Apple havde noget af en overraskelse klar da de i går præsenterede årets nye styresystemer. iPaden, der ellers har haft iOS, har nemlig fået sit eget styresystem kaldet iPadOS. Simpelthen for at indikere at der er så mange forskelle sammenlignet med iOS (som Apple jo så passende kunne kalde iPhoneOS) at en skelnen giver mening.

iPaden har i det hele taget længe været hæmmet af, at iOS primært var tilpasset iPhonens mindre skærm. Dette er med iPadOS slut. Nu er systemet 100% tilpasset iPaden og giver flere muligheder som man ellers kun finder på en rigtig computer.

Bedre udnyttelse af den store skærm og bedre filadgang

Blandt nyhederne i iPadOS er en bedre udnyttelse af hjemmeskærmen. Der kan være flere ikoner og at man kan sætte widgets fast direkte på hjemmeskærmen. En anden ny ting der udnytter den store skærm er muligheden for vinduer. Det vil sige at man eksempelvis kan have to åbne vinduer fra samme app side om side.

Appen Arkiver eller Files på engelsk bliver også kraftigt opgraderet. Der bliver understøttelse af SD-kort og USB-drev, så man kan læse og skrive filer fra eksterne enheder. Man kan eksempelvis importere fotos fra et kamera direkte i den ønskede app. Der kommer også mulighed for at previewe filer og adgang til metadata. Sidst men ikke mindst bliver der indbygget mulighed for SMB-fildeling.

Bedre tekst-funktioner

Hvad angår redigering af tekst er der en del forbedringer. Blandt andet en cursor man nemt kan flytte og hurtigere markering og flytning af tekst. Der bliver også hurtigere at kopiere og indsætte tekst da det nu kan ske med en enkelt bevægelse med tre fingre i stedet for via en menu. Der kommer også et nyt énhåndstastatur. En anden nyhed er muligheden for at købe eller hente skrifttyper i App Store, så man ikke længere er afhængig af at nøjes med dem systemet tilbyder som standard.

Stadig gode gamle iOS

Når dette er sagt er iPadOS trods navnet stadig baseret på iOS så det meste er som det plejer at være og alle apps fungerer også som de plejer.

iPadOS er lige nu i betatest blandt udviklere og frigives endeligt engang i efteråret.