Opdatering 13/9: iPhone X er nu blevet præsenteret officielt. Læs alt om den nye iPhone X her.

Apple plejer at være helt uforudsigelige når det handler om nye produkter. De holder alt hemmeligt indtil sidste øjeblik. En del vil selvfølgelig være som det plejer, men der er altid en del usikkerhed og overraskelse blandet i gryden, når Apple præsenterer de nye iPhone 8 og iPhone X.

Hen over sommeren er tidligere løse rygter og spekulationer blevet mere og mere konkrete. Det er blevet lækket produktinformation fra Apples logistikkæde i fjernøsten og Apple er kommet til at frigive firmwaren til den HomePod-højttaler der kommer til december. Denne firmware er i princippet identisk med iOS 11.0.2, hvorfor den afslører en del ting om den kommende iPhone. Så sent som i weekenden er den officielle udgave af iOS 11 blevet lækker, og den får de sidste brikker til at falde på plads.

Jeg har forsøgt at samle alle informationerne i denne artikel. Alt vi ved om iPhone X. Det er de store linjer, det handler om. Detaljerne er stadig for uklare på nuværende tidspunkt. Men hvis bare halvdelen af rygterne er sande, er der er ingen tvivl om, at vi kan se frem til den mest interessante iPhone-lancering i flere år. Jeg glæder mig i hvert fald mere, end jeg har gjort længe.

Opsummering

Den korte udgave er at iPhone X får et radikalt nyt design med en større skærm, der går næsten helt ud til kanten, trådløs opladning samt et bedre kamera. iPhonen bliver helt vandtæt og får ny teknologi til ansigtsgenkendels, der skal erstatte fingeraftrykssensoren. Den bliver som sagt lanceret den 12. september, hvor Apple har indkaldt til presseevent i deres nye hovedkarter i Cupertino.

Du finder en længere og mere uddybende gennemgang af iPhone X herunder.

Artiklen er løbende blevet opdateret i takt med at der er kommet nye informationer. Seneste opdatering er 11. september 2017, hvor jeg blandt andet har ændret navnet fra "iPhone 8" til "iPhone X" og inkluderet et screenshot af opsætning af ansigtsscanneren.

Hvad kommer den nye iPhone til at hedde?

For en gangs skyld er navnet på den nye iPhone ikke trivielt. Apple plejer at følge en fast plan, med s-modeller hver andet år. Ud fra den logik vil den nye iPhone komme til at hede iPhone 7s.

Flere ting peger på at Apple i år gør noget andet end de plejer. Først og fremmest vil der komme to almindelige iPhones - helt som det plejer. Disse skulle man forvente kommer til at hedde iPhone 7s og iPhone 7s Plus, men noget tyder på, at de i stedet kommer til at hedde iPhone 8 og iPhone 8 Plus.

Derudover vil Apple lancere en tredje premium-iPhone. Det er den vi indtil nu har kaldt iPhone 8, men efter det er kommet frem at de to almindelige iPhones kommer til at hedde iPhone 8, er det overvejende sandsynligt, at premium-iPhonen kommer til hedde iPhone X. Dette kunne i teorien være et midlertidigt dæknavn, men er det næppe.

Hvordan kommer iPhone X til at se ud?

Designet af iPhone X er en af de ting folk går aller mest op i. I virkeligheden kunne Apple slippe afsted med meget begrænsede tekniske opgraderinger, hvis bare de ændrede designet. Det tror jeg helt sikkert også, at de vil. Altså ændre designet - men ikke for at gå på kompromis med det tekniske.

Seneste nyt er, at Apple er kommet til at afsløre iPhone X's formfaktor. Den kan ses på grafikken her. Ellers er iPhonen på billedet øverst et ret sandsynlig bud på designet.

Størrelsen skulle blive meget tæt på den nuværende iPhone 7. Omkring 1 mm bredere og 1 mm kortere. Tykkelsen er ukendt, men den bliver formodentligt lidt tykkere end de nuværende iPhones.

Alle oplysninger peger på at iPhone X vil få en bagside af glas - eller måske et keramisk materiale. Det vil blive en sandwichkonstruktion ala den der var i iPhone 4s, hvis nogen kan huske det. Det vil sige to glasplader adskilt af en metalramme. Seneste oplysninger er at denne ramme bliver i rustfrit stål, og ikke aluminium.

Da tidens tendens er afrundethed, skal vi nok forventes, at iPhone X vil få bløde afrundede former og ikke de skarpe kanter som iPhone 4s havde. Den vil også være tyndere. Rammen omkring skærmen vil formodentlig også blive mindre end på iPhone 4s. Der nævnes en 4 mm afrundet kant hele vejen rundt. Nogle beskriver konstruktionen som den Apple bruger i Apple Watch. Ved at kigge på Apples ur får man altså et godt indtryk af, hvordan skærmens og kantens form bliver, samt overgangen mellem de to.

Ifølge de seneste rygter vil iPhone X - og de to andre iPhpnes - komme i tre farver: Sort og sølv som vi kender det og en ny farve som Apple kalder "Blush gold". Fronten vil i alle tilfælde være sort.

iPhone X kommer formodentlig kun i én størrelse. Derudover kommer iPhone X i de to sædvanlige størrelser. Om der derudover kommer en opdatering af den lille fikse iPhone SE, er mere usikkert. Den kommer i hvert fald ikke som premium-model.

Hvordan bliver skærmen?

Den nuværende iPhone 7 har formodentlig verdens bedste LCD-skærm, og umiddelbart vil det være et godt bud, at iPhone X får en lignende skærm. Der har dog været mange rygter om at i år vil være året hvor Apple endeligt skifter til skærme af OLED-typen. Det har der på den anden side været hvert eneste år de sidste 3-4 år, men i år tror jeg at den er god nok. Rygterne om Apple-investeringer i OLED-teknologi i milliardklassen og konkrete meldinger om at der allerede er afgivet ordre på 100 millioner OLED-skærme, bør være "bevis" nok.

OLED har flere fordele sammenlignet med LCD. Vigtigst er et lavere strømforbrug og bedre sort-visning. Du kan læse mere om det her: LCD vs. OLED: Hvad er forskellen og hvad er bedst?

Skærmen vil med al sandsynlighed gå længere ud til kanten, og måske vil kanten rundt om skærmen endda forsvinde helt - i hvert fald i siderne. Der er stadig lidt blandende meldinger om hvorvidt den også vil gå helt ud til kanten i toppen og bunden, hvor Apple skal tage hensyn til knapper, højtaler og sensorer. Opløsningen pilles der formodentlig ikke ved.

Med al sandsynlighed bliver skærmen, uanset om det så er OLED eller LCD, af True Tone-typen, der tilpasser farverne efter omgivelserne: Alle kommende iPhones får True Tone-skærme

Ifølge nogle rygter er det ikke hele skærmen der vil fungere som en regulær skærm. Den nederste del vil muligvis være reserveret til en række virtuelle knapper ala dem den nye MacBooks Touch Bar. Derfor er der også lidt uenighed omkring størrelsen på skærmen alt efter om denne del regnes med elle ej. De fleste regner med at skærmen bliver 5,8 tommer.

Hvad med hjem-knappen?

iPhones hjem-knap er ikonisk. Den har været det siden den første iPhone blev lanceret for 10 år siden og har lige siden været selve symbolet på den moderne smartphone uden almindelige knapper. I dag vil nogen måske med god ret kalde den gammeldags.

Der har været mange rygter om at hjem-knappen forsvinder i iPhone X. Rationalet er sådan set godt nok. Funktionaliteten kan fint integreres direkte i skærmen og pladsen bruges til noget andet. Desuden kan iPhonen blive mere vandtæt og der er samtidig en ting mindre, der kan gå i stykker. Hjem-knappen er med andre ord blevet unødvendig. I dag går kunderne efter så stor en skærm som muligt i så lille en enhed som muligt. Her er hjem-knappen i vejen. Ved at fjerne den får Apple nogle nye muligheder.

Alle rygter peger på at hjem-knappen forsvinder som fysisk knap. Det vil være meget overraskende, hvis ikke den gør.

Hvilke biometrisake sensorer får iPhone X?

iPhonen har brug for mindst en biometrisk sensor for sikker autentifikation af brugeren. I de nuværende iPhones og iPads er det en fingeraftrykslæser (Touch ID) indbygget i hjem-knappen. Sådan bliver det formodentligt ikke fremover.

Hvis hjem-knappen forsvinder, kan Touch ID af gode grunde ikke side der. Der er flere alternative placeringer. Den kan blive flyttet om på bagsiden eller siden eller den kan blive bygge ind under selve skærmen. Om på bagsiden ryger den ikke. Der er ingen læks der bakker en fingeraftryklæser på bagsiden op. Den bliver nok heller ikke bygget ind i skærmen, da det i øjeblikket ikke kan lade sig gøre rent teknisk. Det mener i hvert fald dem, med fingeren på den del af den tekniske puls.

Tilbage er kun den mulighed at Touch ID helt forsvinder, og altså skal erstattes af en anden biometrisk sensor. To muligheder har været i spil: En øjen-scanner og en ansigtsscanner.

Der findes to typer øjen-scannere. Den enkleste scanner nethinden, men er alt for upræcis. Den anden er iris-scanning men her er teknologien ikke modnet nok til at kunne presses ned i en iPhone.

Den lækkede iOS 111 bekræfter at Apple i stedet vil satse på ansigtsgenkende. Denne vil få en masse smarte funktioner udover at kunne bruges til login og betaling via Apple Pay. Ansigtsgenkende bruges allerede af flere Android-producentet. Apples teknologi er dog en helt anden og meget bedre fordi der benyttes infrarødt lys, så ansigtet kan scannes i 3D. Derved kan scanneren ikke snydes med et foto, som tilfældet er for eksempelvis Samsungs ansigtsscanner.

Her er et screenshot fra iOS 11:

Hvordan bliver kameraet?

Kameraet er en af iPhones vigtigste komponenter. iPhonen er verdens mest benyttede kamera. Folk tager billeder konstant og et godt kamera er noget folk efterspørger. Der er ingen tvivl om, at Apple vil skubbe grænsen igen med iPhone X. Flere pixels, bedre billedsensor og større linse.

Noget revolutionerende skal vi nok ikke forvente, bare en god gammeldags specifikationsopdatering, der gør at vores billeder bliver endnu bedre. Dog skal selvfølgelig medregnes de nye muligheder som 3D-scanneren til ansigtsgenkendelse giver. Det er et af de steder, hvor Apple kan tænkes at hive en joker ud af ærmet og præsentere noget helt unikt.

Formodentligt vil to-kamera-teknologien fra den store iPhone 7 Plus også komme i den lille iPhone i år. Ifølge de seneste rygter, vil Apple vende kameraet så det sidder vertikalt, det vil sige så de to linser sidder over hinanden i stedet for ved siden af hinanden når man holder iPhonen normalt. Det betyder omvendt at de vil sidde side om side når man holer iPhonen på langs.

Kameraet vil blive bakket op en flere nye smarte funktioner i softwaren, blandt andet en funktion, der automatisk kan genkende forskellige motiver og tilpasse ting som blænden automatisk.

Hvilke muligheder for lagerplads bliver der?

Baseret på Apples nuværende muligheder og den generelle trend i markedet, forventer jeg at den kommende iPhone vil komme med de samme tre valgmuligheder for lagerplads som iPhone 7: 32GB, 128GB og 256GB. 32GB er rigeligt for de fleste og 256GB rigeligt for de med stort behov. Der er intet der tyder på, at Apple vill ændre på det. Og dog, en enkelt analytiker nævner 64GB som basis, hvorfor det muligvis bliver 64GB, 128GB og 256GB eller endda kun to muligheder: 64GB og 256GB.

Får iPHone X Trådløs opladning?

Jeg tror at trådløs opladning vil være årets store opgraderingsårsag. Den funktion, som Apple vil lægge mest fokus på. Noget i stil med "wireless charging done right". Der vil formodentligt være tale om en afart af den induktive opladning som andre mobiltelefoner allerede bruger. Men fintunet af Apple til at være lidt bedre. Tilsat lidt klassisk Apple-magi. Formodentligt vil vi se et samspil mellem alle Apples enheder på tværs af kategori: Macs, iPads, iPhones. Udstyr der vil kunne oplade hinanden og med samme oplader. Senest har billeder fra iPhone-fabrikken i Kina afsløret, at der en trådløs ladespole i iPhone X, så den del er i hvert fald så godt som bekræftet.

Det betyder ikke nødvendigvis at iPhonens opladerport endegyldigt forsvinder. Der er dog delte meninger om, hvorvidt Apple vil holde fast i Lightning eller skifte til USB-C. Jeg mener at USB-C er det rigtige valg, da det er samme type som på Apples MacBooks. Wall Street Journal, mener at det også vil ske. Jeg er dog langt fra sikker på at Apple er enige. Jeg tror Apple holder fast i Lighting formodentligt med en nye hurtigladefunktion, der vil kræve køb af en anden oplader, end den der følger med iPhonen som standard.

Den mere revolutionerende trådløse opladningsteknologi baseret på radiobølger, hvor man kan oplade iPhonen flere meter fra senderen, får vi ikke at se, til trods for enkelte spordiske rygter i løbet af året. Ikke i iPhone X, og måske slet ikke nogensinde. Teknologien virker umoden og på kanten af hvad der kan lade sig gøre inden for fysikkens love. I hvert fald skal der tænkes en del ud af boksen for at få det til at fungere i praksis. Der er vi slet ikke endnu. Da Apple også lige har meldt sig ind i gruppen bag Qi-standen, må det forventes at det bliver traditionel teknologi vi får at se.

Jeg regner derfor med en regulær "gammeldags" trådløs opladning med lidt ekstra Apple-krydderi. Værdien skal primært ligge i samspillet enhederne i mellem.

Bliver den mere vandtæt?

Den nuværende iPhone 7 er certificeret efter IP67-standarden. Det betyder at den kan tåle kortvarig neddykning i vand op til 100 cm’s dybde i indtil 30 minutter, men at den ikke er lavet til brug under vand. Den kan tåle regn og at blive tabt i en vandpyt, men det er også det.

Den kommende iPhone X vil med al sandsynlighed blive endnu mere vandtæt og få en IP68-certificering. IP68 betyder at et produkt er beregnet til brug under konstant nedsænkelse i vand i længere tid og på dybder over 1 meter.

En mere vandtæt iPhone til egentlig undervansoptagelse er formodentligt betinget af at ladeporten forsvinder.

Andre spændende ting?

Rygterne peger på at forbedret motherboard-design giver plads til en større batteri. Om det resulterer i bedre batteritid er dog tvivlsom, da en del skal gå til den større skærms øgede batteriforbrug.

Der er også rygter om at iPhone X vil få inkluderet Apples trådløse AirPoids-hovedtelefoner som standard. Det er nok lidt tvivlsomt omend ikke umuligt. Det vil i hvert fald give godmening, nu da Apple allerede sidste år slagtede hovedtelefonporten.

Hvad kommer iPhone X til at koste?

Prisen på iPhone X er selvfølgelig en afgørende faktor for folks lyst til at købe den. Uanset hvor meget vi håber at den falder, viser al erfaring at den kun går én vej, og det er op. Vi kam maksimalt håbe på at den holder sig i ro. Om den gør er dog ikke til at sige da det blandt andet afhænger af dollarkursen.

I seneste kvartal solgte Apple flere iPhones end nogensinde og blev verdens største producent af smartphones. Det er ikke den slags succes der får en virksomhed til at sænke priserne. Tværtimod. Lave priser er et tegn på dårlig kvalitet eller dårligt salg. Ingen af delene passer på Apple, så derfor skal vi regne med at lægge en del tusinde kroner for at få fingre i iPhone X.

I løbet af sommeren har der været rygter om en startpris på $999. Så sent som i sidste uge kom nye oplysninger frem om at den måske snarere vil starte på $900 og dermed være lidt billige end Samsungs nye flagskib, Galaxy Note 8.

Hvornår kan iPhone X købes i Danmark?

Apple har inviteret til event tirsdag den 12. september, hvor det er så godt som sikkert, at den nye iPhone bliver præsenteret. Alt andet ville være en kæmpe overraskelse. Der er også ret sikkert at der herefter går en uges tid før den kan købes og at Danmark igen vil være blandt de første lande den kan købes i.

De seneste rygter peger dog på at det måske skal tages med et gran salt. Apple plejer at følge den plan, men i år skulle der være lidt problemer med at få produktionen af den nye iPhone op i geqr fordi den er meget mere avanceret end tidligere. Der er derfor en reel mulighed for at iPhone X først kommer til salg noget senere end de to mere regulære modeller. Måske går der helt op til et par måneder.

Kan jeg følge eventet live?

Apple streamer direkte fra lanceringen af den nye iPhone tirsdag fra klokken 19:00. Både via deres hjemmeside og via Apple TV.

Følg også med i vores egen live-dækning af eventet her: Live: Se hvad vi kan vi forvente på Apples iPhone-event 2017

Støt driften af onx.dk

Hvis du vil støtte driften af onx.dk kan du gøre det via MobilePay til 31691366. Vi er taknemmelige for alle bidrag. Store som små.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.