Har du en DVD du gerne vil kunne se på din iPhone eller Apple TV? I såfald skal den rippes først. Det betyder, at DVD skal lægges over på din computer og omkodes til et videoformat, som enheden kan afspille. Jeg anbefaler at bruge programmet HandBrake til opgaven.

HandBrake findes til macOS, Windows og Linux. Guiden her tager udgangspunkt i HandBrake til Mac, men bortset fra installeringsprocessen, er der ingen forskel mellem hvordan programmet fungerer på de forskellige platforme.

Guiden er oprindeligt fra efteråret 2009, men er blevet opdateret flere gange siden. Senest i december 2016, hvor jeg har gennemgået og opdateret hele guiden så både tekst og screenshots er up to date med seneste version af Handbrake (version 0.10.5).

Sådan installerer du Handbrake

Inden du kan komme igang skal du selvfølgelig hente og installere HandBrake. Du finder seneste version her: handbrake.fr

Programmet findes til OS X 10.6 og nyere, Windows Vista og nyere samt Linux (Ubuntu).

Programmet kommer i form af et diskbillede (.dmg-fil). Det skal du åbne (mounte) ved at dobbeltklikke på det i Finder eller klikke på det i Overførsler i Docken. Træk herefter HandBrake-ikonet over i din programmappe.

Nu er programmet installeret og klar til brug.

Bemærk at programmet ikke er signeret, så i macOS vil det optræde som fra en ukendt udvikler. Derfor skal du åbne det manuelt via højreklik første gang du bruger det. Første gang du åbner programmet vil du desuden blive spurgt, om der automatisk skal søges efter opdateringer. Det er en god ide, så giv bare lov til det.

Sådan ripper du en DVD til iPhone eller Apple TV med HandBrake

Trin 1 - vælg kilde

Åbn HandBrake og sæt den DVD du gerne vil rippe i drevet. DVD Player vil sikkert starte af sig selv. Den kan du bare lukke igen.

HandBrake vil sikkert selv åbne en dialogboks, hvor du kan vælge filer. Gør det ikke det, så tryk på Source-ikonet øverst til venstre.

HandBrake - vælg kilde

I den dialogboks der kommer frem når du trykker på Source, eller som normalt selv åbner, skal du finde og vælge din DVD. Den skulle gerne fremgå i venstre side under "Devices". Marker DVD'en og tryk på "Open" nederst til højre.

HandBrake - Vælg DVD

HandBrake vil nu skanne DVD'en for informationer, det tager 20-30 sekunder. Bemærk at HandBrake ikke virker med DVD'er med digital kopibeskyttelse. Det vil programmet fortælle dig, samt foreslå at du installere et tredjeparts værktøj til dette. Prøv i første omgang bare at foretage en skanning alligevel. Det virker typisk fint.

Når skanningen er færdig, vil programmets hovedvindue blive opdateret med informationer om DVD'en samt en masse muligheder for indstillinger. Vi er nu klar til at lave selve rippet. Umiddelbart kan det se lidt uoverskueligt ud, så derfor tager vi tingene stille og roligt en ad gangen.

Trin 2 - Valg af film og filnavn

Det første du skal gøre, er at vælge den rigtige video på DVD'en. På de fleste DVD'er er der gerne flere videoer. Det er eksempelvis trailere, bag om filmen etc. Det kan også være en DVD med en TV-serie, som i mit tilfælde.

Alle de video-sekvenser, der ligger på DVD'en vil fremgå af feltet "Title". Trykker du på det, vil du se alle videoerne på skiven opgivet med et nummer efterfulgt af varigheden.

HandBrake - Valg af title

Programmet forhåndsvælger den Title, som den mener er den mest relevante. Typisk vil den være den længste, hvilket jo oftest er det rigtige valg på en almindelig DVD, hvor filmen jo er meget længere end trailers etc. Det er dog ikke altid rigtig, så derfor skal man lige tjekke det. Der er jo heller ingen der siger, at det er hovedfilmen man vil rippe. Det kunne godt være en trailer. I mit tilfælde med en TV-serie, skal jeg selv finde den relevante Title. Kan du ikke umiddelbart finde ud af hvilken Title du skal vælge, må du prøve at afspille DVD'en i DVD Player og se hvilken Title det er.

Du skal også vælge hvilke kapitler du vil rippe. Normalt er det jo alle sammen, men der kan være tilfælde, hvor du kun ønsker nogle af dem, og så kan du selv vælge. Angle behøver du ikke gøre noget ved.

Når ovenstående er på plads skal du vælge en placering og et navn til den rippede film. Det sker under "Destination". Skriv sti og navn eller tryk på "Browse"-knappen til højre.

Trin 3 - Generelle indstillinger

Kunsten i at lave et ordentligt dvdrip er at få sat indstillingerne ordentligt. Det hele handler om at finde det perfekte forhold mellem lille filstørrelse og høj kvalitet. To ting der jo logisk nok er hinandens modsætninger. Dette er faktisk meget svært, hvis det skal være perfekt, men der findes heldigvis hjælp. Klik på "Toggle presets" i øverste højre hjørne, så vil der komme en liste frem over forskellige forudindstillinger tilpasset forskellige enheder. Det er også muligt at gemme sine egne indstillinger her.

HandBrake - Presets

Dette er en rigtigt godt sted at starte, indtil du har fået lidt erfaring med, hvad de forskellige ting betyder for kvaliteten og størrelsen på filen og så videre.

Det giver egentligt sig selv. Under "Devices" vælger du den enhed du vil optimere til. Hvis du prøver at klikke lidt på de forskellige muligheder, kan du se at indstilingerne i vinduet til venstre ændrer sig for at tilpasse rippet til den valgte enhed.

I princippet er det faktisk det hele, og vi kunne vælge at starte rippet med det samme. For god ordens skyld gennemgår vi dog lige de vigtigste ting ved selve indstillingerne.

Trin 4 - Video

I video-indstillingerne kan du ændre på en masse ting. Generelt vil jeg dog anbefale at lade dem være som de er. Chancen for at du ændrer på noget der gør rippet dårligere er ret stor, hvis ikke du ved hvad du laver.

HandBrake - video

Den vigtigste Video-indstilling er under Encoder-options. Ved siden af "Preset" er der en slider, der normalt står på "Medium". Du kan ændre den til hurtigere eller langsommere. Grundreglen er, at jo langsommere en indstilling du vælger, desto bedre bliver dit rip (uden at fylde mere). Omvendt, så vil et hurtigt rip blive tilsvarende dårligt. Ikke ulig de fleste andre ting her i livet. Desto mere tid man dedikerer til en opgave, desto bedre bliver den. Igen må du prøve dig lidt frem i forhold til hvor lang tid du gider vente.

Derudover kan du regulære kvaliteten direkte under "Quality". Men her er det ikke kvaliteten af selve arbejdet, men i form at den valgte bitrate, der handler om. Jeg synes det forudvalgte er meget fornuftigt, men hvis du har erfaringer med, at kvaliteten bliver for dårlig, kan du sætte det op næste gang du ripper. Bare husk at med bedre kvalitet følger større fil, så det handler om at finde et kompromis.

Trin 5 - Lyd og undertekster

HandBrake - Audio

Under "Audio" indstiller du hvilket sprog du vil have på filmen. Originalsproget vælges som standard, og det behøver man normalt ikke at ændre på. Det kunne dog være relevant, hvis du ripper en børnefilm og vil have dansk tale fremfor originaltsproget. Lad resten af indstillingerne under Audio være som de er.

Går du ind under "Preferences" i menuen under "HandBrake"øverst, kan du engang for alle vælge hvilket sprog du foretrækker, så sætter den det automatisk, hvis det er tilgængeligt på DVD'en.

Som med sproget kan du under "Subtitles" vælge at inkludere undertekster. Lad resten af indstillingerne være som de er.

Trin 6: Start rippet

Nu er vi faktisk klar til at lave selve rippet. Førhen anbefalede jeg at man under "picture Settings" øverst ændrede billedstørrelsen til DVD'ens originalstørrelse, men det har programmet nu selv ændret, så det behøver man ikke rode med.

I stedet går vi bare i gang. Tryk på "Start" i værktøjslinien øverst.

Herefter er der ikke andet for end at vente. Eller nok snarere foretage sig noget andet, for det kan godt tage tid. Hvor lang tid afhænger selvfølgelig af længden på filmen, samt indstillingerne - og selvfølgelig computerens processorkraft. I jo højere grad den originale kilde skal bearbejdes, desto længere tid tager det. Det vil sige jo bedre en kvalitet du ønsker, desto længere tid tager det. Det er rå processorkraft det handler om og ikke RAM.

Undervejs i kodningen, kan du følge med via statuslinien nederst i programmets vindue.

Når du ser dette billede, er rippet færdigt.

HandBrake - Færdig

Herefter skal filmen selvfølgelig overføres til den pågældende enhed som eksempelvis en iPad, hvilket dog ligger uden for denne guide.

Bemærk

Det kan være en god ide at lave en prøve inden man ripper en hel film. Bare lige for at tjekke, at undertekster er som de skal være etc. Det er dumt at vente en time på at få rippet en hel film for blot at finde ud af, at man har valgt en forkert indstilling og skal starte forfra. Start derfor eventuelt med at rippe en enkelt kapitel midt i filmen, og tjek at alt er som det skal være. I hvert fald de første par gange man prøver. Når først du har prøvet det nogle gange, og ved hvad du laver, er det ikke nødvendigt.

God fornøjelse.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.