Apple har frigivet en ny udgave af OS X kaldet Mavericks. Det er OS X Version 10.9 og er den tiende udgave af OS X.

OS X Mavericks blev præsenteret første gang den 10. juni 2013, og frigivet som en gratis opdatering via Mac App Store den 22. oktober samme år.

Fokus i Mavericks-opdatering er på superbrugerne og handler langt hen ad vejen om at gøre ydelse bedre. Det vil sige, at man får bedre batteritid og generel ydelse på samme maskine sammenlignet med tidligere udgaver af OS X. Desuden bringer opdateringen flere ting fra iOS og over i OS X.

Frigivelsen af OS X Mavericks markerer en ændring i Apples navngivning af OS X. Tidligere bruge Apple navne på store katte til hver større version af OS X. Fra og med Mavericks navngives OS X efter kendte geografiske lokaliteter i Californien, hvor Apple hører hjemme. Mavericks er eksempelvis et kendt surferspot syd for San Francisco. Læs mere om det her: Hvorfor hedder det nye OS X "Mavericks"?

Apple fremhæver selv disse 10 nye funktioner, som de vigtigste.

Finder Tabs

Fremover er det slut med at rode med adskillige åbne Finder-vinduer. Finder få nemlig tabs, som vi kender det fra Safari.

Tags

Tags er en ny måde at organisere og finde filer på. Det gælder uanset om de ligger lokalt eller i skyen. Man kan ganske enkelt tagge sine filer med ord som "Vigtigt", "kladde", "Fødselsdag" eller hvad man nu måtte ønske. Man kan godt gide en fil flere tags. Når man vil finde filen igen trykker man på "Vigtigt" i Finder og får vist alle de filer, med tagget "Vigtigt".

Flere skærme

Mavericks får bedre flerskærms-understøttelse. Der er ikke længere en primær og en sekundær skærm. Alle skærm vil have en menubar, og docken er tilgængelig i den skærm man arbejder på. Der er ingen begrænsninger i forhold til afvikling af programmer i fuldskærm på de forskellige skærme. Via AirPlay og Apple TV, kan man endda benytte TV'et som en regulær skærm.

Safari

Safari er først og fremmest blevet optimeret, så det bruger færre resourcer både RAM og CPU. Det giver hurtige browsing og mere glidende scroll. Derudover er der kommet en ny sidebar, som byder på en masse ny funktionalitet.

iCloud Keychain

Nu funktion der husker ens kodeord, kreditkortoplysninger etc. for en, og gør det nemt at udfylde informationerne på hjemmesider. Virker på tværs af alle ens enheder.

iBooks

Apples ebogslæser fra iOS fås nu også til Mac - endda med udvidet funktionalitet på grund af den større skærm. Blandt andet kan man have flere bøger åben på samme tid. iCloud husker hvor man er nået til, uanset om man læser bogen på sin iPad eller sin Mac. iBooks til Mac har indbygget mulighed for at tage notater i margin, og få automatisk kildeangivelser ved citater.

Kort

Mavericks byder på Kort til Mac efter samme princip som til iOS. BAre med bedre ydelse på grund af Mac'ens flere kræfter. En smart funktion er, at man kan planlægge ture på sin Mac, og få dem overført til sin iOS-enhed.

Kalender

Kalender har fået et nyt og mere strømlinet design samt nye funktioner. Det er blandt andet blevet meget nemmere at oprette begivenheder. Kalender integrerer med Kort, så man kan få vejvisning til begivenheder ude i byen. Kalenderen sørger selv for at beregne transporttid, når der skal laves kalenderaftaler. Vejroplysninger på stedet for ens aftaler er også nyt.

Notikikationer

Nyt notificeringssystem gør det nemmere og hurtigere at reagere på notifikationer uden at forlade det arbejde man er i gang med. Med det nye system kan man også abonnere på nyheder fra hjemmesider etc.

Avancerede funktioner

OS X Mavericks har fået indbygget en masse funktioner med det formål at udnytte RAM og CPU-kraft bedre. Systemet analyserer hvilke programmer, der er i forgrunden, og flere andre ting, når det skal fordele systemet resourcer. Det skulle give en meget bedre udnyttelse af hele systemet.

Apple fremhæver "compressed RAM", som gør det muligt at lagre 6GB data i 4GB RAM, hvilket giver bedre muligheder for at afvikle flere programmer samtidig. Nyt er også en bedre udnyttelse af grafikprocessoren og mulighed for at give grafikprocessoren mere RAM.

Batteritiden er blevet forbedret med op til 30% sammenlignet med sidste udgave af OS X (Mountain Lion). Blandt via en funktion kaldet "App nap", hvor systemet for eksempel drosler ned for programmer i baggrunden, hvis de er dækket af andre vinduer og ikke gør noget for en som at afspille musik etc. En anden ny funktion er, at systemet samler småberegninger i klumper, så processoren får mulighed for at gå i strømbesparende mode.

OS X Mavericks 10.9.1

Den første opdatering til Mavericks forbedrer stabiliteten og kompatibiliteten med din Mac. Den løser blandt andet et problem relateret til Gmail og forbedrer søgninger i Mail generelt.

OS X Mavericks 10.9.2

Denne opdateringer retter en hel del fejl, samt introducerer den nye funktion "FaceTime Audio" eller på dansk "FaceTime-iokald", så man kan ringe over FaceTime ala Skype, det vil sige uden videodelen.

OS X Mavericks 10.9.3

Opdateringen forbedrer understøttelsen af skærme med 4K-opløsning samt genskaber muligheden for at synkronisere kontakter og kalender til iOS-enheder via USB. Derudover er der forbedringer til VPN. Opdateringen inkluderer Safari 7.0.3.

OS X Mavericks 10.9.4

Denne opdatering retter et problem med opvågning fra vågeblus og et problem, hvor Mac'en i visse tilfælde ikke forbinder automatisk til kendte Wi-Fi-netværk. Opdateringen inkluderer også en opdatering til Safari.

OS X Mavericks 10.9.5

Den sidste store opdatering til Mavericks. Opdateringen forbedrer stabiliteten på VPN-forbindelser der bruger USB smartcards til godkendelse samt forbedrer pålideligheden ved tilgang af filer på en SMB-server. Opdateringen indeholder også en ny udgave af Safari, 7.0.6.

Sådan opdaterer du til Mavericks

Mavericks kan køre på alle iMacs og MacBooks fra midten af 2007 eller nyere og Mac mini fra tidlig 2009 eller nyere. Ikke alle computere understøtter dog alle nye funktioner.

Læs mere om hvordan du opdaterer til OS X Mavericks her: Sådan opdaterer du til Mavericks

Mavericks kan hentes gratis i Mac App Store (er ikke længere tilgængelig).

Artiklen er ajourført i februar 2016.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.