Et af de store spørgsmål, når Apple har lanceret en ny iPhone, er om man kan købe en i udlandet og bruge den i Danmark. I dette tilfælde om man kan købe en iPhone 6s eller en iPhone 6s Plus i udlandet og bruge den i Danmark.

Det helt korte svar er, at man godt kan købe en iPhone 6s eller en iPhone 6s plus i udlandet og bruge den i Danmark. For første gang virker samtlige iPhones, uanset i hvilket land de er købt, i hele verden.

iPhone 6s og iPhone 6s plus kommer dog hver i tre forskellige udgaver til forskellige markeder. Alle tre modeller understøtter de netværksfrekvenser, vi bruger i Danmark.

Den ene model sælges kun i Kina, den anden model sælges kun i USA, mens den sidste sælges i hele verden (også USA, dog ikke Kina). Det gør det meget nemt at holde styr på.

Køb af iPhone 6s uden for USA og Kina

Den model der sælges i Danmark, resten af Europa og over hele verden hedder Model A1688 for iPhone 6s's vedkommende og Model A1687 for iPhone 6s Plus' vedkommende. Køber du en af disse, vil du få en iPhone der er 100% identisk med den iPhone der sælges i Danmark.

Eneste forskel er at den korte kom-i-gang-vejledning ikke er på dansk, og at opladeren er tilpasset det land, hvor den sælges. Selve telefonen er der ikke forskel på. Den er 100% magen til de iPhones Apple sælger i Danmark. Køber du en iPhone i et hvert andet land end USA og Kina, er du derfor altid sikker på, at få en iPhone magen til den, der sælges i Danmark. Altid.

Køb af iPhone 6s i USA

I USA sælges der som sagt to forskellige af iPhone 6s. Den ene er den ovenfornævnte Model A1688. Den sælges via teleselskaber som T-mobile, Sprint og Verizon. Igen er der her tale om samme telefon som den, der sælges i Danmark.

Den anden model hedder Model A1633 (iPhone 6s) og Model A1634 (iPhone 6s Plus). Denne model sælges via AT&T og i Apples egne butikker. Denne model kan også bruges i Danmark. Den understøtter præcis de samme frekvensbånd, og endda ét mere end den telefon, der sælges i resten af verden. Ifølge Apples oplysninger, kan denne model bruges med samtlige de teleselskaber, den førstnævnte model kan bruges hos. Køber man denne telefon, kan den derfor også bruges uden nogen problemer i Danmark og resten af verden. Den eneste forskel i forhold til den første model er, at den ud over at understøtte alle de frekvensbånd, den første gør, understøtter en enkelt bånd der specifik bruges af AT&T i USA.

Køb af iPhone 6s i Kina

I Kina sælges der en speciel iPhone, som ikke kan købes andre steder. Den hedder Model A1700 (iPhone 6s) og Model A1699 (iPhone 6s Plus). Modellen er 100% identisk med den iPhone, der sælges i hele verden hvad understøttelsen af frekvenser angår. Den vil altså uden problemer virke i Danmark også. Siden Apple har valgt at lave en speciel model til Kina, kan man dog godt forestille sig, at der er andre forskellige. Eller måske handler det bare om noget med afgifter, når nu ikke det er en model til eksport.

Der skulle altså heller ikke være nogle problemer med at købe en iPhone 6s i Kina og bruge den i Danmark.

Sørg for at den ikke er simlåst

Et er at iPhonen rent teknisk virker i Danmark. Det gør samtlige iPhone 6s og iPhone 6s Plus altså. Der behøver man ikke være nervøs. Noget andet er, om iPhonen er simlåst.

Det aller vigtigste, hvis man køber en iPhone i udlandet er, at sørge for at den ikke er simlåst. Kommer man hjem, med en iPhone der er låst til eksempelvis AT&T i USA eller Vodafone i England kan den kun bruges med simkort fra de pågældende teleselskaber.

De danske teleselskaber kan, i modsætning til hvad mange tror, ikke hjælpe med at få låst den op. Apple kan heller ikke.

Simlås er en sag mellem det teleselskab der har solgt telefonen, og dig der har købt den. Det er kun det selskab, som den er låst til, der kan låse den op. Problemet er, at oftest vil det udenlandske selskab slet ikke låse den op. De har solgt telefonen med tilskud, og har derfor en rimelig forventning om, at man også bruger den hos dem.

Sørg derfor altid for, at den iPhone 6s du køber i udlandet er ulåst. Tjek det om muligt med dit danske simkort, og spørg ellers hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Garanti

Apples garanti gælder i princippet kun i det land, hvor iPhonen er købt. Har man købt en iPhone 6s eller 6s plus i udlandet, kan den derfor ikke indleveres til reparation i Danmark under garantien. Den skal i stedet retur til eksempelvis USA, eller hvor den nu er købt. Kommer man tit i det pågældende land, er det ikke nødvendigvis et problem, men det er noget man skal være opmærksom på.

I praksis er Apple, selvom de tager forbehold for det i deres licensbetingelser, dog meget flinke til alligevel at lade garantien være gældende, selvom man har købt sin iPhone i udlandet.

Inden for EU vil man altid være sikret. Reklamationsrettem gælder således uanset hvilket EU-land man har købt sin iPhone 6s i.

Pris

Mange vælger at købe en iPhone i udlandet, fordi de tror det er meget billigere end at købe i Danmark. Det er det ikke nødvendigvis. De priser som Apple opgiver ved deres events, er for en iPhone med en toårig kontrakt med et amerikanske teleselskab. Man kan ikke bare gå ind fra gaden og købe en iPhone til den pris uden yderligere omkostninger.

I flere lande sælger Apple, eller andre forhandlere, dog iPhones uden kontrakt og uden simlås, men til en helt anden pris.

Køber man i USA skal man være opmærksom på, at de opgive priser er uden lokal sales tax, der svinger fra stat til stat og nogle gange også fra amt til amt.

Indførsel i Danmark

Man skal også være opmærksom på, at hvis man køber uden for EU, må man kun indføre varer afgiftsfrit for 3.250 kr. Overstiger prisen på iPhonen det beløb, skal man svare 25% dansk moms ved indførsel. Derved er hele besparelsen stort set væk. Momsen er jo faktisk grunden til, at iPhonen var billigere i USA til at starte med. Bliver man taget for forsøg på indsmugling i tolden skal man betale den moms man har snydt for, samt en bøde på to gange det samme beløb.

Køber man en iPhone 6s eller iPhone 6s plus inden for EU, slipper man for momsen ved indførsel. Her kan man frit tage alle de iPhones med hjem man vil - så længe de er til eget forbrug. Til gengæld er prisen så stort set den samme som i Danmark.

Opsummering

Overvejer du at købe en iPhone 6s eller iPhone 6s plus i udlandet, så er der ingen tekniske ting der står i vejen. Alle iPhone 6s købt i udlandet, vil virke i Danmark. Det vigtigste er at sørge for at den ikke er simlåst. Vær 100% sikker på dette.

Vær også klar over, at køb af iPhone 6s i udlandet ikke er nogen genvej til at spare en masse penge. I EU er prisen stort set den samme, og køber du i USA skal du snyde i tolden, hvis det skal være en god forretning.

Husk at denne vejledning alene gælder køb af iPhone 6s i udlandet. Hvis det er en iPhone 6 du har kig på, så tjek denne: Køb af iPhone 6 i udlandet.

iPhoneguides anbefaling: Køb din iPhone i Danmark. Teleselskaberne vil sikkert kunne give dig en samlet pris, der er bedre end du kan få i udlandet. Du vil samtidig være sikker på at få den rigtige model og sidst men ikke mindst er du dækket af garantien og købeloven.

Scroll ned for at se kommentarer

             Ebog cover

Kunne du bruge tippet?

Der er mange flere hvor det kommer fra. Jeg har samlet mine 120 bedste iPhone-tips i en ny ebog (iOS 11).
Bogen har toppet bestsellerlisten i iBooks Store og kan købes for kun 49 kr.