Der er en masse ting man skal tænke på, når man beslutter at benytte online backup, og skal finde en udbyder. Prisen og kvaliteten er selvfølgelig væsentlige faktorer, der giver sig selv, men der er også mange andre store og små ting, man skal være opmærksom på, når man skal vælge en udbyder frem for en anden.

I denne artikel vil vi komme ind på de ting, man skal være opmærksom på, og i næste uge vil vi komme med en minitest af forskellige udbydere af online backup.

Har du ikke allerede læst vores artikel om hvordan du laver en god backup-plan så læs den her: Sådan laver du en ordentlig backup-plan

Plads - Hvor mange gigabyte har man at gøre godt med?

Det første man bør lægge vægt på er, hvor meget plads man har at gøre godt med. Pris og funktionalitet spiller ingen rolle, hvis der ikke er plads til al ens data. Indregn også fremtidig vækst, da datamængden der skal tages backup af, alt andet lige altid vil stige.

Her er det også vigtigt at notere sig, hvordan pladsforbruget udregnes. Hos nogle udbydere tæller gamle versioner af den samme fil med i det samlede forbrug. Det vil sige, at har du taget sikkerhedskopi af en fil på 10 MB, ændrer i filen og tager sikkerhedskopi igen, så er det samlede forbrug 20MB. Hos andre er det kun den seneste udgave af filen, der tæller med i forbruget.

Udbyderne tilbyder typisk flere forskellige niveauer af plads. Derfor kan man sagtens starte med eksempelvis 100GB og senere opgradere til 200GB, hvis behovet opstår. Man skal dog aldrig starte med mindre end ens data fylder lokalt, og man skal sikre sig, at der ingen øvre grænse er hos den pågældende udbyder.

Vores råd: Vælg en service der tilbyder rigeligt med plads, gerne ubegrænset

Antal computere - er hele familien dækket ind?

Har man flere computere i hjemmet er det vigtigt at undersøge, om man kan tage backup af dem alle eller kun én. Har man kun én computer spiller det selvfølgelig ingen rolle her og nu, men det kan alligevel være værd at tænke over fremadrettet.

Backup af flere computere behøver ikke nødvendigvis at være inkluderet som standard, bare muligheden for at opgradere sin konto til flere computere findes. Hvis ikke man har behovet lige nu, er det meget rart at vide, at man kan starte med en enkelt computer og opgradere sin konto til flere senere.

Man skal også være opmærksom på, om alle computerne kopieres til samme ene konto, eller om hver computer får deres egen konto adskilt fra de andres. Det er ikke sikkert, at man ønsker at hele husstanden har adgang til alle andres sikkerhedskopier.

Vores råd: Vælg en udbyder hvor der er mulighed for at tage backup af flere computere på samme aftale

Brugergrænseflade - Er Mac understøttet?

Nu er det her en Mac-side, så det siger selvfølgelig sig selv, at man skal vælge en udbyder, der understøtter Mac. Det skal man dog ikke tage for givet, så husk at undersøge det inden du kaster dig ud i noget.

Her er det måske også værd at tage med, at understøttelsen kan være mere eller mindre Mac-agtig. Det er også vigtigt at udbyderen tager Mac seriøst, så du kan regne med god understøttelse fremover.

Tjek også om de forskellige udbydere har et webinterface. Det kan være belejligt i en situation, hvor du ikke har adgang til at gendanne dine filer fra det normale backup-program.

Mange udbydere tilbyder en iOS-app, med forskellige muligheder. Er det vigtigt for dig, så husk at undersøge, om den udbyder du planlægger at vælge har en app.

Vores råd: Vælg kun en service, der understøtter Mac

Netværksdrev - Er det muligt at tage backup af netværksdrev?

Her er et af de steder hvor folk ofte går galt i byen. Har man data, typisk mediefiler, liggende på et netværksdrev, så skal servicen selvfølgelig også kunne tage backup af dette. Apples Time Machine er et eksempel på en service, der ikke kan tage backup af netværksdrev. Det er selvfølgelig ikke en online udbyder, det er bare for at illustrere pointen.

Selv hvis du ikke har et netværksdrev på nuværende tidspunkt, er det værd at vælge en udbyder der tilbyder backup af netværksdrev. Sandsynligheden for at du før eller siden anskaffer et netværksdrev er nemlig stor. Det er ærgerligt at binde sig til en udbyder, der ikke kan tage backup af alle ens data.

Generelt er det ikke et problem, når man kører Mac og OS X, da mappede netværksdrev som hovedregel altid kan sikkerhedskopieres. Det er mere relevant for Windows-brugere, der som hovedregel ikke kan regne med at kunne kopiere netværksdrev, men tjek det altid alligevel inden du binder dig til en service.

Vores råd: Vælg en udbyder, der også kan tage backup af netværksdrev

Synkronisering - Tilbyder udbyderen også synkroniseringsfunktionalitet?

Flere og flere udbydere tilbyder ud over backup også mulighed for filsynkronisering ala Dropbox. Det vil sige, at man også kan anvende deres service som en online harddisk, hvor man kan arbejde direkte i dokumenterne, der synkroniseres med dokumenterne på ens computer.

Om dette er et must, er i høj grad en smagssag. Ofte vil man kunne får en bedre funktionalitet hos de dedikerede synkroniseringstjenester som Dropbox. Omvendt er det da meget rart at have med i pakken og der kan også være fordele i, at have det hele samlet ét sted. Man bør dog altid vurdere en udbyder på den rå backup-kvalitet alene. Det er trods alt for at få taget sikkerhedskopi, vi er gået i gang.

Nogle vil måske endda mene, at det er en fordel at vælge en udbyder, der ikke tilbyder synkronisering, udfra en filosofi om, at så kan de bedre koncentrere sig om at levere en ordentligt backup-service.

Vælger du en udbyder med synkroniseringsfunktionalitet, så undersøg om det tæller med i det samlede pladsforbrug samt om det koster ekstra.

Vores råd: Vælg en udbyder der tilbyder synkroniseringfunktionalitet, hvis du har behovet, men lad det altid kun være 2. prioritet for dit valg.

Sikkerhed - Hvor sikre er dine data?

Sikkerhedskopiering handler om sikkerhed. Sikkerhed for at man kan genskabe sine data, hvis uheldet er ude. Det betyder at man skal vælge en udbyder med så meget styr på tingene, at ens data ikker pludselig forsvinder. Det er selvfølgelig ikke altid lige til at gennemskue. Det kommer i mange tilfælde an på mavefornemmelsen. Virker firmaets hjemmeside professionelt, og signalerer det, at der er styr på tingene?

Der er generelt to måder ens data kan blive lagret på. Enten på firmaets egne servere eller i et datacenter i skyen. Flere af de store benytter Amazons datacenter. Hvad der er bedst, og hvad man føler sig mest tryg ved, er en smagssag. Spiller det ene frem for det andet en rolle, så undersøg det, inden du bestemmer dig.

Et andet aspekt af sikkerhed er, hvor godt ens data er beskyttede. Ingen af os ønsker, at uvedkommende folk får adgang til vores data. De skal være ordentligt krypterede, så de er ulæselige, hvis uvedkommende alligevel får adgang til dem. Vælg altid kun en udbyder, der krypterer data. Er man meget nøjeregnende, så skal krypteringen foregå inden data afsendes fra ens computer, da de rent teoretisk kan blive opsnappet inden de lander på modtagerdisken og bliver krypteret. Til almindelig hjemmebrug er det dog nok ikke noget, man bør gå op i.

Sidst men ikke mindst, skal man overveje hvor ens data rent fysisk er placeret. Er det på danske servere eller er det i udlandet. Her kan man ikke regne med at en dansk udbyder nødvendigvis har data placeret i Danmark. Flere danske udbydere er bare videreforhandlere af udenlandske services og andre benytter alligevel også servere i udlandet. Spiller det en rolle, at data rent fysisk befinder sig i Danmark, så undersøg det specifikt.

Vores råd: Vælg en udbyder med god kryptering og en hjemmeside, der signalerer styr på sagerne.

Hastighed - Hvor hurtigt kan de sende og hente data?

Online backup er et studie i tålmodighed. Det tager tid at uploade i nogle tilfælde flere hundrede GB data. Langt de fleste steder er det dog kun første backup, der kræver hele datapuljen sendt afsted. Derefter er det kun ændringerne, der skal uploades. Gå langt uden om udbydere, der tager fuld backup hver gang.

I praksis er det umuligt at sige noget om hastigheden man kan uploade med og i langt de fleste tilfælde, er det ens egen linje, der er den begrænsende faktor for hastigheden. Man skal dog ikke regne med, at man kan uploade med 40Mbps, hvis man har en fiberlinje. Hastigheden spiller selvfølgelig en rolle, men i praksis er der ikke den store forskel udbyderne i mellem.

En ting man skal være opmærksom på er dog om udbyderne komprimerer data før overførsel. Gør de det, kan man spare rigtigt meget tid. Ved ukomprimerede filformater, som dokumenter og lignende kan man ofte spare 30-50% ved komprimering. Ved komprimerede formater som film, musik og billeder, er der selvsagt ikke noget at spare, da de er komprimeret i forvejen.

Vores råd: Vælg en service, der komprimerer data før upload, og nøjes med at tage backup af ændringerne

Pris - Hvad koster det?

Det er med vilje, at vi har prisen nederst i vores anbefalinger. Ikke fordi prisen er uvæsentligt, eller fordi man skal acceptere hvad som helst, men det er dumt at spare så meget, at det går ud over kvaliteten.

Vi anbefaler derfor, at du starter med at finde de udbydere, der lever op til dine krav. Først dernæst kigger du på prisen. Aldrig den anden vej rundt. Lad være med at vælge en udbyder bare fordi de er billigst, hvis ikke de lever op til dine krav.

Derudover er der ikke de helt store forskellige udbyderne imellem. I hvert fald ikke hvis man kigger på de store internationale spillere, der alle benytter store datacentre i skyen. Alt efter hvad man vil have med i pakken svinger priserne typisk omkring $5-10 (-$20) om måneden.

Problemet ligger snarere hos de udbydere, der er af den gamle skole og bruger egen hardware eller gammeldags løsninger. Der findes flere danske udbydere af online backup i denne kategori. De tager gerne flere hundrede kroner om måneden for en begrænset mængde plads. Glem alt om dem. Der er selvfølgelig ofte en sammenhæng mellem pris og kvalitet, men i flere tilfælde skyldes den høje pris mere, at de ganske enkelt ikke er fulgt med udviklingen inden for visualisering i store datacentre.

Skal vi sætte en meget generel tommelfingerregel, så glem alt om services, der koster mere end $20/100 kr om måneden. Der kan selvfølgelig være specielle tilfælde, med særlige krav og så videre. Men til almindelig hjemmebrug, så er der så mange muligheder, at prisen bør ligge under det niveau. Endda ofte væsentligt under.

Vores råd: Kig altid først på funktionalitet, dernæst på pris. Aldrig den anden vej rundt.

Andet - Hvad skal man ellers tænke over?

For nogle spiller det en rolle, om software og hjemmeside er på dansk, og at der er dansktalende support. Nogle af de udenlandske udbydere har dansk software, mens nogle af de danske udbydere har engelsk software, så man skal lige tjekke det, hvis det er vigtigt.

Supporten, eller manglen på samme, er en anden ting man bør have i baghovedet. Specielt den dag det brænder på, er det vigtigt at vide hvordan og hvor hurtigt man kan få hjælp. Tjek udbyderens supportmuligheder. Foregår det via mail, forum eller telefon?

Nogle udbydere giver mulighed for at man kan sende en harddisk med al ens data, så den indledende backup klares hurtigere. Tilsvarende kan man nogle steder få sendt en disk med ens data, hvis man har brug for gendannelse. Begge dele kan være inkluderet, men foregår dog typisk mod ekstra betaling.

Hyppigheden af backup spiller også en rolle. For nogen er en gang om dagen fint, for andre skal det foregå med 10 minutters intervaller. Sørg for at vælge en udbyder, hvor du selv kan indstille hyppigheden af backup, samt i hvilke perioder der skal foretages backup.

Vores råd: Har du specielle krav og ønsker, så lav en liste og undersøg om de forskellige udbydere lever op til det.

Opsummering

  • Vælg en service der tilbyder rigeligt med plads, gerne ubegrænset
  • Vælg en udbyder hvor der er mulighed for at tage backup af flere computere på samme aftale
  • Vælg kun en service, der understøtter Mac
  • Vælg en udbyder, der også kan tage backup af netværksdrev
  • Vælg en udbyder der tilbyder synkroniseringfunktionalitet, hvis du har behovet
  • Vælg en udbyder med god kryptering og en hjemmeside, der signalerer styr på sagerne
  • Vælg en service, der komprimerer data før upload, og nøjes med at tage backup af ændringerne
  • Kig altid først på funktionalitet, dernæst på pris - aldrig den anden vej rundt
  • Har du specielle krav og ønsker, så lav en liste og undersøg om de forskellige udbydere lever op til det

Se min test af fire backup-tjenester til Mac her.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.