Dashboard er en af de mest oversete funktioner i OS X. Det er et halvgennemsigtigt lag, man kan få vist oven på skrivebordet, og som giver adgang til en række såkaldte widgets. Man aktiverer Dashboard ved at trykke på ikonet i docken, eller ved at trykke på den specielle Dashboard-tast på tastaturet (typisk F4 eller F12). Man skjuler Dashboard igen ved at klikke på et område i Dashboard, der ikke indeholder en widget, eller ved at trykke på Dashboard-tasten igen.

Der følger 21 widgets med Mac OS X. De spænder ret vidt og givet et meget godt billede af, hvad man kan bruge widgets til. Der er simple widgets som lommeregneren og de mere avancerede som Adressebog og iTunes remote, der er integreret med andre programmer. Andre igen er koblet til en webservice, som for eksempel kan vise vejret, aktiekurser eller sportsnyheder.

Man bestemmer selv

Man bestemmer selv hvilke widgets, der skal vises i Dashboard. Lige som programvinduer, kan widgets nemlig flyttes rundt på skærmen, slettes og tilføjes efter behag.

Når man aktiverer Dashboard, kommer det et lille plus-ikon frem nede i hjørnet. Trykker man på det, vil Dashboard-docken komme frem. Her kan man se alle de installerede widgets. Ved at trække en widget fra docken og ud på skrivebordet, tilføjer man den til sit Dashboard. Man kan tilføje lige så mange widgets som man har lyst og plads til. Man fjerner en widget fra Dashboard, ved at trykke på det lille kryds i øverste venstre hjørne.

Selve Dashboard har ingen muligheder for indstillinger, man kan i stedet indstille de forskellige widgets hver for sig. Dette gøres ved at trykke på det lille i som findes på hver enkelt widget, normalt i nederste højre hjørne. Klikker man på det, vil den pågældende widget vende sig om på bagsiden, hvor man kan se indstillingsmulighederne.

Flere tusinde forskellige widgets af vælge mellem

Selvom de medfølgende widgets kan dække mange behov, bliver det først rigtigt sjovt, når man kan tilpasse tingene til sine egne behov. På Apples hjemmeside til formålet, www.apple.com/downloads/dashboard/, findes der næsten 4.000 forskellige widgets, som man kan downloades og installeres på sin computer. De fleste er gratis, men nogle af dem koster penge.

En anden mulighed er at lave det, som Apple kalde Webclips. Webclips er widgets, der viser et uddrag af en hjemmeside. Det kunne for eksempel være en liste over de seneste nyheder på ens favoritsider. Med webclips er mulighederne uendelige, og man kan lave widgets, der passer lige til ens behov.

Widgets er i princippet blot små hjemmesider. Er man vant til at lave hjemmesider og kender lidt til HTML, CSS og JavaScript, kan man lave sine egne widgets helt fra bunden. Apple har lavet et program kaldet Dashboard specielt med det formål at udvikle Dashboard widgets.

Ellers er der ikke mere at sige end: Se at komme i gang. Der findes med garanti nogle widgets, som også kan gøre din daglige rutiner nemmere og når man først har ventet sig til at bruge Dashboard, så vil man sætte stor pris på denne funktionalitet.

Sådan installerer man en widget

Når man henter en widget fra nettet, vil den ofte være pakket i zip-format. Man pakker derfor først filen ud ved at dobbeltklikke på den. Herefter installerer man ved at dobbeltklikke på den udpakkede widget og bekræfte at man ønsker at installere.

Vil man slette en widget fra computeren, klikker man på knappen “Administrer widgets”, ved siden af det hvide kryds over Widget-menuen. Derefter markerer man den widget, man vil fjerne, og trykker på det røde minus-tegn ved siden af. De widgets der følger med Mac OS X kan man ikke slette.

Sådan laver man et webclip

- Åben Safari og naviger til en af dine favoritsider

- Tryk på Arkiv-menuen og vælg “Åben i Dashboard”

- Nu vil hjemmesiden blive mørk og når du bevæger musen rundt, vil du se en lysere boks. Klik på det område, som skal bruge til webclippet og tilpas størrelsen.

Klik på “Tilføj øverst til højre”. Det aktiverer Dashboard, hvor webclippet er blevet tilføjer som en widget.

Avanceret tip: Få widgets vist på skrivebordet

Der findes et lille trick, så man kan få vist widgets på skrivebordet i stedet for i Dashboard:

- Åbn terminal (findes i Programmer/Hjælpeprogrammer)
- Skriv denne kommando: defaults write com.apple.dashboard devmode YES
- Genstart docken og Dashboard ved at skrive: killall -HUP Dock

Dette aktiverer Dev-mode. For at flytte en widget fra Dashboard til skrivebordet, skal man gøre følgende:

- Aktivér Dashboard ved at trykke på Dashboard-tasten
- Mens man trækker i widgeten skal man igen trykke på Dashboard-tasten, for at lukke Dashboard.
Slip widgeten der hvor du ønsker den placeret

For at fjerne widgeten fra skrivebordet, skal du gøre det lige modsat: Træk i en widget og aktiver Dashboard med dashboard-tasten. Når en widget ligger på skrivebordet kan det være nødvendigt at genindlæse den. Det gør man ved at trykke på cmd+R

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.