Jeg har testet forskellige udbydere af online backup til Mac. Præmissen for testen er online backup til hjemmebrug. Denne gang er turen kommet til Onlime. Du kan finde de andre testede tjenester og en samlet oversigt her: Test af online backup til Mac

Onlime er et dansk firma med dansk suport og dansk software. Onlime tilbyder den fulde pakke, det vil sige både backup og cloud-synkonisering i én samlet løsning, til priser fra 890 kroner per år for en familieløsning med 1 TB plads (1.000 GB). Du kan købe adgang til mere plads eller få en personlig konto med ubegrænset plads. Der er også særlige muligheder for virksomheder.

Sikkerhed og hastighed er i top

Data krypteres med en standard 256 bit AES-kryptering. Man har desværre ikke mulighed for selv at vælge sin egen krypteringsnøgle, men til gengæld kan man beskytte sin konto med tofaktor-verifikation, hvis man vil.

Onlime benytter norsk infrastruktur. Data ligger fysisk på topsikrede servere i Oslo og Stavanger i Norge og er underlagt norsk lovgivning, der ifølge Onlime giver verdens bedste privacy-beskyttelse. Det betyder at eksempelvis amerikanske myndigheder ikke kan kræve adgang til data som de ville kunne, hvis data lå på servere i USA eller på amerikanskejede servere i Europa.

Onlime er markant hurtigere end de andre backup-tjenester jeg har testet. I stedet for at skulle bruge ugevis eller endda flere måneder på at uploade en fuld startbackup taget det kun en uges tid.

Kontinuerlig backup - men dårlig versionering

Onlimes backup kører i princippet kontinuerligt. Det vil sige at appen hele tiden analyserer dit system og begynder at tage backup, så snart den opdager en ny eller ændret fil. Dette er rent sikkerhedsmæssigt det bedste, men jeg savner alligevel mulighed for selv at kunne vælge interval, så der for eksempel kun tages backup en gang i timen. Det kan man desværre ikke. Til gengæld kan man angive at backuppen kun skal køre i en bestemt periode backuppen som eksempelvis hver onsdag og fredag fra klokken 14 og to timer frem.

Onlime gemmer de fem seneste versioner af alle dine filer. Overskriver du en fil - for eksempel et tekstdokument, hvor du mister data – kan du gendanne en tidligere version fra din cloud backup i Onlime. Men altså kun de seneste fem versioner. Det er for lidt og et af Onlimes svage punkter, fordi det gør det umuligt at gå ret langt tilbage i tiden og gendanne en fil. Det eneste rigtige ville være ubegrænset versionering - i hvert fald på udvalgte vigtige ting. En film eller et billede man har gemt er nok mindre kritisk i forhold til versionering end ens studieopgaver . Nogle af Onlimes konkurrenter tilbyder faktisk dette, mens andre ligger på samme niveau.

Filer du sletter på normal vis (for eksempel når du ryder op på din computer) kan gendannes i op til 30 dage, som er den tid Onlime opbevarer slettede filer i deres papirkurv.

Ganske få indstillingsmuligheder og tilpasninger

Et andet sted hvor jeg savner lidt mere, er for indstillingsmuligheder. Udover muligheden for at planlægge backup i et givent tidsrum er der en båndbreddebegrænser. Her kan man vælge hvor meget af ens båndbredde, man vil tillade bruges til backup. Det er meget smart, så man kan udgå at hele ens kapacitet bruges til backup, så ikke man kan streame film etc. når ens backup kører. Udover dette kan man selv vælge hvor mange filer der kan uploades på samme tid.

Derudover kan man vælge om skjulte filer skal med i backuppen eller ej og om appen skal starte automatisk, når computeren starter. Det er sådan set også det hele.

Vi har med andre ord at gøre med en tjeneste uden de helt store muligheder for at tilpasse tingene til egne behov. Det har til gengæld den meget væsentlige fordel, at det er meget nem at komme i gang. Man skal ikke rode med alt muligt, men går bare i gang uanset hvor lidt eller meget man ved om tingene. Jeg havde dog foretrukket en helt arsenal af smarte tilpasninger. Havde Onlime haft det, var de banket op gennem loftet på skalaen. Nu er de "bare" rigtigt gode.

Velfungerende app uden at imponere

Appen er generelt velfungerende og fint disponeret. Jeg savner dog nogle essentielle informationer. Den absolut vigtigste information når man sætter gang i en backup er hvornår man kan regne med at den er færdig. Den information må man kigge langt efter her. Man aner med andre ord ikke om der går 20 minutter eller 20 dage. Det eneste man får at vide er uploadhastigheden. Så kan man i princippet selv dividere op i størrelsen, men hvorfor appen ikke selv gør det er mig en gåde. Til gengæld viser den som en procentangivelse hvor mange af ens filer man har uploadet. Det kan man bare ike bruge til noget som helst da filerne i sagens natur er meget forskellige i størrelse.

Det er selvfølgelig småting, og man sidder ikke og kigger på sådan en måler konstant, tingene går jo hverken hurtigere eller langsommere af den grund, men det ville alligevel være rart at få den information.

Ubegrænset plads og alle dine computere er dækket ind

Udover sikkerheden og hastigheden er Onlimes styrke muligheden for at tage backup at alle ens computere uden at det koster ekstra. NAS'er er inkluderet og man kan endda også få lagt sine billeder fra iPhonen op i skyen uden at det koster ekstra. I forhold til Apples fedtede grænser i iCloud er det rart med en tjeneste hvor man får det man har brug for. Det koster ikke ekstra fordi man lægger lidt flere billeder op. Alt er inkluderet. Sådan skal det være.

Cloud-synkronisering følger med

Udover den nævnte backuptjeneste tilbyde Onlime en synkroniseringstjeneste ala Dropbox eller iCloud. Det fungerer ved at man vælger en mappe på sin Mac som skal holdes synkroniseret med Skyen. Filerne i denne mappe kan man så tilgå over alt, bare man har en netforbindelse. Det er smart omend ikke nogen nyhed på markedet. Funktionaliteten og mulighederne er heller ikke på højde med eksempelvis Dropbox, men det fungerer fint som en basal personlig cloud-tjeneste.

Onlime mangler en regulær killerfunktion, der sætter konkurrenterne på plads. At Onlime er blevet min favorittjeneste til online backup skyldes altså ikke at den knockouter konkurrenterne. Den vinder derimod på point. Det er en bundsolid tjeneste, der leverer hvad den lover, og gør det super godt over hele linjen. Hastigheden er fænomenal, der er dansk support og jeg er helt tryg ved at mine data er i sikre hænder. Det er i virkeligheden alt jeg har brug for. At alle mine enheder er dækket ind og der tilmed er cloudbaseret synkronisering er kun et plus. Onlime får mine varmeste anbefalinger. Det er den tjeneste jeg selv bruger og den tjeneste jeg vil anbefale ale andre at bruge.

Pris: Fra 890 kroner per år for fem brugere og 1TB plads plads og backup af alle ens computere samt cloudbaseret synkronisering.

Bestil her: Onlime.

Plus

- Masser af plads
- Hurtig backup af data
- Nordisk kvalitet: Dansk software og fysisk placering af data i Norge
- Backup af flere computere og NAS er med i prisen
- Cloud-synkronisering

Minus

- Kun de fem seneste versioner af filer gemmes
- Begrænsede indstillingsmuligheder

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.