Her er Apples katte
Som bekendt opkalder Apple sine styresystemer efter forskellige kattedyr. Det har Apple gjort siden OS X tog over efter Mac OS i 2001. Nogen videre logik er der ikke i tingene, og ser man biologisk på det, er eksempelvis Puma, Panther og Mountain Lion i virkeligheden det samme dyr efter amerikansk målestok, nemlig det vi på dansk kalder en puma. Det har blot forskellige navne, alt efter hvem man spørger (og hvor de bor).
Panter-forvirring
Det vi på dansk kalder en panter er altså heller ikke det samme, som amerikanerne kalder en panther. De bruger det som en anden betegndelse for pumaen, mens vi bruger det som en betegnelse for en sort udgave af jaguaren eller leoparden, hvilket amerikanerne så kalder black panther. I virkeligheden stammer panter dog fra Panthera, en slægt i kattefamilien (Felidae) indeholdene løven, tigeren, jaguaren og leoparden.
På tilsvarende vis er Mountain Lion altså heller ikke en speciel udgaven af løven, men "blot" et andet amerikansk navn for puma.
Kommer lossen næste gang?
På et tidspunkt vil Apple løbe tør for navne på store kattedyr, og OS X 10.9 bliver sikkert den sidste, før Apple går over til et helt andet system. Mit gæt er OS X 10.9 kommer til at hedde lynx, altså det vi på dansk kalder en los.
Hvad mon Apple så går over til bagefter? Mac OS X Sea Lion? Holder de sig til dyreverdenen eller finder de på noget helt andet? Blogplatformen WordPress, som vi bruger her på siden, opkalder deres versionen after jazzmusikere, men man kunne jo også vælge ting fra naturen - eller droppe disse kælenavne helt.
Her er alle Apples katte
10.0 Cheetah - marts 2001
10.1 Puma - september 2001
10.2 Jaguar - august 2002
10.3 Panther - oktober 2003
10.4 Tiger - april 2005
10.5 Leopard - oktober 2007
10.6 Snow Leopard - august 2009
10.7 Lion - juli 2011 (læs mere om OS X Lion)
10.8 Mountain Lion - sensommer 2012 (læs mere om OS X Mountain Lion)