Apple har den 2. juni 2014 frigivet iOS 8 til iPhonen og iPaden. iOS 8 ligger i naturlig forlængelse af det nyskabende design vi fik med iOS 7 sidste år. Denne gang ligger hovedvægten dog på rendyrket funktionalitet, hvor det sidste meget handlede om form.

Opdateringen er en af de største - hvis ikke den største - i iOS's historie. Der er massive nyheder over hele linjen.

Blandt de største nyheder i iOS 8 er Familiedeling, iCloud Drive, Apple Music, Siri på dansk og Continuity-funktionalitet.

De største nyheder i iOS 8

Siri på dansk

Fra og med iOS 8.3 virker Siri på dansk. Læs mere her: Det kan Siri på dansk: Den komplette oversigt

Apple Music

En stor nyhed i iOS 8 (fra og med version 8.4) er lanceringen af Applres nye musiktjeneste, Apple Music. Læs mere om den her: Sådan kommer du i gang med at bruge Apple Music

Familiedeling

Familiedeling er en funktion, der gør det muligt at dele indkøb fra iTunes Store og App Store blandt op til seks familiemedlemmer uden at man behøver have samme iTunes-konto. Man kan også dele ting som billeder og kalender. Er der tale om børn, kan man indstille, at alle køb skal godkendes af en forældre før de effektueres.

Læs mere om Familiedeling her: Sådan virker Familiedeling

iCloud Drive

Klassisk cloud-drev ala Dropbox, hvor man kan lægge filer efter eget ønske. Tidligere kunne iCloud kun acceptere bestemte typer dokumenter fra understøttede apps. Virker på tværs af iOS og OS X.

Continuity

Gør det muligt at skifte direkte mellem iPhone, iPad og Mac, så man eksempelvis kan tage imod et opkald på sin iPhone og fortsætte samtalen på sin iPad eller Mac. Det samme kan lade sig gøre med dokumenter man arbejder på eller mails man er ved at skrive. Enheder der er i nærheden af hinanden vil automatisk notificeres om hvad man arbejder på lige nu, så man med et enkelt tryk kan fortsætte på en anden enhed.

Sundhed

En af de helt store nyheder er HealtKit, der samler diverse sundhedsrelaterede data ét sted. HealthKit kan også sende sundhedsdata, der ligger ud over en prædefineret normal, til hospitaler og læger, der så kan reagere. Apple samarbejder med en lang række eksterne firmaer i sundhedsindustrien.

Alle sundhedsinformationer samles i appen Sundhed.

Andre store nyheder i iOS 8

Apple Watch

iOS 8 (version 8.2) bringer understøttelse af Apple Watch.

Design

Designet er blevet tweaket og har blandt andet for interaktive notificeringer. Det betyder at man eksempelvis kan svare på en sms-notifikation direkte uden behov for at åbne Besked-appen. En anden ting er mulighed for tredjepartfs widgets.

Quick Type

En ny funktion der gør det endnu hurtigere at skrive på iPhonen. Det sker med en personlig tilpasset funktion, der automatisk foreslår ord alt efter hvad man skriver. Umiddelbart er dansk dog ikke understøttet.

Spotlight

iOS's søgefunktion, Spotlight, kan nu i større omfang søge på indhold, der ikke ligger på ens iPhone. Man nu søge på stort set alt. I Safari er Spotlight integreret, så man direkte kan søge i Wikipedia.

Beskeder

Der er massive forbedringer i Besked-appen. Blandt andet mulighed for hurtigt at tilføje lyd, billeder eller video og en mulighed for "forstyr ikke" på samtale-niveau. For hver samtale er der desuden kommet en detaljeret view, med oversigt over alle billeder etc.

For udviklere

Sidst men ikke mindst er enorm portion nyheder for iOS-udviklere, der gør det muligt at lave endnu federe apps. Det er blandt andet deling af indhold mellem apps og en forbedret App Store samt mulighed for tredjeparts-widgets og udvidelser til eksempel Safari eller et personligt tastatur. En anden stor nyhed er at udviklere nu får adgang til at bruge Touch ID samt et nyt HomeKit, der gør det muligt at styre en masse ekstern hardware fra iOS.

Understøttelse af dansk diktering

En af de store nyheder for danske iOS-brugere er, at man nu kan diktere på dansk. Det vil sige, at iPhonen kan oversætte dansk tale til tekst. Læs mere her: iOS 8: Understøttelse af dansk diktering virker fremragende

Disse enheder kan få iOS 8

Her kan du se hvilke iOS-enheder der understøttes af iOS 8. Bortset fra iPhone 4, kan alle enheder med iOS 7 opdatere til iOS 8.

iPhone
- iPhone 4S
- iPhone 5
- iPhone 5C
- iPhone 5S
- iPhone 6
- iPhone 6 Plus

iPod Touch
- iPod Touch (5. generation)
- iPod Touch (6. generation)

iPad
- iPad 2
- iPad (3. generation)
- iPad (4. generation)
- iPad Air
- iPad Mini (1. generation)
- iPad Mini 2
- iPad Mini 3

Opdateringer til iOS 8

Efter en officielle frigivelse af iOS 8 har Apple udgivet flere mindre og en enkelt større opdatering til styresystemet. Nedenfor er en oversigt over dem alle.

8.0.1

Frigivet 24. september 2014. Opdateringen retter en lang række store og mindre fejl relateret til blandt andet HealthKit, App Store, Familiedeling, problemer med ringetoner etc.

På grund af en fejl i opdateringen, der slog Touch ID fra på nogle enheder, blev opdateringen trukket tilbage samme dag.

8.0.2

Frigivet 25. september 2014. Opdateringen retter både den fejl, der var i iOS 8.0.1 samt inkluderer de fejlrettelser, der var i den originale 8.0.1-opdatering.

8.1

Frigivet 20. oktober 2014. Den første større opdatering til iOS 8. iOS 8.1 giver understøttelse af Apple Pay, Continuity-funktioner i samspil med OS X Yosemite, iCloud fotostream samt iCloud Drive. Derudover er der en lang række fejlrettelser og småændringer. Blandt de væsentligste ændringer er, at kamerarullen er tilbage i Kamera-appen.

8.1.1

Frigivet 17. november 2014. En mindre opdatering der inkluderer en række fejlrettelser og byder på stabilitetsforbedringer. Specielt iPhone 4s og iPad 2 har været i apples søgelys, da især de to enheder har været plaget af at iOS 8 har været langsom.

8.1.2

Frigivet 9. december 2014. Opdateringen retter fejl. Blandtandet en fejl hvor ringetoner købt i iTunes Store forsvandt fra folks telefoner.

8.1.3

Frigivet 27. januar 2015. Der er alene tale om rettelser af fejl samt stabilitetsforbedringer og andre optimeringer. Opdateringen lukker samtidig det sikkerhedshul, som har været benyttet af det såkaldte TaiG jailbreak. Blandt de fejl der rettes er en fejl, hvor nogle brugere ikke har kunnet skrive ders Apple ID-kodeord i Beskeder og FaceTime samt en fejl hvor Spotlight ikke virkede efter hensigten.

En anden væsentlig ting er, at iOS 8.1.3 minimerer behovet for hvor meget plads der fremover kræves i forbindelse med softwareopdateringer.

8.2

Frigivet 9. marts 2015. Største nyhed i denne opdatering er understøttelse af Apple Watch. Der er blandt andet kommet en ny Apple Watch-app. Indeholder desuden flere fejlrettelser.

8.3

Frigivet 8. april 2015. Den tredje større opdatering til iOS 8 siden lanceringen i efteråret.

Den absolut største nyhed i iOS 8.3 set med danske øjne er, at Siri, iOS's personlige assistent, nu virker på dansk. En anden stor nyhed er at Apple fra og med iOS 8.3 har oprettet et åbent betaprogram, så alle nu kan installere betaudgaver af iOS på deres iPhone eller iPad. Tidligere var det kun registrerede iOS-udviklere, der kunne det. For at få adgang til betaen skal man tilmelde sig hos Apple. Det sker på https://appleseed.apple.com/sp/betaprogram/

Derudover er den såkaldte emoji-vælger (der bruges til at indsætte smileys etc.) blevet ændret. Emojis er blandt ordnet i kategorier og der er kommet mulighed for ændre hudfarven på flere emojis.

Af mindre ting kan nævnes understøttelse af trådløs CarPlay og understøttelse for Google 2-trins verifikation. Derudover er der en lang række mindre nyheder samt maser af fejlrettelser og stabilitetsforbedringer.

8.4

Frigivet 30. juni 2015. Den helt store nyhed er en redesignet Musik-app og lanceringen af Apples nye musiktjeneste, Apple Music. Derudover byder opdateringen primært på en række forbedringer af stabiliteten samt ydelsesforbedringer.

iOS 8.4 retter også en fejl der har kunnet iPhonen til at crashe, hvis iMessage modtog en besked med en bestemt tekststreng.

8.4.1

Frigivet 13. august 2015. Den sidste opdatering til iOS 8. Det er en mindre opdatering der udelukkende fokuserer på forbedringer og fejlrettelser af Apple Music.

Artiklen er ajourført i februar 2017.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.