Apple har frigivet en ny udgave af Mac'ens styresystem. Det er macOS Mojave, der efterfølger den nuværende macOS High Sierra. Opdateringen byder på flere forbedringer og nye funktioner: Se nyhederne her

Inden du opdaterer kan det være en god ide at gøre din iMac eller MacBook klar til opdateringen. Jeg har samlet de vigtigste ting du bør gøre inden du opdaterer.

1. Tjek om din Mac kan opdateres

Først og fremmest skal du selvfølgelig finde ud af, om din Mac overhovedet kan opdateres. Har du en Mac fra midten af 2012 eller nyere burde du være sikker.

Er du i tvivl, kan du se den fulde liste over hvilke Mac's der understøtter macOS Mojave her.

Vil du forkæle dig selv, så benyt lejligheden til at opgradere RAM-mængden i den Mac, hvis du er så heldig at have en hvor det kan lade sig gøre. Mere RAM giver en markant bedre oplevelse. Den gode nyhed er dog at Mojave ikke ser ud til at være mere krævende end High Sierra, så det er ikke essentielt at få mere RAM.

2. Ryd op på din Mac

Inden man installerer en større systemopdatering er det en god ide at få ryddet op på sin harddisk eller SSD - specielt hvis den er ved at være fyldt op. Du får ganske enkelt en mere velfungerende Mac hvis du på forhånd ryder op på din harddisk.

Det du skal gøre er at slette gamle og store filer du aldrig bruger for at få frigivet så meget plads som muligt.

Jeg bruger selv appen CleanMyMac 3. Både på daglig basis men i særdeleshed op til en stor systemopdatering. CleanMyMac 3 er i mine øjne den hurtigste og nemmeste måde at ryde op på sin Mac på og få frigivet en masse GB, der ellers bare gå til spilde.

Du kan købe CleanMyMac 3 for €39.95 hos Macpaw (link)

Du kan også spare pengene og i stedet bruge tiden på at gøre det manuelt. Det vigtige er at det bliver gjort.

3. Tag backup af din Mac

Det kan ikke siges nok: Sørg for at få taget sikkerhedskopi af din Mac. Det er en helt generelt råd, som alle bør følge på daglig basis. Hvordan du gør er i princippet underordnet, bare du får det gjort.

Selv hvis ikke du gør det til daglig, bør du under alle omstændigheder tage en sikkerhedskopi inden du opdaterer styresystemet. Der bliver sikkert ikke brug for den, men en større systemopdatering kan, hvis den går galt, være fatal. Det handler om at være på den sikre side.

Jeg sværger til online backup - i øvrigt i kombination med en almindelig Time Machine-backup. Jeg bruger selv danske Onlime. De giver dansk support, har styr på sikkerheden og er den hurtigste online backup jeg nogensinde har prøvet.

Om du bruger Online, Time Machine eller en helt tredjemetode er helt op til dig, bare du ikke springer det over.

Afrunding

Hvis du sørger for at følge mine råd som beskrevet ovenfor, vil jeg næsten garantere en 100% smertefri opdatering. Og skulle noget alligevel gå galt, så glæd dog over at du har en sikkerhedskopi.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.