Er du helt grøn når det handler om iPaden? Altså grøn som at du lige har fået din første iPad? Her er nogle helt basale tips til din nye enhed - og tillykke med den i øvrigt.

Jeg antager at du allerede har sat den op, og brugt den lidt. Hjem-knappen, den store runde knap under skærmen, ved du derfor bringer dig tilbage til hjemmeskærmen. Det man på en computer ville kalde skrivebordet. Dette gælder uanset hvor du er, og hvilken app der er åben. Et tryk på Hjem-knappen bringer dig hjem til hjemmeskærmen.

Så langt så godt. Du er nu klar til at gå lidt mere i dybden.

Sådan bruger du app-skifteren

Når du i det daglige bruger iPaden, så er det lidt besværligt, at gå fra en app via hjemmeskærmen til den næste apps. Det kan gøres meget hurtigere. Tryk i stedet to gange hurtigt efter hinanden på Hjem-knappen. Et dobbelttryk på Hjem-knappen bringer nemlig appskifteren frem. Her finder du de apps, du seneste har brugt. Du bladrer i dem med fingeren, og vælger den du vil åbne ved at trykke på den. Du kan også lukke apps her. Det gør du ved at sætte fingeren på en app og føre den opad. Forestil dig, at du trækker den ud af rækken og smider den væk. Den bliver dog ikke slettet fra telefonen bare lukket.

Sådan sorterer du dine app som du vil

På hjemmeskærmen ligger apps i den rækkefølge de bliver installeret på. Det er ikke nødvendigvis altid lige hensigtsmæssigt. Heldigvis kan du arrangere dem som du vil. Tryk på et af app-ikonerne og hold fingeren på det indtil ikonerne begynder at vibrere. Nu kan du med fingeren flytte rundt på ikonerne - også om på en af de næste sider. Skal det være rigtigt avanceret, kan du hive et ikon oven på et andet, og lave en mappe.

Dette er smart fordi man kan arrangere ikonerne efter ens personlige smag. Det kune være ved at gruppere dem efter emne. Nogle apps har et lille kryds. Trykker du på det, vil du slette appen fra telefonen.

For at afslutte omrokeringsmode skal du trykke på Hjem-knappen.

Sådan bruger du kontrolcenter

Man kommer ikke uden om at skulle indstille ting på sin iPad i ny og næ. Heldigvis er de mest almindelige ting nemt tilgængelige i det såkaldte Kontrolcenter.

Du åbner iPadens kontrolcenter ved at føre fingeren fra bunden af skærmen (neden for kanten) og opefter. Du vil se at du lige som trækker et gardin op. Her finder du de mest almindelige indstilinger. Dette er WiFi, Bluetooth, mulighed for at justere skærmens lysstyrke, volumen etc. Du kan også sætte din iPad i Fly-mode eller låse skærmens rotation, så den ikke drejer med, når du vender iPaden.

Eksperimentér selv

Dette var bare nogle helt, helt basale tips. Det bedste er at prøve sig frem - og spørge efter hjælp hos nogle, der er mere inde i sagerne end en selv, hvis man er i tvivl. Og husk: iPadguide.dk er kun et klik væk. Her har vi masser af tips i alle sværhedsgrader og et forum, hvor brugerne hjælper hinanden.

God fornøjelse.