelighedens Alpe d’Huez med de 21 hårnålesving og samme stigningsprocenter. Flere VM-ruter findes også i Zwift.
Zwift minder altså lidt om en spil dog med den forskel at du rent faktisk får sved på panden i Zwift. Zwift er nemlig forbundet til en såkaldt smart trainer som er koblet til din cykel. Smart traineren registrerer din hastighed og kan justere belastningen efter den rute du kører. Når du kører op ad Alpe d’Huez i den virtuelle verden vil du altså opleve den samme belastning, som hvis du kørte den i virkeligheden. Din Zwift-opkoblede hjemmetræning vil altså føles mere naturtro, end når du bare okser derudad på en gammeldags kondicykel eller en knap så smart hjemmetræner.
Du kan køre de forskellige ruter alene, men det bliver først for alvor sjovt, når du kører sammen med andre. For så bliver de pludselig til et cykelløb, blot med den forskel at alle deltagerne sidder derhjemme hver for sig. Særligt i disse dage, er det jo ganske fornuftigt, mened Zwift kan man trods et ønske om at holde afstand til andre, alts alligevel deltage i løb med eller mod andre.
Zwift byder også på en række træningsprogrammer, som du kan følge for at blive bedre på din cykel.
Hvad skal man bruge for alt komme i gang med Zwift?
For at komme i gang med Zwift skal du bruge følgende:
- Racercykel
- En enhed med Zwift installeret (smartphone, Apple TV, computer)
- Smart hometrainer
Efterhånden som du kommer i gang kan du supplere med ting som en ventilator (du mangler nemlig den naturlige ventilation fra landevejen) og en måtte for at beskytte gulvet. Du kan også supplere med pulsmåler etc. Disse er dog ikke streng nødvendige, som dem springer jeg let henover her.
Det klart vigtigste er selve hometraineren, men den enhed du afvikler Zwift på, er også ret vigtigt for den samlede oplevelse.
En frivillig tilføjelse er appen Swift Companion, der giver dig mulighed for at forbinde og kommunikere med andre Zwift-brugereere, fungerer som en fjernbetjening til din tur eller løbetur og gør planlægningen af din næste aktivitet nemmere.
Hvilken Smart hometrainer skal man bruge?
Det er muligt at benytte forskellige cykeltrænere sammen med Zwift. Langt de fleste bruger en type, hvor man tager baghjulet af sin cykel og monterer den i smart traineren. Det kalder man Direct drive. Det giver den bedste integration med Zwift og de muligheder, der er for at få en præcis gengivelse af din kørsel, samt følelsen af at køre i kuperet terræn fordi belastningen justeres efter terrænet.
En lidt mere enkel og dermed billigere løsning er at vælge en smart trainer med en rulle, som hjulet kører på. Det kalder man Wheel-on. Disse er også ganske fine, men kan typisk ikke give lige så meget belastning og dermed simulere helt så stejle stigninger som den førstenævnte type. Rulletypen støjer også noget mere og generelt er de ikke ret præcise.
Jo højere belastning og stigningsprocent, der kan simuleres, desto bedre. Skal det være rigtigt avanceret skal du vælge en smart trainer med det man kalder Road feel. Det giver mulighed for at simulere kørsel på brosten eller andet ujævnt terræn ved at smart traineren laver rystelser.
Priserne for de nævnte ligger typisk mellem 4.000 og 6.000 kroner,men kan fås både dyrere og billigere.
Nogle af de mest anerkendte producenter er smart trainere er Tacx, Wahoo og Elite. Jeg vil ikke gå nærmere i detaljer med de mange modeller, men blot komme med et konkret bud på en god hometrainer. Det kunne være Wahoo KICKR Core, der kan simulere stigninger op til 16% og lige nu kan fås til 4.999 kroner.
Bemærk at der er stor efterspørgsel på hometrainers i øjeblikket, så tilgængeligheden kan variere.
Hvilken enhed er den bedste til Zwift?
Nu da selve det cykeltekniske er på plads, skal det sidste handle om afviklingen af selve Zwift. Platformen kan fås til iOS, Android, Windows og macOS samt Apple TV. I princippet er de lige gode, men oplevelsen bliver markant bedre, hvis du har en stor skærm, det vil sige bruger dit TV. At sidde og skulle kigge på en lille iPhone er lidt et antiklimaks sammenlignet med et 50" TV. Men det handler selvfølgelig også lidt om det praktiske setup. Zwift kan som sagt køre det meste, så brug det du har eller det der passer til dit setup. Starter du helt fra bar bund er mit bud at bruge Apple TV og et stort TV. Det er bare det fedeste og er nemt at sætte op.
Bemærk, at hvis du vil benytte udstyr baseret på ANT+, så skal du bruge en dongle eller omformer, da både Apple TV, smartphones og computere normalt kun understøtter Bluetooth. Gå derfor principielt helst efter Bluetooth-baseret tilbehør, hvis du har valget.
Selve adgangen til og brugen af Zwift-platformen koster cirka 100 kroner om måneden. Abonnementet kan sættes på pause i de perioder, hvor du hellere vil træne udenfor.
Læs mere på zwift.com