Apple har frigivet iOS 13 med en del nyheder og optimeringer. Den klart største nyhed er at iOS ikke længere kan fås til iPaden. Den har nemlig fået sit eget styresystem kaldet iPadOS. Det er selvfølgelig næsten identisk med iOS, men har en række særskilte funktioner.

Ellers er hovedfokus i iOS 13 på at gøre alting hurtigere. Blandt andet er det blevet 30% hurtigere at låse iPhonen op med Face ID og apps åbner på den halve tid sammenlignet med tidligere. Apple er også begyndt at pakke apps på en anden måde i App Store, så de nu fylder 50% mindre mens opdateringer er 60% mindre. Det betyder kortere download-tid og hurtigere installering.

Dark-mode

Blandt de regulære nyheder er Dark-mode, der som navnet siger er en mørkere udgave af iOS, som man kan skifte til, hvis man vil. Der er også et nyt QuickPath-tastatur (dog ikke på dansk), der fungerer ved at man swiper fingeren hen over tasterne i stedet for at stykke på dem. I Noter er der kommet mulighed for at dele en mappe samt et nyt galleri-mode.

Ny Kort-app

En af de andre store nyheder er en ny Kort-app, hvor de underliggende kort er blevet genopbygget fra grunden. Til at starte med dog kun USA, mens flere lande følger efter efterhånden. Det nye kort har mange flere detaljer om bygninger, parker, strande etc. Der er også en slags pendant til Googles Street View. Apple har kørt millioner af km i i særlige biler og fly for at registrere de mange nye detaljer. Det er et stort arbejde, hvorfor hele verden ikke er med fra start.

Mere privatliv

I iOS 13 skruer Apple også op for beskyttelsen af private oplysninger med en række nye muligheder såsom kun at dele sin lokalitet med en app én enkelt gang, så man undgår overraskelser samt flere advarsler om hvad der sker i baggrunden. Apple har også en ny funktion, så man kan bruge ens Apple ID til at logge ind med forskellige steder. En pendant til Sign in via Google eller Facebook - men bare uden deres tracking og med mulighed for at skjule sin rigtige emailadresse etc.

Der er også en grundig overhaling af mulighederne for at redigere i sine fotos samt nye muligheder i Kamera-appen. Ændringerne er ret omfattende, så det har jeg dedikeret en hel artikel til.

Med iOS 13 får CarPlay sin største opdatering hidtil.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.