Dropbox er en genial tjeneste, der gør det nemt at synkronisere filer mellem to eller flere computere. Med Dropbox får du lagerplads på en server i skyen, så du altid har adgang til dine filer uanset hvor i verden du er - så længe du har en netforbindelse. Dropbox overflødiggør brug af USB-pinde, eller at man mailer filer til sig selv. Med Dropbox fungerer det meget nemmere.

Denne artikel er den anden i serien om Dropbox her på ONX, hvor jeg vil komme ind på nogle af de smarte ting som du kan bruge Dropbox til. I denne artikel fortæller jeg hvordan du kan dele filer med andre - også folk, der ikke selv bruger Dropbox.

Du kan dele filer og mapper via Dropbox på to forskellige måder. Enten kan du dele et link til din fil som andre kan downloade filen eller du kan dele filen direkte i Dropbox med andre brugere.

Sådan kommer du i gang med Dropbox

Har du ikke allerede en Dropbox og installeret den tilhørende app på din Mac, så læs artiklen Kom igang med Dropbox eller tilmeld dig med det samme her: Få gratis 2,5 GB plads ved tilmelding til Dropbox.

Del en fil via et link i Dropbox

Du kan give andre personer adgang til en fil ved at sende dem et link der åbner filen i en browser. Personerne behøver ikke at have en Dropbox-konto for at kunne se filen.

Denne måde at dele på egner sig særligt til situationer hvor du vil distribuere filer til en gruppe. Det kunne være nogle billeder eller en pressemeddelelse som folk via dit link selv kan downloade fra Dropbox.

1. Installer Dropbox-appen på din Mac, hvis du ikke allerede har gjort det.

2. Åbn Finder og højreklik på den fil du vil dele. Du kan også holde Ctrl nede på tastaturet og klikke på filen.

3. Vælg "Kopiér Dropbox-link" i den menu der kommer frem.

4. Linket er nu kopieret til din udklipsholder. Du kan nu sætte det ind i en e-mail, en besked, på en hjemmeside eller et andet sted, hvor andre kan få adgang til det.

Bemærk at hvis du ændrer navnet på filen, vil linket ikke længere virke, da det også bliver ændret. Ændrer du indholdet i filen vil det heller ikke blive synkroniseret til andre computere. I disse tilfælde skal du oprette og kopiere et nyt link og dele det.

Del en mappe med andre Dropbox-brugere

Du kan give andre Dropbox-brugere direkte adgang til dine filer eller mapper. Gør du det bliver mappen til en delt mappe. Ændringer af indholdet af den delte mappe synkroniseres til alle, der har adgang til den delte mappe.

Denne måde at dele filer på egner sig særligt til situationer hvor man ønsker at indholdet af filerne altid er synkroniseret til alle deltagere.

1. Installer Dropbox-appen på din Mac, hvis du ikke allerede har gjort det.

2. Åbn din Dropbox-mappe i Finder og højreklik på den mappe du vil dele. Du kan også holde Ctrl nede på tastaturet og klikke på mappen.

3. Vælg Del.

4. Indtast mailadresserne på de personer du vil invitere.

5. Vælg nu om dem du deler mappen med skal kunne redigere indholdet eller kun skal kunne læse indholdet.

6. Skriv evt. en besked og klik på Del.

Når du deler en mappe på denne måde vil filerne i mappen automatisk blive synkroniseret over til alle dem der deler mappen. Det betyder også at man skal have en konto hos Dropbox og at denne konto skal have tilstrækkeligt med plads da mappen rent praktisk bliver en del af ens egen Dropbox-mappe. Du kan altså ikke dele en mappe der fylder 50GB med personer der kun har 5GB plads i Dropbox, da de ikke har plads til indholdet i mappen.

Hvilken metode skal jeg vælge?

De to forskellige metoder er fundamentalt forskellige og bruges til helt forskellige ting.

Metoden med at dele en mappe bruges når udvalgte Dropbox-brugere skal have direkte adgang til nogle filer der altid er opdaterede. Typisk fordi flere personer arbejde med de samme filer. Det kunne være en forening eller arbejdsplads, hvor fælles dokumenter ligger i en delt Dropbox-mappe som alle ansatte har adgang til. Filerne ligger fysisk på alle brugernes computere og alle kan se ændringer og tilføjelser.

Metoden med linket er til ren distribution af filer. Det kunne være at man gerne vil dele nogle billeder man har taget til en begivenhed. De fylder typisk for meget til at man kan sende dem via mail. I stedet kan man komprimere billederne i en zip-fil og dele et link til filen med dem man ønsker. De kan så trykke på linket og downloade filen. I princippet ikke anderledes end hvis filen lå til download på en hvilken som helst anden hjemmeside. Alle der kender linket kan hente filen.

Artiklen er opdateret i januar 2018.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.