Leder du efter et alternativ til Sonos, behøver du ikke lede længere. Det findes allerede og hedder HEOS. Jeg har tidligere anmeldt HEOS soundbar med dertilhørende subwoofer. Du kan læse hele anmeldelsen af HEOS Soundbar her. Hvis ikke du vil læse anmeldelsen, er den korte version, at HEOS' giver filmlyd fra aller øverste hylde. Jeg er virkelig imponeret over lydkvaliteten og -oplevelsen. Og det er blevet endnu bedre. Jeg har nemlig parret mit setup med to trådløse HEOS-baghøjttalere, så der nu er tale om ægte 5.1 kanals surround sound.

Nemt: Ingen lange kabler

Det er uhyggeligt nemt at sætte op. Køb to styk af HEOS' billigste højttalere (HEOS 1), pak dem ud og sæt dem der hvor de skal stå. Herefter er det bare at tilslutte dem systemet, som man plejer med nye HEOS-højttalere via appen. Når det er gjort skal man fortælle at de to nye højttalere skal fungere som baghøjttalere sammen med ens soundbar, og ikke som selvstændige højttalere. Sværere er det ikke. Jeg er specielt glad for ikke at skulle trække lange højttalerkabler fordi mine baghøjttalere står midt i stuen og ikke op ad en væg. Her er det alt andet lige meget nemmere bare at gøre det trådløst.

Og fungerer det så? Ja, i den grad. Indledningsvis var der lidt problem med en underlig pulserende lyd, men efter en genstart af de to baghøjttalere har alt virket, som det skal. Nu nyder jeg fuld 5.1-kanals surround, hvilket i den grad løfter filmoplevelsen et niveau eller to. Systemet er endda så smart, at de to baghøjttalere bliver koblet fra, når man bare hører musik, der jo sjældent er optaget i surround sound, men blot i stereo.

Alle gængse formater understøttes

HEOS understøtter i øvrigt 24-bit HD-filmlyd (både Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio) foruden almindelig surround sound som Dolby Digital, Dolby Digital Plus og DTS. Med andre ord: Alle de gængse og relevante formater er understøttet. Dette er helt anderledes end med SONOS hvor eksempelvis DVD og BluRay-film med DTS ikke er understøttet og man derfor ikke får lyd på. Det gør man i den grad med HEOS.

Det modulopbyggede HEOS-system er genialt at komme i gang med, fordi man kan investere i det tempo økonomien tillader det og behovet opstår. Det er ikke nødvendigt at købe det hele fra starten. Start bare med en soundbar og udbyg med baghøjttalere efterhånden. Køb dog under alle omstændigheder en subwoofer før du investerer i baghøjttalere, da den dybe bas giver meet mere til filmoplevelsen end baghøjttalerne. Specielt, hvis du ser actionfilm.

HEOS står stærkere på filmlyd end SONOS

Men er der slet intet negativt at sige? Jo, hvis man virkelig er filmlydsgeek, så vil man givetvis ærgre sig over at HEOS "kun" understøtter 5.1-kanals lyd og ikke det nyere 7.1-setup, hvor man desuden har to sidehøjttalere. For alle os andre er det dog komplet ligegyldigt. I hvert fald for mig. Jeg er ovenud tilfreds med mit 5.1 HEOS-setup, og kan kun anbefale det.

Filmlyd er et at de områder hvor HEOS, i mine øjne, står stærkere end SONOS. Specielt fordi HEOS, som jeg tidlige har nævnt, byder på en regulær surround-receiver (HEOS AVR), der løfter kvaliteten endnu et hak. Her kan SONOS slet ikke være med.

Ud over at virke som baghøjttaler i et filmsetup kan HEOS 1 også bruges som "almindelig" multirumshøjttaler. Enten alene eller to styk som et stereopar. Jeg vender i øvrigt tilbage med en regulær anmeldelse af HEOS 1 som almindelig højttaler ved en senere lejlighed.

HEOS 1 koster 1.699 kroner per styk. De kan købes hos Hi-Fi Klubben, der er skandinavisk eneforhandler af HEOS.

Linket til Hi-Fi Klubben er et annoncelink, hvor Onx får en mindre betaling, når der handles. Hi-Fi Klubben har ikke haft indflydelse på indholdet i artiklen.