Min Mac er i stykker #4: Geninstallation af OS X og overførsel af backup

Dette er sidste artikel i serien om min ødelagte Mac. Som omtalt i de tidligere artikeler, er min iMac gået i stykker. Jeg har identificeret problemet som en ødelagt harddisk. Data er hevet ud og harddisken er blevet udskiftet. Nu skal jeg have gendannet systemet og alt mit indhold fra min backup.
Det vigtigste her er selvfølgelig, at man husket at tage en eller anden form for regelmæssig backup af sine data. Det tager vi som en selvfølge. Hvordan man gendanner sine data afhænger lidt at hvordan man taget sin sikkerhedskopi.
Jeg vil beskrive to forskellige måder. Den første er, hvis man har brugt Apples backupværktøj, Time Machine. Det er nemt, da Apple selvfølgelig har integreret det direkte i systemet.
Bemærk at metoderne herunder kræver internetadgang. På en ny harddisk er der nemlig ikke noget system, og da Apple er gået bort fra fysiske medier, sker gendannelse via nettet.
Gendannelse af system fra en Time Machine-backup
Har du brugt Time Machine til at tage backup med, er det lige så nemt at gendanne, som det var at tage backup i første omgang.
1. Tænd din Mac, mens du holder cmd+R nede. Når æble-logoet kommer frem på skærmen kan du slippe tatserne. Dette får Mac'en til at boote i recovery-tilstand.
2. Vælg evt. dit netværk
3. Vælg at du vil gendanne fra Time Machine-backup.
4. Læs informationen på skærmen.
5. Vælg din Time Machine
6. Vælg den nyeste sikkerhedskopi
Herfter gendannes OS X og alle dine filer som de var ved seneste sikkerhedskopi. Det hele vil med andre ord være, som hvis du bare havde slukket sin Mac og tændt den igen.
Geninstallering af OS X på en ny harddisk
Har du ikke brugt Time Machine til din backup, vil metoden typisk være først at geninstallere OS X, for derefter at gendanne de sikkerhedskopierede data. Vi starter med geninstalleringen af OS X.
1. Tænd din Mac, mens du holder cmd+R nede. Når æble-logoet kommer frem på skærmen kan du slippe tatserne. Dette får Mac'en til at boote i recovery-tilstand.
2. Vælg evt. dit netværk
3. Vælg at du vil geninstallere OS X
4. Herefter skal du bare følge vejledningen, der i første omgang handler om at acceptere licensbetingelserne.
5. Sørg for at du har valgt dit nyinstallerede drev inden du klikker på "Install"
6. Log ind med dit Apple ID
7. Nu bliver der hentet en ny kopi af OS X i Mac App Store. Det kan tage noget tid.
8. Når OS X er hentet vil computeren genstarte automatisk, hvorefter den egentlige installation går i gang.
Når installationen er færdig har du en frisk udgave af OS X på din Mac. Præcis som hvis du havde købt en ny Mac. Herefter kan du selv kopiere dine filer fra din backup over på Mac'en.
Gendannelse af data fra sikkerhedskopi
Hvordan man præcist gendanner sine data, afhænger af, hvordan man har foretaget sikkerhedskopieringen i første omgang. I mit tilfælde er det foregået via CrashPlans online-backup. Derfor tager jeg udgangspunkt i dette.
Da al ens data ligger i skyen, kan det tage endog rigtig lang tid at hente data igen. Tålmodighed er påkrævet. Start eventuelt med de filer du skal bruge her og nu, og gem dit store iPhoto-bibliotek til sidst.
1. Start med at hente og installere CrashPlan. Du skal også sørge for at være logget ind.
2. Vælg de mapper, der skal gendanes under "Restore". I tilfælde som dette vil man typisk gendanne det hele, da man jo har mistet det hele på det gamle drev.
3. Vælg at gendanne med de originale tilladelser og på den originale placering.
4. Klik på "Restore"
Nu bliver alle dine filer hentet fra CrashPlansø sky og placeret på din computer på det sted, hvor de var ved sidste sikkerhedskopi. Der er nu ikke andet for end at vente på at alle filerne bliver hentet. Du kan fint bruge din computer til noget andet imens.
Når gendannelsen er færdig, bør du "adoptere" den gamle computer i CrashPlan. Det betyder at CrashPlan ikke begynder på en ny fuldstændig backup af dit nye drev, men bruger den eksisterende sikkerhedskopi som udgangspunkt.
CrashPlan gendanner det meste, men da der ikke er tale om en fuld systemkopi, som i tilfældet med Time Machine, skal man selv lige få de sidste ting på plads. Det vigtigste, ens data har man dog fået reddet.
Dette var den sidste artikel i serien om min ødelagte Mac. Nu her et år efter kører den som den skal.