De færreste Mac-brugere kender formodentligt Grapher. Grapher er et glimrende graf-værktøj, der som standard følger med OS X. En af årsagerne til, at Grapher er så ukendt, er at det er gemt væk i mappen Hjælpeprogrammer, og ikke fordi Grapher er ubrugeligt. Med Grapher kan man nemlig lave imponerende ting, hvis bare man ved hvordan man skal gøre. Kommer man først i gang vil man hurtigt opdage, at Grapher kan bruges til meget avancerede ting, og for langt de fleste eksempelvis studerende, er det alt der behøves, når der skal laves grafer.

Når man starter Grapher, bliver man mødt af dette billede:

grapher_01

Her kan man vælge mellem en række forskellige grafformater i 2D eller 3D. Vi vælger en default 2D-graf.

Det bringer os til hovedvinduet i Grapher. Det består af tre områder. Det største område er der hvor selve grafen bliver vist. I ventre side er der en boks med de forskellige ligninger man har skrevet, mens der i toppen er et felt, hvor man kan skrive sin ligning.

Notationen i ligningsfeltet er som forventet. Man bruger de sædvanlige * (gange), / (dividere) og ^ (potens), og skal det være mere avanceret, er der i højre side mulighed for at få en ligningspalet frem med alle tænkelige matematiske tegn.

Lad os komme i gang med at få levet nogle grafer. Vi starter med en simpel andengrads ligning. Prøv at skrive y = x ^ 2 i ligningsfeltet (brug små bogstaver) og tryk på enter. Der sker det forventede. Ligningen ryger over i boksen med ligninger og grafen plottes i graffeltet.

grapher_02

Vil du tilføje en ligning til vinduet skal du vælge Ligning -> Ny ligning i menuen øverst eller trykke på alt + cmd + n.

Lad os prøve en lidt mere avanceret, der viser hvordan notationen fungerer. Prøv at skrive: log x ^ 4 [tryk på højrepil] / -2x [tryk på højrepil] * sqrt ( x ^ 2 [tryk på højrepil] / 1-x [enter]. Tryk på højrepil sikrer at man afslutter et notation som potens eller nævneren i en brøk. sqrt betyder kvadratrod.

grapher_03

Hvis du vil finde et koordinatpunkt på grafen skal du bare trykke på det, hvorefter koordinateren vises i bunden. Du kan selvfølgelig også zoome ind og ud på grafen, og trykker du på info-knappen øverst til højre, kan du formatere grafen efter behov.

På tilsvarende vis kan man lave alle tænkelige eksplicitte ligninger af formen "y = ...". Det stopper dog ikke her. Grapher er lige så god til at plotte implicitte ligninger. Lad os starte med en simpel ligning for en cirkel: x ^ 2 + y ^ 2 = 1

grapher_04

Grapher kan også bruges til at integrere og differentiere ligninger med. Prøv at vende tilbage til y = x^2. Plot den og marker den derefter i venstre side. I menuen Ligninger, kan du nu vælge Differentier eller Integrerer. Du kan også få beregnet Integration og så videre.

grapher_05

Som nævnt tidligere kan graferne formateres efter behov. Det mest oplagte er selvfølgelig at give forskellige grafer hver deres farve, men mulighederne er uanede. Vil du indsætte tekst, pile etc. kan du vælge Objekt i menuen øverst.

Grapher justerer normalt selv akserne efter ligningen, men vil du selv styre det, kan du dobbelt klikke på en akse, og selv definere hvordan den skal vises.

Vi har nu givet en meget kort introduktion til Grapher, og lader det være op til læseren at dykke yderligere ned i dette program, der byder på uanede muligheder. Grapher kan meget mere end vi har vist her, vores formål har bare været at gøre opmærksom på, at programmet eksisterer. God fornøjelse.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.