Af og til har man brug for at tage et billede af sin skærm. Det er det man kalder et screenshot, skærmdump eller skærmbillede. Ofte er et screenshot den langt hurtigste måde at tage et notat på, frem for at skrive det ned i hånden.

På Mac er der indbygget en funktion til at tage screenshots med i macOS. Der findes flere måder at gøre det på - man skal bare kende de rigtige tastaturgenveje. Der findes tre forskellige. To af dem har eksisteret i årevis mens den sidste er en nyhed i macOS Mojave.

I macOS Mojave har Apple nemlig indført en ny værktøjslinje med forskellige muligheder for at tage screenshots eller optage en video af skærmen og samlet det ét sted. Jeg vil starte med den nye mulighed. Har du en ældre udgave af macOS eller OS X kan du se hvordan du tager screenshot længere ned i artiklen.

Sådan tager du screenshot på Mac

Brug Shift+Command+5 i macOS Mojave

Tryk på Command+Shift+5 på dit tastatur for at åbne en værktøjslinje med de forskellige muligheder. Der er tre knapper til screenshots og to knapper til skærmoptagelse (video). Derudover er der en knap, der åbner indstillingsmulighederne og en udløserknap. Den sidste vises ikke altid. Yderst til venstre er der et kryds, som lukker værktøjslinjen igen - du kan også trykke på esc-knappen på dit tastatur for at lukke værktøjslinjen.

Tag et billede af hele skærmen

Hvis du vil tage et billede af hele skærmen skal du trykke på knappen længst til venstre. Nu skifter markøren til et kamera.

Herefter skal du trykke en enkelt gang med din mus eller pegefelt et vilkårligt sted på skærmen. Du kan også trykke på Billede-knappen yderst til højre på værktøjslinjen.

Tag et billede af et vindue

Hvis du vil tage et billede af et enkelt vindue eller en menu skal du trykke på knap nummer to fra venstre. Nu skifter markøren til et kamera.

Herefter skal du trykke en enkelt gang med din mus eller pegefelt på det vindue eller den menu du vil have et billede af.

Tag et billede af et bestemt område

Hvis du vil tage et billede af et bestemt område på skærmen skal du trykke på knap nummer tre fra venstre. Nu kommer er en stor firkant op på skærmen. Den markerer det område som kommer med på billedet.

Du justerer firkantens størrelse ved at hive i hjørnerne. Du flytter firkanten ved at trække inden i den med din mus eller dit pegefelt.

Når du vil tage dit screenshot skal du trykke på Billede-knappen yderst til højre på værktøjslinjen.

Rediger, del eller gem dit screenshot

Når du har taget et screenshot, vil det blive vist som miniature (thumbnail) nederst til højre på din skærm. Hvis du ikke gør noget eller swiper det til højre vil dit screenshot automatisk blive gemt.

Hvis du skal bruge dit screenshot i en anden app som Mail eller Noter kan du hive thumbnailen direkte over i appen, hvor det så vil åbne eller blive indsat.

Du kan også holde control-knappen nede på tastaturet samtidig med at du klikker på thumbnailen. Det åbner en lille menu med de mest brugte muligheder. Du kan eksempelvis vælge at åbne billedet i forskellige apps eller at gemme det et bestemt sted.

Flest muligheder får du hvis du du klikker på thumbnailen inden den forsvinder. Det åbner dit screenshot i et større vindue. Her kan du bruge forskellige redigeringsværktøjer fra menuen, så som at tilføje tekst eller at tegne på billedet. Du kan også dele dit screenshot eller slette det.

Sådan ændrer du på indstillingerne

Hvis du klikke på Indstillinger på værktøjslinjen. Du kan blandt andet vælge hvor du vil arkivere dine screenshots og om du vil benytte selvudløser, det vil sige sætte en forsinkelse på fra du trykker på udløseren til billedet rent faktisk tages.

Du kan også vælge om du vil have vist miniaturen, når du tager et billede, eller om det bare skal forsvinde og gemmes med det samme samt om du vil have markøren med på dine screenhots.

Brug Shift+Command+4

Med denne tastaturgenvej er der to muligheder. Du kan selv markere det område af skærmen, der skal tages billede af, eller du kan tage screenshot af et helt vindue.

Du vælger mellem de to metoder, ved at trykke på mellemrumstasten. Markøren skifter så mellem et kryds med koordinater og et kamera.

Vil du selv vælge område, skal krydset være fremme. Herefter trykker du en enkelt gang på musen eller pegefeltet og holder knappen inde, mens du trækker vinduet til den ønskede størrelse. Når du slipper knappen tages billedet.

Vil du tage billede af et helt vindue, skal kamera-ikonet være fremme. Flyt det hen på det vindue du vil have taget et screenshot af, og tryk på museknappen.

Denne tastaturgenvej virker i alle udgaver af OS X og macOS.

Brug Shift+Command+3

Når du bruger denne tastaturgenvej bliver der øjeblikkeligt taget et screenshot af hele skærmen. Filen gennem i png-format på skrivebordet.

Denne tastaturgenvej virker i alle udgaver af OS X og macOS.

Sådan tager du screenshot af Touch Bar

Her du en MacBook med Touch Bar kan du tage et screenshot af Touch Baren med Shift+Command+6.

Sådan optager du en video af skærmen

Vil du ikke bare have et billede, men også en film af skærmen, så kan et også lade sig gøre.

I macOS Mojave skal du bruger tastaturgenvejen Shift+Command+5 som når du vi tage screenshots, du skal så bare bruge en af de to funktioner længst til højre. Den ene optager hele skærmen, mens den anden optager et udsnit,

Bruger du en ældre udgave af macOS eller OS X sålæs mere her: Tip: Sådan optager du screencast på Mac.

Sådan tager du screenshot på dine andre Apple-enheder

Har du brug for at tage screenshots på dine andre Apple-enheder så se her:

- Sådan tager du screenshot på iPhone eller iPad
- Sådan tager du screenshot på Apple Watch

Artiklen er ajourført i februar 2019.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.