iTunes Match er en skybaseret musikservice, der gør det muligt, at lægge al ens musik op i Apples sky (iCloud), så den er tilgængelig på alle ens iOS-enheder og Macs uanset hvor man er. Al ens eksisterende musik bliver omfattet af servicen, uanset hvor man har den fra. Der kommer også en neddroslet version kaldet iTunes Cloud, som kun omfatter den musik man har købt i iTunes, men til gengæld er denne service gratis.

iTunes Match koster 249 kr om året eller hvad der svarer til en 20'er om måneden.

Sådan virker iTunes Match - kort fortalt

Som udgangspunkt kan man have op til 25.000 musiknumre i iCloud. Musik købt hos Apple, tæller ikke med i der 25.000 sange. Det spiller ingen rolle, hvor musikken oprindeligt stammer fra. Man kan have købt den i iTunes, rippet den fra CD'er eller sågar hentet den ulovligt på nettet. Al musik i ens iTunes-bibliotek er omfattet af iTunes Match.

Når du har tegnet et abonnement, vil iTunes gennemgå dit musikbibliotek for at tjekke hvilke sange der er tilgængelige i iTunes Store. Disse sange tilføjes automatisk til din iCloud. De sange der ikke er at finde i Apples butik, skal uploades fra din computer.

Når alle sangene er blevet tilføjet, kan du afspille dem fra en hver enhed, som er forbundet med dit Apple ID (iCloud-konto). Op kan tilknytte op til 10 enheder.

Hvis du vil høre musik via din computer, bliver den streamet direkte fra iCloud, men du kan også vælge at downloade musikken, så du kan høre den offline. På iOS bliver sangene downloadet i takt med at de bliver afspillet. Også her kan du manuelt hente sange. På Apple TV kan du kun streame sange.

Sådan slår du iTunes Match til

På computeren:

1. Åben iTunes og gå ind i iTunes Store.
2. Vælg iTunes Match og tryk på den blå knap, der angiver prisen.
3. Skriv dit Apple ID og kodeord for at bekræfte købet.
4. Vent mens iTunes scanner dit musikbibliotek og tilføjer sangene til iCloud

Vil du tilføje det til flere computere (der er associeret med dit Apple ID), skal du gøre det samme, men i punk 2 skal du i stedet bare tilføje den nye computer i stedet for at betale endu engang.

På iOS:

1. Åben Indstillinger.
2. Vælg iTunes & App Store
3. Vælg Abonner på iTunes Match og tryk på knappen, der angiver prisen
4. Skriv dit Apple ID og kodeord for at bekræfte købet.

Hvis du allerede har tilmeldt dig på en anden enhed, vil du i punkt 3 bare se muligheden for at slå det til.

Sådan uploader du sange til iTunes Match

Som sagt bliver de sange i dit bibliotek som Apple også har på hylderne automatisk føjet til din iTunes Match-konto. Der er ingen grund til at uploade noget Apple allerede har på lager.

De andre sange, som Apple ikke kender til, skal uploades fra din computer. Dette kan tage en del tid afhængigt af din netforbindelse. Til gengæld skal det kun gøres en enkelt gang.

tilføjer du ny musik til dit iTunes-bibliotek vil det automatisk blive tilføjet eller uploadet til skyen, så du skal ikke selv foretage dig noget, når først iTunes Match er slået til.

Sådan hører du musik via iTunes Match

Du afspiller musik ganske som du er vant til. Den eneste forskel er, at musikken nu ligger på Apples server frem for din egen enhed. Den lile sky ud for de enkelte numre indikerer, at de er tilgængelige i skyen. Trykker du på denne sky, bliver musikken hentet ned på enheden. Dette er smart, hvis skal et sted hen, hvor der ikke er netforbindelse. Så kan du i ro og mag hjemmefra hente den musik du vil høre.

Som standard er iTunes Match sat til kun at afspille indhold, når du er på WiFi. Dette for at sikre, at du ikke får en høj mobilregning fordi du er uopmærksom. Du kan dog ændre dette under Indstillinger > iTunes & App Store.

Så enkelt er det faktisk. Fordi det er Apple der står bag servicen er den integreret 100% i Musik-appen på iOS og iTunes på computeren. Bortset fra de små sky-symboler vil man i praksis ikke bemærke nogen som helt forskel i forhold til, hvordan man plejer at gøre. Det eneste nye er, at man nu fra alle sine enheder har adgang til al ens musik. Førhen skulle man synkronisere med iTunes, nu er det ikke nødvendigt.

             Ebog cover

Kunne du bruge tippet?

Der er mange flere hvor det kommer fra. Jeg har samlet mine 120 bedste iPhone-tips i en ny ebog (iOS 11).
Bogen har toppet bestsellerlisten i iBooks Store og kan købes for kun 49 kr.