Apple har annonceret, at Apple Music nu kommer med Spatial Audio med Dolby Atmos. Samtidig kommer der Lossless Audio i det fulde katalog. Den nye imponerende lydkvalitet lander hos Apple Musics abonnenter i juni uden yderligere omkostninger.

Ved lanceringen vil der være tusindevis af sange med understøttelse af Spatial Audio fra kunstnere som J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves, The Weeknd med flere.

Samtlige mere end 75 millioner sange i Apple Music vil understøtte Lossless Audio inden årets udgang. Til at starte med vil mere end 20 millioner sange komme i lossless format.

Efter lanceringen vil Apple Music som standard automatisk afspille musik i Dolby Atmos hvis det er tilgængeligt på alle AirPods og Beats hovedtelefoner med H1- eller W1-chip samt på de indbyggede højttalere i de seneste udgaver af iPhone, iPad og Mac. Har du hovedtelefoner fra andre producenter, skal du selv slå Dolby Atmos til. Lossless lyd er et tilvalg, som brugeren også selv skal slå til uanset hvilket udstyr, man bruger.

Hvad er Spatial Audio og Dolby Atmos?

Meget kort fortalt er Dolby Atmos Music et musikformat, der giver en mere rumlig oplevelse end traditionel to-kanals stereo-lyd, fordi der anvendes flere lydkanaler, som kan placeres hele vejen rundt om lytteren. Man kunne kalde det 3D-lyd eller 360 graderes lyd. Det giver mulighed for en meget mere præcis rumlig opfattelse af musikken. Brugt rigtigt løfter Atmos musiklytningen til et nyt niveau. Med Dolby Atmos Music ligger hver instrument eller hver lyd nemlig i sit eget spor. Det helt særlige er, at hvert spor kan manipuleres frit rent rumligt, og ikke er bundet til at komme for fra som ved stereo-lyd.

Læs mere her: Hvad er Dolby Atmos og hvordan kan jeg høre det?

Hvad er Lossless Audio?

Lossless Audio betyder tabsfri lyd, og det er ligepræcis det, det er. Normalt komprimerer man musik for at spare plads. Jo mere man komprimerer musikken, desto mindre fylder den, og desto dårlige bliver kvaliteten. Med Lossless Audio sørger man for, at komprimerer lyden så der ikke sker tab. Det betyder bedre kvalitet, men også at musikken fylder mere.

Apple benytter sit eget codec til komprimeringen af musikken kaldet ALAC (Apple Lossless Audio Codec). ALAC-komprimeringen bevarer hver eneste bit fra den originale lydfil. Det er derfor den kaldes lossless.

Apple tilbyder faktisk to forskellige lossless formater. Den ene er det man kalder 'CD-kvalitet', selvom det nok efterhånden ikke noget ret mange ret meget. Teknisk starter det ved 16 bit med en samplingfrekvens på 44.1 kHz tog går op til 24 bit og en samplingfrekvens på 48 kHz.

Det andet format er Hi-Res Lossless med op til 24 bit ved 192 kHz. Dette kræver eksternt udstyr som en USB digital-to-analog converter (DAC).

Tilgængelighed, pris og lancering

Den nye kvalitet af Apple Music kommer i juni til alle eksisterende og nye abonnenter på Apple Music til den samme pris som hidtil. Det vil sige 99 kroner per måned for et individuelt abonnement eller 149 kroner per måned for et familieabonnement.

Spatial Audio og Lossless Audio kræver iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4, og tvOS 14.6 eller nyere.