En af de ting, der virkelig kan gøre ens arbejde med computeren hurtigt og effektivt er brugen af tastaturgenveje. Du kender sikkert allerede en del såsom "command + C" for kopier og "command + V" for indsæt. Disse to genveje er eksempler på universelle tastaturgenveje der virker i alle apps på din Mac. Der findes også eksempler på programspecifikke tastaturgenveje - altså genveje der kun virker med en bestemt funktion i en bestemt app.

Uanset hvad er det en rigtig god ide at lære sig selv disse tastaturgenveje udenad. For at hjælpe dig i gang er her en oversigt over 10 af de bedste tastaturgenveje i macOS. Ellers kan du i de enkelte menuer i hver app se om der findes en genvej. Umiddelbart til højre for hvert menupunkt står tastaturgenvejen nemlig, hvis den findes.

Men det stopper ikke her. Slet ikke. Det er nemlig muligt at lave sine helt egne tastaturgenveje i macOS. Det kan både være universelle tastaturgenveje eller nogle der kun virker i bestemte apps. Så savner du en tastaturgenvej til en funktion du bruger meget, så lav den selv. Det er meget, meget nemt. Se herunder hvordan du gør.

Sådan laver du dine helt egne tastaturgenveje på Mac

  1. Start med at åbne Systemindstillinger.
  2. Vælg herefter Tastatur > Genveje > Programgenveje
  3. Tryk på plusknappen for at tilføje en ny tastaturgenvej.

Nu skal du udfylde tre ting:

  1. I hvilken app tastaturgenvejen skal fungere. Du kan vælge alle apps eller en specifik app.
  2. Hvilken menutitel som du vil lave en genvej til. Åbn den app du vil lave en genvej til og find titlen på menupunktet. Skriv denne i Systemindstillinger nøjagtigt som den står i menuen i appen.
  3. Selve tasturgenvejen. Hold de taster nede, som du vil benytte som genvej.

Eksempel på tastaturgenvej

En af de tastaturgenveje jeg selv har lavet er til Export-funktionen i appen Pixelmator. Den funktion bruger jeg dagligt, så her er der masser af tid at spare ved at bruge en tastaturgenvej.

Jeg har derfor åbnet Pixelmator og har fundet menutitlen. I dette tilfælde er den "Export...". Det skriver jeg så Systemindstillinger og knytter det til tastaturgenvejen "command + E". Det sidste skriver jeg ikke direkte i Systemindstillinger. I stedet trykker jeg på de to taster. Det gælder selvfølgelig om at vælge en genvej, der er til at huske igen.

Fremover når jeg vil eksportere et billede i Pixelmator skal jeg altså blot trykke "command + E" på tastaturet i stedet for at skulle finde den relevante kommando i menuen. Kigger jeg alligevel i menuen, kan jeg se at min egen hjemmelavede tastaturgenvej nu står ud for Export-punktet på samme måde som alle de andre genveje.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.