Kryptering er en proces, der sikrer, at ens data er ulæselig for trediepart. I praksis sker dette ved, at informationen ved hjælp af en krypteringsalgoritme omdannes til information, der er ulæselig med mindre man har den rette dekrypteringsnøgle.

Det betyder, at hvis man krypterer indholdet på sin computer, bliver det ulæseligt for alle andre end dem, der har nøglen til at læse det med. Man kan sagtens få adgang til filerne og kopiere dem, men de fremstår som volapyk. Kun ved at angive den rette krypteringsnøgle, giver data mening.

Med OS X er det uhyggeligt nemt at kryptere sine data. Hvordan man gør afhænger af, om man vil kryptere startdrevet eller et ekstern drev.

Sådan krypterer du indholdet på din Mac

Kryptering af startdrevet (det drev hvor OS X ligger) sker via FileVault, som du slår til under Systemindstillinger > Sikkerhed & Anonymitet. Under proceduren bliver der dannet en gendannelsesnøgle, som du eventuelt kan vælge at opbevare hos Apple via dit Apple ID.

Når dit drev er krypteret, skal du huske at tilføje eventuelle andre brugere af computeren over de, der har adgang til at dekryptere indholdet.

Sådan krypterer du eksterne drev

Du krypterer nemt eksterne drev (også USB-pinde) ved i Finder at højreklikke på det pågældende drev og vælge "Krypter ...". Sørg for at vælge et kodeord du kan huske. Mister du kodeordet, er dine data væk for altid. Du vil ikke kunne genskabe dem på nogen måde. Du kan eventuelt tilknytte et hint til kodeordet, men det gør det selvfølgelig mindre sikkert.

Alt efter mængden af data på drevet kan det tage et godt stykke tid at blive krypteret. Regn med omkring 1GB per minut.

Herefter kræver det indtastning af kodeordet før der gives adgang til data på drevet.

Time Machine

Din Time Machine-sikkerhedskopi kan selvfølgelig også krypteres. Det sker ved at gå til Systemindstillinger > Time Machine. Her skal du trykke på "Vælg disk" og krydse af i "Krypter disk til sikkerhedskopi".

Bemærk

Husk at data på en krypteret disk virkelig er utilgængelige uden krypteringsnøglen. Glemmer du den, er dine data tabt for evigt. Hverken Apple eller nogle andre kan hjælpe dig. Ideen med kryptering er netop, at gøre data helt utilgængelige. Fandtes der en nem metode til at få adgang til data, ville krypteringen i første omgang være omsonst.

Der er et lille ydelsestab forbundet med at have sin disk krypteret. Data skal først dekodes inden de kan bruges, og det tager lidt processorkraft. Vi snakker nogle få procent.

Scroll ned for at se kommentarer

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.