Som sædvanlig, når Apple lancerer et nyt styresystem, er det kun få klik væk i Mac App Store. Denne gang er det endda gratis, så hvad er der at betænke sig på? Ikke så meget, men derfor kan der alligevel være brug for en mere grundig gennemgang. I denne artikel kommer vi derfor ind på alt du behøver at vide før du installerer OS X Mavericks.

Krav til din Mac

Mavericks kan køre på alle iMacs og MacBooks fra midten af 2007 eller nyere og Mac mini fra tidlig 2009 eller nyere. Ikke alle computere understøtter dog alle nye funktioner.

Ifølge Apple er minimumskravet til RAM 2GB, men som altid, når vi snakker RAM, er mere lig med bedre. Regn med at 4GB er et mere realistisk minimumskrav.

Installeringen kræver minimum 8GB fri plads på ens HD eller SSD. Som tilfældet er med RAM, er det dog bedre at være på den sikre side. Er ens disk fyldt op til randen, vil Mavericks (lige som alle andre styresystemer) ikke køre optimalt.

En sidste vigtig ting er, at din Mac skal køre OS X 10.6.8 eller nyere. Enhver udgave af OS X 10.7 eller 10.8 er derfor også fint. Dette krav skyldes, at Mavericks kun kan fås gennem Mac App Store.

Har du OS X Leopard 10.5 er det nemmeste at købe en opgradering til Snow Leopard og installere den først, for herefter at opgradere til Mavericks. Det kan dog lade sig gøre at opgradere direkte fra 10.5 til Mavericks. Dette er dog et særtilfælde, som vi ikke vil komme yderligere ind på.

Inden du går i gang

Brug Diskværktøj til at tjekke at din Macs harddisk eller SSD ikk fejler noget. Sørg også for at tage en backup af dine data - bare for en sikkerheds skyld. Dette kan ikke understregs nok. Det kan godt tage noget tid, men lad være at springe over hvor gærdet er lavest.

Er du meget afhængig af bestemte programmer, så undersøg om de er kompatible med Mavericks inden du opgraderer. Der burde ikke være nogle problemer, men hellere være sikker end ærgre sig bagefter. Vær specielt opmærksom, hvis du opdaterer fra Snow Leopard, som er sidste udgave af OS X, der understøtter PowerPC-programmer.

Opdatering

Selve opdateringen er uhyggelig nem. Åben Mac App Store og find Mavericks (eller klik her). Tryk herefter på knappen, hvor der står "Gratis", og engang til på "Installer app". Herefter skal du indtaste dit Apple ID og kodeord.

Nu bliver den 5,3GB store "Install OS X Mavericks.app" hentet og installeret i den sædvanlige program-mappe. Det tager selvfølgelig noget tid alt efter hastighed på det netværk. Skal du installere på flere computere, kan det spare en del tid, at kopiere denne Installer.app over til den nye computer fremfor at hente den via nette en gang til. Bare husk at kopier Installer.app inden du installer Mavericks, for den bliver automatisk slettet bagefter for at frigøre pladsen.

Installeren bør automatisk starte, når download er færdig - ellers skal du selv dobbeltklikke på den. Klik herefter på "Fortsæt" og accepter betingelserne. Herefter skal du vælge hvor du vil installere Mavericks. Som standard vælges ens startdrev, hvor din nuværende udgave af OS X ligger. Du kan også vælge et andet (tomt) drev. Klik herefter på "installer", og skriv dit brugernavn og kodeord.

Herefter går forberedelsen til installeringen i gang. Det kan tage op til et par minutter (hvor du bare kan fortsætte med at bruge din Mac). Herefter genstarter maskinen og den egentlige installering begynder. Det kan tage alt mellem et kvarter og halvanden time alt efter hvilken Mac du har. Når installeringen er færdig, genstater din Mac for at afslutte processen. Dette tager 5-10 minutter.

Det er faktisk det hele.

Efter opdatering

Alt efter hvilken version af OS X du har opdateret fra, og hvorvidt du har installeret på et tomt drev, vil du blive mødt at noget forskelligt efter installeringen. Typisk vil det dreje sig om at indtaste (eller oprette) sine iCloud-oplysninger og derefter tage stilling til nogle iCloud-baserede funktioner. Har du installeret på et tomt drev, vil du blive guidet gennem opsætningen.

Første gang du åbner Mavericks vil du muligvis blive mødt af en dialogboks, der informerer om at nogle af dine programmer er inkompatible med Mavericks.

Bruger du programmer, der kræver adgang til din kalender, kontakter eller påmindelser, vil du blive bedt om at godkende dette.

Når alt kører, så tjek efter opdateret software i Mac App Store, så du er sikker på, at alt er up to date.

Clean install

Som standard foregår opdateringen til Mavericks ikke som en såkaldt "clean install", men som en opdatering. Det kan dog godt lade sig gøre at installere Mavericks som en clean install. Det kræver selvfølgelig at du har et tomt drev (eller sletter dit eksisterende drev - husk backup).

Der er dog ikke rigtigt nogen pointe i at foretage en clean install. I gamle dage var det klart det smarteste, og kommer man fra Windows-platformen er man vant til at det er en god ide at starte på en frisk, når der kommer nyt operativsystem.

I dag er der dog ikke rigtigt nogle gode argumenter for at gøre det. Opdateringsprocessen er ganske god til at undgå at overføre alt muligt inkompatibelt software ved en opdatering, så risikoen for at tingene ikke virker, er yderst minimale. Det er ikke besværet værd at gå i gang med en clean install. Ofte vil det være mere besværligt og skabe flere problemer - specielt for dem, der ikke ved hvad de laver. Derfor vil vi ikke komme yderligere ind på det her. Vi vil måske komme med en vejledning senere, hvis behovet er stort, men ellers så tro mig, når jeg skriver at clean install er et særtilfælde, man normalt ikke bør bekymre sig om.

Har du behov for at lave clean install, så senne denne artikel, hvor vi fortæller, hvordan du lavet et bootbart installationsdrev: Tip: Sådan laver du et bootbart installationsdrev med OS X Mavericks.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.