Hvis du vil sælge din Mac eller bare overdrage den til en anden, er det en god ide at sætte den op som ny, så den bliver renset for dine egne data samt får fjernet tilknytningen til dig. Så den nye bruger med andre ord kan få mest muligt glæde af Mac'en og du får mest muligt sikkerhed.

Jeg har selv for nylig været igennem processen, og herunder er mine erfaringer med hvad det er smart at gøre før man sælger eller forærer sin Mac væk.

1. Opret en sikkerhedskopi

Start med at få oprettet en opdateret sikkerhedskopi af dine filer og data. På den måde er du sikker på at have alle dine ting klar, så de kan overføres til din nye Mac. Måske har du allerede automatisk backup sat i system, og i så fald behøver du ikke gøre mere. Tjek dog lige at din sikkerhedskopi er helt frisk.

Skal du igang med backup for første gang, er det nemmeste og smarteste at bruge Apples egen funktion, Time Machine til formålet. Det kræver at du har en ekstern disk at kopiere data over på, men er meget nemt at sætte op under Systemindstillinger > Time Machine.

Du kan også bruge iCloud eller en tredjeparts onlinetjeneste som Onlime eller lignende. Dette kan dog tage lang tid (flere uger), så lige i denne sammenhæng er det ikke det mest oplagte valg med mindre du længe har brugt tjenesten og allerede har en backup liggende,

2. Log af iTunes

Din iTunes-konto kan bruges på op til fem godkendte computere på samme tid. Da du skal af med din eksisterende computer, er der ingen grund til at den tæller med i regnskabet. Du skal derfor fjerne godkendelsen af computeren.

Det gør du sådan her:

1. Åbn iTunes.

2. Vælg Konto > Godkendelser > Fjern godkendelse af denne computer i menuen øverst.

3. Indtast dit Apple-id og din adgangskode, når du bliver bedt om det.

4. Klik derefter på Fjern godkendelse.

Nu er koblingen mellem din iTunes-konto og din computer fjernet, så den ikke tæller med i de maksimalt fem computere du kan godkende.

3. Log af iCloud

Er du logget ind med din iCloud-konto på din Mac og eksempelvis har opsat "Find min Mac" skal du logge ud nu.

1. Åbn Systemindstillinger fra Apple-menuen.

2. Vælg iCloud i oversigten

3. Fjern derefter markeringen fra afkrydsningsfeltet Find min Mac.

4. Tryk på "Log ud" i venstre side.

Når du logger af iCloud, bliver du spurgt, om du vil fjerne diverse iCloud-data fra din Mac. Bekræft dette. Det gælder kun den pågældende Mac. Dine iCloud-data bliver på alle andre enheder, der bruger det samme Apple-id, og bliver også liggende på iCloud-serveren.

4. Log af iMessage

Bruger du Beskeder på din Mac, skal du logge ud, så din Mac ikke længere er forbundet med iMessage-tjenesten.

1. Åbn Beskeder.

2. Vælg Indstillinger > Konti.

3. Vælg din iMessage-konto og klik på Log ud.

5. Slet og geninstaller macOS

De ovenfornævnte ting har fjernet forbindelsen mellem din iCloud-konti og din Mac. Nu skal alle dine data slettes og styresystemet installeres på ny.

Følg denne vejledning:

1. Sluk Mac'en helt.

2. Tænd den igen og hold alt/option+command+R tasterne nede umiddelbart efter at du tænder. Du skal slippe tasterne, når Apple-logoet eller en globus vises. Dette starter systemets internetgendannelse. Computeren henter nu nogle installationsfiler på nettet. Dette kan godt tage noget tid.

3. Når systemet er klar, vil du få vist et vindue med hjælpeprogrammer. Åbn Diskværktøj og brug det til at slette din indbyggede harddisk. Luk Diskværktøj, når du er færdig.

4. Vælg Geninstaller macOS eller OS X i menuen og følg derefter vejledningen på skærmen. Dette installerer det styresystem, som din Mac-computer oprindeligt blev leveret med. Denne version er ikke tilknyttet dit Apple-id. Den nye ejer kan derefter gå til Mac App Store og bruge sit Apple-id til at opgradere OS X.

5. Når gendannelsen er fuldført, genstarter din Mac og du bliver bedt om at vælge dit land på velkomstskærmen. Det skal du ikke. Pointen er jo at den nye ejer selv skal at for opsætningen, så Mac'en bliver tilknyt ham eller hende. Tryk derfor på command+Q for at afbryde opsætningen. Når den nye ejer første gang tænder Mac'en, kan vedkommende selv opsætte den.

Nu er du klar til at overdrage din Mac

Nu har du slettet alle forbindelser mellem din Mac og din egen konto, slettet alle data, samt geninstalleret styresystemet. For den nye ejer vil Mac'en derfor være jomfruelig, som kom den direkte fra fabrikken - borset fra at den altså fysisk har været brugt.

Scroll ned for at se kommentarer

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.