Min iMac er gået i stykker. En aften var den pludselig meget langsom, og jeg tænkte at en genstart ville løse problemet, så jeg lukkede den ned. Noget jeg normalt stort set aldrig gør. Der går måneder mellem min iMac er slukket. Ofte sker det endda ved en fejlaktivering af stikkontakten under støvsugning eller lignende.

Det var foreløbig det sidste jeg så til OS X på den maskine. For da jeg tændte den igen, kom den aldrig længere end til æblelogoet og den roterende dims, der indikerer, at man lige skal vente et øjeblik. Det øjeblik blev dog hurtigt til lang tid uden at der skete noget. Flere genstarter eller lang tålmodig hjalp ikke. OS X ville ganske enkelt ikke starte op, men gik i stå med et roterende hjul.

På dette tidspunkt er der ingen grund til panik. Der findes flere muligheder for hvor fejlen ligger, samt gode muligheder for at få dem løst på enkel vis. Første trin er selvfølgelig at få identificeret problemet.

Apple har heldigvis været så snedige at indbygge nogle hjælpe-programmer, man kan få adgang til selvom der er noget galt.

Sådan identificerede jeg problemet med verbose-mode

Principielt bør man foretage alle mulige ting for at identificere problemet i en bestemt rækkefølge, så som at frakoble eksterne enheder, starte i safe mode etc. Det virker ofte også fint, men i virkeligheden kan man lige så godt tage tyren ved hornene med det samme, og få fundet ud af, om problemet skyldes softwaren eller hardwaren. Ofte er problemet at harddisken er stået af, så det kan vi lige så godt finde ud af med det samme.

Det første jeg gjorde var at boote i den såkaldte verbose-mode. Det gør man ved at slukke computeren og holde cmd- og v-tasterne nede mens man starter den. Har man et trådløst tastatur skal man vente med at trykke på tasterne indtil den grønne knap har lyst, så man ved at der er forbindelse. I verbose-mode frakobler man det grafiske lag Apple har lagt på boot-processen og får i stedet de enkelte kommandoer vist - lidt som man kender det Windows-maskiner, der starter i DOS med sort skærm og en masse tekst. Verbose-mode gør, at man kan følge med undervejs, og se hvornår i processen problemet opstår.

En masse tekst vil rulle over skærmen. Det man bør bide mærke i er, hvornår det går i stå, og hvad den sidste kommando er. I mit tilfælde var det "Checking extents overflow file" under standardtjek af harddisken, hvorefter der kommer en meddelelse om time out. Det er her hjulet ville stå og køre for evigt, hvis ikke jeg havde slået verbose til.

Sådan kan man (måske) løse diskproblemer med Diskværktøj

Nu har jeg altså fundet ud af, at min mac ikke kan boote fordi harddisken fejler tjekket. Næste trin bliver at finde ud af, om det er soft- eller hardwaren, den er gal med. Hvis det er softwaren, bør det nemlig nemt kunne ordnes ved hjælp af Apples Disk Utility (Diskværktøj).

Det kan man gøre på forskellige måder. Jeg synes, at det nemmeste er at forsøge at boote i OS X Recovery-mode. Det gør man ved at holde cmd og r nede under boot. OS X Recevery er en lille partition på disken adskilt fra den rigtige styresystem. Det vil ofte virke selvom resten fejler. Her har man mulighed for at bruge Disk Utility til at reparere softwarefejl på harddisken med samt at gensinstallere OS X. I mit tilfælde kunne jeg ikke geninstallere OS X og harddisken kunne heller ikke repareres. Min besked var, at harddisken var gået i stykker og skulle udskiftes.

Andre muligheder

En anden mulighed er at forsøge at boote fra en DVD, USB eller en ekstern diks. Det gør man ved at holde option (også kaldet alt) nede under boot. Det giver simpelthen mulighed for at starte OS X fra et andet medie. Herfra kan man så åbne Diskværktøj og tjekke harddisken i Mac'en.

Hvis ikke man kan boote i Recovery-tilstand eller ikke har OS X på et andet medie, kan man forsøge at boote ved at holde d-tasten nede. Det starter Apple Hardware Test eller Apple Diagnostics, som også kan hjælpe en med at finde fejlen.

Hvis intet af ovenstående virker kan man boote i single user-mode ved at holde cmd og s nede. Det starter et interface, hvor man via kommandoer kan tjekke harddisken for fejl etc. Det er lidt mere langhåret, så det vil jeg ikke komme nærmere ind på i denne artikel.

Først skal data på det ødelagte drev reddes

Jeg har nu fået problemet identificeret; Min harddisk skal udskiftes. Før jeg går i gang med det vil jeg dog lige forsøge at rede de data, der findes på disken. Det vender jeg tilbage til i næste artikel, hvor jeg også vil kigge lidt på mulighederne i single user mode.

Læs næste artikel her: Min Mac er i stykker #2: Sådan redder man data fra den ødelagte harddisk

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.