iPaden er en fantastisk værktøj og legetøj for børn. Der er masser af lærerige spil og undervisningsapps i App Store, og selv helt små børn er lynhurtige til at fange, hvordan iPaden fungerer.

Man skal dog huske på, at iPaden ikke er lavet specielt til børn. Der er således mange muligheder for at børnene kommer til at lave rav i den. Selvom Apple kører en nultolerance over for pornografi, hvilket alle forældre formodentligt er glade for, er der alligevel også rig mulighed for at installere ting, der bestemt ikke er børneegnede.

Heldigvis, kan man dog relativt nemt kontrollere alt dette, så man helt trykt kan overlade iPaden til sine børn - store såvel som små.

Først og fremmest gælder det selvfølgelig om at være sit eget ansvar bevidst. Man skal som voksen sætte sig ind i hvordan iPaden fungerer, og hvad den kan bruges til. Ellers er det jo ikke muligt at forhindre alle de ting, man ikke mener, den skal bruges til.

Sådan sætter du begrænsinger på iPhonen

Tricket er, at åbne Indstillinger > Generelt > Begrænsninger. Begrænsinger skal først slås til, hvilket du gør øverst. Du vil blive bedt om at oprette en kode. Denne kode forhindrer, at barnet selv går ind i indstillinger, og slår begrænsingerne fra igen.

Først og fremmest kan du bestemme, hvilke ting, der skal være tilladt på iPaden. Du kan eksempelvis slå muligheden for FaceTime fra, så barnet ikke kan videochatte. Du kan også slå muligheden for at installere eller slette apps, bøger og musik helt fra.

Næste punkt er kontrol af indhold. Hvis du tillader apps og musik, kan du her sætte nogle regler for visning af indholdet. Det kunne være at sætte aldergrænsen for film til 7 år eller at slå in app-køb fra.

Under Anonymitet kan du regulere, hvilke apps der der adgang til hvilke informationer. På den måde kan man sikre sig, at ens fotos ikke pludselig ligger på Facebooke eller at hvad man nu måtte ønske.

God ide med særskilt iTunes-konto

Har du større børn, som man ønsker at give den frihed, at de selv kan installere apps, er det en rigtig god ide, at oprette en speciel iTunes-konto (Apple-ID) til formålet. Til denne konto skal man lade være med at tilknytte et kreditkort. Se hvordan du gør det her: Oprettelse af Apple-ID uden kreditkort.

Man kan i stedet fodre det med iTunes gavekort, der kan købes online hos Apple eller i fysiske butikker, der forhandler Apple-udstyr.

En anden mulighed er at tilknytte barnets konto til ens egen via familiedeling.

Hvad man præcis vælger er selvfølgelig op til en selv og ens barn. Men muligheden er tilstede, og Begrænsninger er en rigtig god måde at få sikre sig, at man roligt kan lade sine børn bruge iPaden uden den helt store risiko for at der går noget galt.

Tippet kan selvfølgelig også bruges på iPhone og iPod touch.

Artiklen er ajourført i januar 2016.