iOS 4 indeholder over 100 større og mindre ændringer. Mange af dem vil man knap nok bemærke, da de bar er fintuning af eksisterende funktioner, mens andre er nye funktioner, der virkelig løfter oplevelsen og brugbarheden.

Rotationslås

En fantastisk nyskabelse i iPhone iOS 4 er muligheden fot at låse skærmen, så indholdet ikke roterer med, når man drejer skærmen. Det har været en meget savnet funktion hos mange. Af en eller anden grund, kan man dog kun låse indholdet i stående position også kalder portræt-mode.

Man aktiverer eller deaktiverer låsen ved at dobbelttrykke på home-knappen. Dette bringer multitaskbaren frem. Her skal man bladre helt til venstre. Yderst i venstre side er der et ikon, og når man trykker på det, slår rotationslåsen til eller fra.

Som sagt, kan man kun låse indholdet i stående position, og hvis man forsøger at gøre det i liggende position, vil indholdet automatisk dreje rundt og blive låst i stående position.

I statusbaren øverst, er der kommet et lille nyt ikon, der viser, om rotationslåsen er slået til.

Ratationslås virker ikke med iPhone 3G, da funktionen er knyttet til multitaskbaren, der ikke understøttes af iPhone 3G.

Stemmekontrol

Stemmekontrol er som sådan ikke en ny ting. Det nye er, at stemmestyring nu virker på dansk. Det virker endda ret godt. Man aktiverer stemmekontrol ved at holde home-knappen inde i 2-3 sekunder. Man se en blå skærm vil komme frem.

Herefter vil man høre en bib-lyd, og nu har man et par sekunder til at indtale sin kommando. Det kan være vendinger som "Afspil ....", "Ring til ..." eller "Hvad spiller nu". Jeg har endda fundet ud af, at man også kan spørge: "Hvad er klokken?". Mit bedste råd er, at prøve sig lidt frem. Vær dog klar til at trykke på "annuller", så du ikke uforvarende kommer til at ringe nogen forkerte op. Læg gerne en kommentar, hvis du finder frem til en speciel brugbar eller ny kommando.

Et lille hint; Hvis man begynder at få varme følelser for kvindestemmer med den spøjse accent, og stiller mere personlige spørgmål, så er det på tide, at man lægger telefonen fra sig og tager en pause.

Stemmestyring viker ikke med iPhone 3G.

Mapper

I iOS 4 kan man sortere sine apps i mapper. En ting der burde have været introduceret med firmware 2.0 og App Storens fremkomst. Men bedre sent end aldrig.

En mappe (eller folder) er en simpel gruppering af apps. HVer mappe kan indeholder op til 12 apps. Det betyder også, at der nu kan fås direkte adgang til hele 2016 apps. Det burde tilfredsstille de flestes behov.

Man laver en mappe ved først at holde fingeren nede over er af ikonerne, det er ligegyldigt hvilket, indtil de begynder at vibrere. Herefter trækker man en af de apps, man vil gruppere, oven på en anden af de apps man vil gruppere. Herved dannes mappen. Hvis de to apps er fra samme kategori navngives mappen efter denne kategori. Man kan også selv nemt give den et navn efter eget valg. Når man er færdig, skal man trykke på homeknappen.

Man får nu adgang til de apps, der er i mappen, ved at trykke på den. Herefter fader hjemmeskærmen ud, og ikonerne for de apps der er i mappen kommer frem.

Man fjerner apps fra en mappe ved først at vælge mappen og dernæst holde fingeren ned over et af i konerne. De enkelte apps kan nu trækkes ud af mappen og placeres på hjemmeskærmen som normalt. Mapper kan flyttes rundt på hjemmeskærmen som almindelige apps, mapper kan endda placeres i docken. mMan kan ikke slette mapper som normalt. Man sletter er mappe ved simpelthen at tømme den for apps.

Et sidste tip til at gå hjem på; Hvis du er blandt de mange, der altid har været irriteret over, at man ikke kunne fjernes Apples indbyggede apps som for eksempel Værdipapirer eller Vejr, fordi du aldrig bruger dem, så kan du omend ikke fjerne dem, så i hvert fald putte dem i den samme mappe og flytte dem om på sidste side.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.