Der er ingen tvivl om, at streamingtjenester han ændret musikbranchen radikalt på få år. I gamle dage købte man musik på fysiske medier eller hørte den i radioen, i dag streamer man den efter behov. Grundlæggende er der dog tale om den samme musik, produceret på samme måde, som man altid har gjort. Nye formater som lossless high-resolution etc. ændrer ikke på, at man grundlæggende producerer musik som et to-kanals mix på samme måde som for 50 år siden.

Noget er dog så småt ved at ske. Jeg tænker på Dolby Atmos Music, der langsomt, men sikkert, er begyndt at finde vej ind i den etablerede musikindustri. Dolby Atmos er mest kendt for filmlyd, hvor udviklen er gået meget hurtigere end i musikbranchen. Surroundsound har årtier på banen og der er sket en kollosal udvikling i avanceret lyd på film. Med Dolby Atmos Music, sker det samme nu med musikken - og det løfter niveauet enormt.

I denne artikel har jeg samlet altid du skal vide om Dolby Atmos Music, så du bliver ordentligt klædt på til fremtidens musikformat.

Hvad er Dolby Atmos Music?

Meget kort beskrevet er Dolby Atmos Music et musikformat, der giver en mere rumlig oplevelse end traditionel stereolyd, fordi der anvendes flere lydkanaler og højttalere placeret hele vejen rundt om lytteren. Man kunne kalde det 3D-lyd. Det giver mulighed for en meget mere præcis rumlig opfattelse af musikken. Brugt rigtigt løfter Atmos musiklytningen til et nyt niveau.

Når man optager og redigerer musik, sker det i dag på digitalt udstyr, hvor produceren har adgang til et hav af adskilte kanaler, også kaldet spor. Hvert instrument eller hver lyd ligger på hvert sit spor, og produceren bruger måske 100 spor under optagelserne. I sidste ende, hvis vi taler stereo, bliver det dog mixet ned til to kanaler, der svarer til højre og venstre højttaler i et stereo-setup. Dette gælder uanset hvor mange spor, der har været brugt under optagelsen. Rent rumligt kan stereolyd derfor kun placere instrumenterne horisontalt i lydbilledet. Et instrument kan placeres i midten eller forskubbes til en af siderne og det er egentligt sådan man har gjort det i årtier.

Med Dolby Atmos Music ligger hver instrument eller hver lyd derimod i sit eget spor hele vejen til færdig udgivelse. Man kan sige at optagelsen er objektorienteret. Der understøttes op til 128 spor. Det helt særlige er dog ikke så meget antallet af spor, men at hver spor kan manipuleres frit rent rumligt. I en film kunne det være lyden af en helikopter, der flyver rundt om seeren, henover seeren eller hvad man nu kan forestille sig. Lyden fra helikopteren ligger i sit eget spor og denne lyd kan styres rumligt individuelt fra lyden i de andre spor, som for eksempel kunne indeholder lyden af en lastbil, der bevæger sig på en anden måde.

For at kunne afspille denne rumlige lyd skal man have en række højttalere placeret rundt om ens lytteposition. Dolby Atmos Music understøtter op til 34 kanaler/højttalere. Det mest almindelige til hjemmebrug er dog syv kanaler.

Eksempel på Dolby Atmos film-setup med højttalere i loftet.

Dolby Atmos Music er altså musik produceret fra grunden for at give en særlig rumlig musik, hvor de enkelte instrumenter kan bevæge sig frit i forhold til hinanden. Kan det overgøres? Ja bestemt, for det giver ikke altid mening, at for eksempel violinerne i et symfoniorkester bevæger sig, men brugt på den rigtige måde kan det løfte oplevelsen markant. Det kunne være ved koncertoptagelser.

Hvilken musik findes i Atmos-format?

Musik udgivet i Dolby Atmos Music er, selvom der allerede findes tusindvis af udgivelser, desværre stadig noget sparsomt. Dolby samarbejder med de to store pladeselskaber Universal Music Group og Warner Music, der begge vil udgive ny musik såvel som musik fra bagkataloget i Atmos-format.

Blandt kunstnere med musik i Atmos er Bastille, The Beatles, Billie Eilish, Elton John, Lady Gaga, Luciano Pavarotti, Marvin Gaye og The Weeknd.

Snart kommer der dog til at ske noget, for Apple har annonceret, at samtlige mere end 75 millioner sange i Apple Music vil understøtte Dolby Atmos inden udgangen af 2021.

Hvordan kan jeg høre Dolby Atmos Music?

For at høre Dolby Atmos Music kræver det to ting. Du skal have et Dolby Atmos Music-setup (der kan afkode formatet) og den musik du afspiller, skal være optaget i Dolby Atmos Music-formatet.

For at starte med det sidste, så er musiktjenesten Tidal et af de eneste steder, der allerede nu tilbyder Dolby Atmos Music. Det er inkluderet i deres HiFi-abonnement. Der findes, mig bekendt, i øjeblikket ikke nogle steder, hvor man kan købe og downloade musik i Atmos enkeltvis. Der findes nogle få Blu-ray-skiver med Atmos-musik, for eksempel Beatles' Abbey Road, men det hører til sjældenhederne. Amazon Music HD tilbyder også Atmos-musik og Netflix har enkelte koncertoptagelser i Atmos, men generelt er Tidal det bedste bud. Seneste nyt er, at Apple Music fra juni vil tilbyde understøttelse af Dolby Atmos. Fra starten vil det gælde 20 millioner sange, men inden årets udgang vil samtligemere end 75 millioner sange understørre Dolby Atmos.

Du skal altså først og fremmest have adgang til Tidal eller Apple Music. Dernæst skal du streame lyden fra en afspiller, der understøtter Atmos. Det gør eksempelvis Apple TV 4K og nyere iPhones/iPads samt flere nyere TV fra Sony og Philips. Afspilleren forstår Atmos-formatet og kan afkode det, så lyden sendes ud i de rigtige højttalere.

Som en interessant tilføjelse skal det nævnes, at flere og flere natklubber begynder at installere Dolby Atmos-udstyr, så DJ'en kan styre musikken og lydene rumligt omkring gæsterne. Det er dog en kuriositet, der ikke er gangbar til daglig musiklytning i hjemmet, da de færreste trods alt ejer en natklub.

Hvilket udstyr skal jeg bruge?

Jeg vil som sådan ikke anbefale specifikt udstyr, da det kommer meget an på både pengepungens størrelse og ens prioriteter. Men der er alligevel et par generelle gode råd, hvis du vil have det optimale ud af Dolby Atmos Music.

I et ideelt setup består et Dolby Atmos-system af det man kalder 7.1 kanaler, hvilket betyder syv regulære kanaler og en fælles subwoofer:

  • 1 centerhøjttaler
  • 2 fronthøjttalere
  • 2 sidehøjttalere
  • 2 baghøjttalere
  • 1 subwoofer

Skal det være rigtigt, rigtigt vildt supplerer man med fire ekstra højttalere i loftet over lytteren. Det kalder man 7.1.4. Men lad os bare holde os til 7.1 her, da vi trods alt snakker hjemmebrug. Hvis man vil kan man godt nøjes med fem højttalere, som i et traditionelt surround-setup, men igen, lad os holde os til til standardopsætningen.

Eksempel på standard 7.1 kanals Dolby Atmos setup.

Der er i princippet to veje at gå. Den ene er med en soundbar, der understøtter Atmos, eventuelt suppleret med ekstra løse højttalere. Den anden er med en rigtig receiver eller forstærker og de højttalere, det nu kræver. Det første er nemmest, mens det sidste giver den bedste lyd.

Hele ideen med Dolby Atmos er en rummelig fornemmelse. Lad derfor være med at tro, at du kan nøjes med en soundbar under TV'et, hvis det skal være rigtigt godt. Uanset hvilke krumspring og avancerede digitale løsninger producenter forsøger, så kan det fysisk ikke lade sig gøre, at simulere eksempelvis bagfrakommende lyd overbevisende alene via højttalere placeret foran dig uanset hvor mange kanaler, der så puttes ind i soundbaren. Glem det. Producenterne vil måske hævde noget andet, men det er fis i en hornlygte, for at sige tingene som de er. Atmos kræver flere højttalere placeret rundt omkring din lytteposition. Det er hele ideen med det. Ellers bliver Atmos bare en salgsgimmick. Min anbefaling er at man skal gøre det rigtigt, eller lade helt være.

Hvis du går soundbarvejen, så sørg altså for, at du kan koble de ekstra bagkanaler og så videre til dit setup, så soundbaren ikke alene skal stå for det hele. Jo særligt her, hvor det er musik - og ikke bare film - det drejer sig om. Det kan man heldigvis med alle de seriøse og populære modeller.

Min klare anbefaling er at gå efter et ordentligt setup med en regulær Atmos-receiver eller -forstærker. Denon laver eksempelvis nogle gode Atmos-receivere, der er til at betale.

Hvad koster et Atmos-setup?

Det er et yderst relevant spørgsmål, men det er umuligt at svare på. Regn dog med, at det er dyrere end almindelig fem-kanals surround og betydeligt dyrere end stereo i samme kvalitet. Årsagen er, at Atmos som sagt bruger syv kanaler, hvor surround bruger fem og stereo to. Der skal ganske enkelt mere forstærkerkraft til og flere højttalere til - og det koster ekstra.

Skal der gøres i ordentligt kvalitet, starter prisen for et fuldt Atmos-setup nok omkring de 10.000 kroner og stiger hurtigt til det tre- eller firedobbelte.

Leder du lidt, og går lidt på kompromis, kan du måske gøre det for det halve, ligesom du med en enkelt Atmos-soundbar (med de forbehold jeg har angivet ovenfor) også kan gøre det relativt budgetvenligt. Decideret billigt, bliver det dog aldrig.

Kan jeg høre Dolby Atmos Music via Sonos?

En af de mit populære musiksystemer i Danmark er Sonos. Derfor er det naturligt at ofre det lidt ekstra opmærksomhed. Kan Sonos afspille Atmos?

Soundbaren Sonos Arc understøtter Dolby Atmos og kan derfor afspille lyd fra film med Dolby Atmos. Selve Sonos-platformen eller enhederne har dog ikke en dekoder til Atmos, så den er afhængig af af dit TV understøtter og afkoder Atmos. Det betyder også, at du ikke kan streame Atmos direkte fra Tidal via din Sonos-app. Men har du en Tidal-app på dit TV, og understøtter TV'et Atmos, kan Sonos Arc godt afspille Dolby Atmos Music.

Kompliceret? Ja, i den grad. Men sådan har Sonos altså valgt at gøre det.

Understøtter iPhonen Dolby Atmos?

Nyere iPhones understøtter faktisk Dolby Atmos - omend det er så som så med den rumlige oplevelse fra de indbyggede højttalere. Nogle Android-telefoner, som Samsung Galaxy S20, understøtter Tidal med Atmos, men igen nogen super rumlig oplevelser giver det ikke.

Er der konkurrenter til Dolby Atmos Music?

Er der noget vi som forbrugere ikke bryder os om, så er det formatkrige. Det er ikke noget vætte end at have satset på et nyt format, der viser sig at tabe kampen og blive udfaset. Monopoler er omvendt heller ikke kun til det gode. Uanset hvad, findes der konkurrenter til Dolby Atmos Music.

Den største konkurrent er Sonys nye "360 Reality Audio"-teknologi, der stort set kan det samme som Atmos. Det understøttes af Tidal og Deezer og har den fordel, at Sony ejer pladeselskabet BMG, og derfor hurtigt kan sætte skub i udgivelserne i det nye formået. I øjeblikket halter det dog gevaldigt efter Atmos målt på udbredelsen og alene derfor, vil jeg nok anbefale ikke at investere alt for kraftigt i et 360 Reality Audio-setup.

Indenfor filmlyd er Dolbys største konkurrent DTS, der har udviklet DTS:X, der er deres bud på objektorienteret, rumlig filmlyd. Formatet kan også bruges til musik, men umiddelbart virker det ikke til, at det vil tage fart. Så selvom man har et setup, der kan afkode DTS:X, hjælper det ikke noget, når der ikke findes musik i formatet. Typisk understøtter rigtige forstærkere også både Atmos og DTS:X, så reelt er det ikke noget problem.

Som tingene ser ud i øjeblikket, er Dolby Atmos Music altså den sikre hest at spille på, hvis du vil have del i den nye rumlige musik. Det kræver lidt investering i det rette udstyr, og at du er villig til at bruge Tidal som din musiktjeneste.

Hjælp med at forbedre guiden

Har du foreslag til forbedringer af guiden, ting jeg mangle eller bare gennerelle spørgsmål, du synes skal med, så læg en kommentar. Jeg vil løbende revidere guiden, når der er behov for det.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.