Dropbox er en genial online harddisk med masser af avancerede og smarte funktioner. Med Dropbox får man lagerplads på en server i skyen, så man altid har adgang til sine filer, uanset hvor i verden man er.

Denne artikel er den sjette i en ny serie om Dropbox her på iMacguide, hvor vi vil komme ind på nogle af de smarte ting, man kan bruge Dropbox til.

Sådan kommer du i gang med Dropbox

Har du ikke allerede en Dropbox, så læs artiklen Kom igang med Dropbox eller tilmeld dig med det samme her: Få gratis 2,5 GB plads ved tilmelding til Dropbox.

Vi integrerer Dropbox direkte i filsystemet på vores Mac

Hidtil har vi primært betragtet Dropbox som en selvstændig kasse, og fortalt om, hvordan man bruger Dropbox til at overføre og dele filer med, enten mellem flere computere eller med andre - både på enkeltfil-basis og hele mapper.

Det kan dog blive meget smartere. Med en smule hjemmearbejde, kan man glemme alt om Dropbox som en kasse. Vi integrerer i stedet Dropbox direkte med den normale filstruktur på vores Mac. Slut med manuelle filoverførsler, og udvælgelse af hvad vi vil have i Dropbox. Det er meget smartere, bare at gemme filerne i de sædvanlige mapper, som man måske har brugt i årevis, og lade Dropbox klare resten.

Bemærk, at du ikke samtidig kan synkronisere filer til både Dropbox og Apples iCloud Drive, men skal vælge enten det ene eller det andet. Dette er specielt blevet relevant efter frigivelsen af macOS Sierra, hvor Apple tilbyder automatisk iCloud Drive-synkronisering af Dokumenter-mappen. Slår du den funktion til, vil Dropbox-synkoniseringen af den same mappe ikke virke ordentligt.

Sådan kommer du i gang

De fleste gemmer nok deres filer i Mac'ens Dokumenter-mappe, og har nok organiseret den i et antal undermapper i flere niveauer. Hvorfor ikke bare fortsætte med det? Lad os kaste os ud i det.

Tricket er, at lave såkaldte symbolske links. Et symbolsk link er en særlig type fil eller mappe, der blot er en reference til en anden fil eller mappe i filsystemet. Åbner man en fil eller en mappe, der er et symbolsk link, vil man åbne den fil eller mappe, som linket referer til. I praksis vil det symbolske link altså opføre sig som en regulær fil eller mappe. Ændrer man noget, ændres det i den originale fil. Det er i virkeligheden meget mere teknisk, men mere behøver vi ikke vide for at komme i gang.

Lad os sige, at vi ønsker, at få filerne fra vores Dokumenter-mappe på vores Mac lagt over i Dropbox. I stedet for at hive dem derover manuelt, som vi ville have gjort tidligere, kan vi en gang for alle oprette et symbolsk link i Dropbox, der peger på vores Dokumenter-mappe.

Brug MacDrop Any

Dette kan gøres på mange forskellige måder. Man kan gøre det manuelt via tekstkommandoer, eller man kan benytte et hjælpeprogram til det. Vi vælger det sidste. Selv bruger jeg et lille program, der hedder MacDropAny (kan downloades her), men der findes også andre lignende, der kan lave symbolske links.

Når man starter MacDropAny bliver man spurgt, hvilken mappe på computeren, man vil synkronisere med Dropbox. Her vælger man så bare sin Dokumenter-mappe, eller hvilke (under-)mappe man nu ønsker at synkronisere. Herefter vælger man hvilken service man vil benytte. Vi vælger selvfølgelig Dropbox. I næste skridt skal man så vælge i hvilken mappe i Dropbox, man ønsker den nye mappe placeret. Er det ens Dokumenter-mappe, man er i gang med, så vælg eksempelvis Dropbox' rod, det vil sige, at den ikke ligger i nogle undermapper. Sidste skridt er at navngive mappen i Dropbox. For nemhedens skyld anbefales det, at give den samme navn, som mappen har på computeren i forvejen. I vores tilfælde "Dokumenter".

Sværere er det faktisk ikke at få sat op. Filerne fra ens Dokumenter-mappe ligger nu i Dropbox. Man skal selvfølgelig være opmærksom på, om man har plads nok i Dropbox, og lige afvente at filerne alle er blevet uploadet - det kan godt tage lidt tid. Har du ikke plads nok, så læs hvordan du får masser gratis plads i Dropbox.

Husk at læse videre på næste side.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.