Når man kører bil, kører man bil. Alligevel sker der dagligt uheld på vejene fordi folk laver alt muligt andet. For eksempel læser og sender beskeder på deres smartphone og derfor ikke er opmærksomme på kørslen. Det har Apple heldigvis et bud på hvordan vi får stoppet. iOS indeholder nemlig en funktion kaldet "Forstyr ikke under kørsel". Den er rigtig smart. Herunder kan du se hvordan du bruger funktionen.

Sådan slår du Forstyr ikke under kørsel til

Start med at åbne Indstillinger. Vælg nu "Forstyr ikke" og scroll ned til "Forstyr ikke under kørsel". Tryk på "Aktiver". Du kan se på billedet øverst, hvordan det ser ud.

Du har nu tre forskellige muligheder. Standardindstillingen hedder "Manuelt". Med den skal du selv slå funktionen til og fra, hver gang du sætter dig ved henholdsvis forlader rattet. Det klarer du via Kontrolcenter. Før eller siden glemmer du enten at slå det til eller at slå det fra, og så går ideen ligesom af det. Det skal fungere helt af sig selv, så jeg vil ikke anbefale det manuelle indstilling. Vælg en af de de to andre indstillinger i stedet.

Vælger du "Ved forbindelse til Bluetooth i bilen" betyder det at Forstyr ikke under kørsel bliver slået til når din iPhone forbinder med din bils Bluetooth. Har du sat din iPhonen op til dette og bruger du normalt Bluetooth i bilen, er dette et godt valg. Bruger du ikke Bluetooth hjælper det ikke så meget.

"Automatisk" er en smart funktion der slår Forstyr ikke under kørsel til når du bevæger dig medier end en bestemt hastighed. iOS ved så at du kører bil og slår funktionen til. I princippet kunne du være passager i en bil eller køre bus eller tog, og gør du ofte det er denne indstiling måske ikke så smart. Så er der nok bedre at få sat Bluetooth-indstillinden op. Du har dog mulighed for at fortælle iPhonen, hvis ikke du selv kærer bil, selvom den tror det.

Sådan virker Forstyr ikke under kørsel

Uanset hvordan du vælger at slå Forstyr ikke under kørsel til, vil det betyde disse ændringer når du kører bil:

  • Indkomne beskeder er lydløse og bliver ikke vist på skærmen.
  • Meddelelser er lydløse, undtaget advarsler om nødsituationer, tidtagning og alarmer.
  • Opkald er kun tilladt, når din iPhone er forbundet til bilens Bluetooth eller andet håndfrit tilbehør.
  • Siri læser svar op og iPhones skærm forbliver slukket.

Sådan laver du autosvar til dem der kontakter dig under kørsel

Hvis du får en besked mens du kører og Forstyr ikke under kørsel er slået til, vil iPhonen automatisk svare tilbage til afsenderen. Standardbeskeden er "Jeg kører og har slået Forstyr ikke under kørsel til. Jeg læser din besked, når jeg er fremme.". Du kan selv ændre denne tekst til noget andet i dine indstillinger, hvis du vil. Beskeden sendes som standard kun til dine favoritkontakter. Du kan ændre dette så den sendes til alle dine kontakter, til dem du har skrevet med det seneste døgn eller set ingen. Det er en smart funktion der sikrer at folk ikke bliver ved med at skrive til dig.

Sådan omgås Forstyr ikke under kørsel ved vigtige beskeder

Hvis folk har en meget vigtig besked til dig, kan de omgå Forstyr ikke under kørsel ved at skrive "haster" i en besked til dig efter at de har modtaget ovenstående automatiske besked om at du kører bil. Gør de det, vil alle efterfølgende beskeder fra dem komme gennem nåleøjet. Det forstyrer selvfølgelig sin kørsel, men det kunne jo være en særlig vigtig besked der for eksempel er relateret til hvor du skal hen. Det anbefales selvfølgelig at man bruger funktionen med måde og respekterer at folk ikke vil forstyres under kørsel.

Scroll ned for at se kommentarer

             Ebog cover

Kunne du bruge tippet?

Der er mange flere hvor det kommer fra. Jeg har samlet mine 120 bedste iPhone-tips i en ny ebog (iOS 11).
Bogen har toppet bestsellerlisten i iBooks Store og kan købes for kun 49 kr.