Med "Apple TV 4K" har Apple endelig lanceret det mange har ventet på længe: 4K-understøttelse. Dette er umiddelbart også enhedens største salgsargument. Men der er meget mere i det end bare et 4K-prædikat. Jeg har testet Apples nye enhed og den skuffer ikke. Faktisk er den efter min mening det bedste digitale TV-boks på markedet lige nu.

Design og tilslutninger

Designet er som vi kender det. Faktisk ligner den forgængeren på en prik. En lille sort boks der ikke gør meget væsen af sig. Med en enkelt diode på forsiden og tre stik på bagsiden. Et til netkablet, et til netværkskablet (Gigabit Ethernet) og et HDMI 2.0-stik. USB-C-porten der var der tidligere er forsvundet.

Controlleren har en enkelt lille ændring i forhold til forgængeren nemlig en hvid ring omkring menu-knappen for at lette orienteringen. Det er sådan set også det. Min tanke da jeg åbnede æsken var en snert af skuffelse. Ikke fordi jeg havde forventet noget som helst - og hvorfor lave om på noget der virker - men det er alligevel lidt et antiklimaks at åbne en ny enhed der ligner den gamle på en prik.

Smæk på hardwaren

Med nulstillede forventninger kan jeg dog så meget desto mere glæde mig over de ændringer der er sket inden i enheden. Apple TV har nemlig fået 3GB RAM og en lynende hurtig A10X Fusion-processor. Det er den samme processor Apple benytter i iPad Pro. Den er så kraftig at Apple nu for første gang har puttet en blæser i Apple TV. Det er dog ikke en man hører, når musikken spiller - heller ikke i de stille passager.

Billedet står skarpere og flotter end nogensinde

Der er med andre ord smæk på. Men det kræver også noget at servere krystalklare 4K-billeder. Og det er netop det Apple TV 4K gør. Ikke bare er der flere pixels der er også flere bits per pixel end nogensinde tidligere. Apple TV 4K understøtter nemlig det man kalder High Dynamic Range (HDR). Det er et særligt farvespektrum med mange flere farvenuancer end vi er vant til. Så hvor 4K handler om antallet af pixels handler HDR om kvaliteten af hver enkelt pixel. Sagt meget kort står billedet nu skarpere og flotter end nogensinde og farverne er mere naturtro og har flere detaljer.

Jeg har testet enheden i selskab med et 4K TV fra Samsung og et HEOS Surround-system. For sammenligningen skyld har jeg også haft min gamle Apple TV 4. generation i spil.

Der er i virkeligheden ikke så meget at sige. Billedet står betydeligt bedre på Apple TV 4K - jo selvfølgelig specielt når udgangsmaterialet er 4K, hvilket eksempelvis kan fås i iTunes Store. Det er specielt farverne der vækker begejstring. HDR er virkelig en forbedring der er til at tage og føle på.

Indholdet halter efter

Det største problem er i virkeligheden at der endnu ikke er ret meget indhold i 4K tilgængeligt. Jo, Apple har noget i iTunes Store og Netflix streamer også i 4K. Til gengæld glimrer de fleste andre tjenester ved deres fravær. Det kommer forhåbentligt snart. Det manglende 4K-indhold sætter også lidt kritikken af manglende 4K-understøttelse af den gamle Apple TV relief. Den gang havde det været endnu værre.

Dolby Atmos: Kritik bare fordi

Nogle anmeldere har kritiseret Apple TV 4K for ikke at understøtte lydformatet Dolby Atmos. I mine øjne er det en forfejlet kritik ala kritikken af 4. generations manglende 4K-understøttelse. Det er folk der leder efter et ellet andet at kritisere bare for at kunne gøre det. Dolby Atmos er så lidt udbredt at det ikke giver mening at understøtte dette i et consumer-produkt som Apple TV på nuværende tidspunkt. Det er alene et problem for de ganske få der har Dolby Atmos-udstyr - og nyder at gøre opmærksom på dette. For alle os andre er det ligegyldigt. Lad os se om et par år, hvordan Dolby Atmos tager sig ud der. I øjeblikket lever jeg fint uden.

Brugervenligheden gør Apple TV 4K til markedets bedste

Den virkelige styrke ved Apple TV 4K - og det gælder i og for sig også de tidligere udgaver - er dog brugervenligheden. Det der i mine øjne gør Apple TV 4K til den bedste TV-boks på markedet er at den er uhyggelig nem at sætte op og betjene. Med det for øje har Apple naturligvis foretaget nogle valg som regulære teknik-nørder vil finde irriterende. Apple TV er bare ikke målrettet nørderne. Den er for alle os andre, der bare vil have så god kvaliteten som overhovedet muligt uden for meget arbejde. Og det får vi.

Til gengæld kommer vi også til at betale for herlighederne. For billig er Apple TV 4K ikke lige frem. Man får dog gratis adgang til 4K-udgaver af film man tidligere har købt i iTunes Store i HD med i købet. Dét er en god deal. Derudover er Apple også garant for at vore personlige data ikke sælges videre. Du kan sikkert finde en Android-baseret boks til billigere penge, men dels får du ikke del i Apples økosystem og dels ved du ikke hvor dine personlige data havner og hvad de bruges til.

Min anbefaling: Køb - hvis ikke du allerede har en

Apple TV er en rigtig god enhed der får TV'et i stuen inkluderet i Apples økosystem. Har du ikke allerede en Apple TV, så se at få den købt. Du får ikke en bedre TV-boks på markedet end Apple TV 4K. Har du allerede en Apple TV så overvej hvor meget du går op i videokvalitet, for nogen banebrydende anderledes oplevelse vil du ikke få ved at opgradere. Specielt ikke, hvis ikke du har et 4K-TV.

Apple TV 4K fås md 32GB og 64GB lagerplads. Jeg vil anbefale den mindste. Pladsen bruges nemlig alene til cache samt til apps og så mange interessante apps er der heller ikke at 64GB skulle være nødvendigt. Jeg er i hvert fald ikke i nærheden af at kunne bruge 32GB.

Pris og tilgængelighed

Apple TV 4K fås med 32GB til 1.499 kroner og med 64GB til 1.699 kroner.

Apple TV 4K kan bestilles på Apple.dk