Enhver smartphonebrugers mareridt er at løbe tør for strøm. Problemet er, at jo smartere vores enheder bliver, desto mere har vi lyst til at bruge dem. I gamle dage kunne en telefon ligge i tasken i en uge uden at løbe tør for strøm. I dag bruger folk deres telefoner konstant. Man kan selvfølgelig slette alt på sin iPhone og undlade alt andet end at ringe, men hvad er så pointen i at have den?

Hovedårsagen til en iPhones strømforbrug er ikke så meget iOS i sig selv, som alle de apps der konstant kører. Løsning er dog ikke - som man måske skulle tror - at lukke sine apps ned, når ikke man bruger dem.

Vi har samlet fem tips, så du kan vride lidt mere juice uf af din iPhone. Alt efter dit brugsmønster kan du måske redde dig 20 minutters længere batteritid.

1. Slå baggrundsopdateringer fra for Facebook og andre apps

Facebook er en af de apps der bruger meget strøm takket være de ting der hele tiden kører i baggrunden nærmest i døgndrift. Ved at slå baggrundsopdateringer fra, kan du spare en del.

Slå det fra under Indstillinger > Generelt > Opdater apps i baggrunden

Helt tilsvarende Facebook er der en masse andre apps, hvor der kører baggrundsprocessor. Gå listen igennem og slå dem fra, du ikke har brug for.

2. Skru ned for lyset

En af de ting der koster mest strøm er oplysningen af skærmen. Jo mere blus du har på skærmen, desto mere strøm bruger den. Så ved at skrue lysstyrken lidt ned, kan du spare strøm. Gør det ved at åbne Kontrolcenter fra bunden af skærmen og juster lysstyrken med slideren.

3. Slå push-mail fra

Push-mail gør det muligt for iPhonen at få besked lige så snart der er en ny mail på din mailkonto. Smart, men også en batterisluger. Så har du ikke brug for funktionen, så slå den fra. Eller kig i hvert fald på om du behøver at tjekke mail automatisk hvert kvarter. Måske er en gang i timen nok.

4. Slå unødvendige notifikationer fra

Hver eneste gang du modtager en notifikation vågner din iPhone op fra standby i 5-10 sekunder. Skærmen tændes og iPhonen afventer din respons inden den går på standby igen. Modtager du 40 notifikationer om dagen uden at reagere på dem, bruger du unødig strøm. 40 notifikationer af 5-10 sekunder giver mulighed for at spare omkring 5 minutter ved at slå dem alle fra.

5. Lad være med at lukke dine apps helt ned

Vi har gemt den mindst indlysende til sidst. Man hører ofte at en bedste måde at spare strøm på er ved at lukke sine apps helt ned, når ikke man bruger dem for at forhindre at de kører i baggrunden. iPhonen opererer bare ikke med apps der kører i baggrunden, så der er intet at spare. Apps der ikke er aktive er i dvale og bruger ingen strøm. Her ser vi bort fra funktionen med at opdatere apps i baggrunden, men den har du jo fået styr på i punkt 2.

Tværtimod vil det kræve mere strøm at lukke en app og indlæse den igen end bare at lade den ligge i dvale i baggrunden. Det skyldes at appen ligger i RAM'en. Når du lukker den og åbner den igen, skal RAM'en først tømmes og indlæses igen. Det tager tid og koster strøm i forhold til bare at lade den ligge i RAM'en. Er der endelig en app, der har brug for al RAM'en bliver appen i dvale under alle omstændigheder smidt ud, så man skal heller ikke lukke for at frigive RAM - det sker helt automatisk.

Bonus-tip: Brug energisparefunktionen

Fra og med iOS 9 er der indført en energisparefunktion, der automatisk slår til, når batteriet når ned på 20%. Der skrues så ned for ydelsen, og baggrundsaktivitet minimeres. Dette skulle i sig selv give omkring 3 timer ekstra.

Du kan dog også slå funktionen til manuelt selvom dit batteri er fuldt opladet. Så får du rigtig mange timers ekstra standbytid eller brug. Du skal bare være opmærksom på, at næste gang du lader iPhonen op, vil funktionen slå fra igen. Du skal altså manuelt slå den til hver gang, du vil bruge den.

Konklusion

Pointen er at få tunet sin iPhone ved at få stoppet det strømforbrug man alligevel ikke har glæde af. Notifikationer man ikke bruger til noget, og baggrundsopdateringer der er unødvendige. Omvendt skal man heller ikke slå mere fra en højst nødvendigt. Vi har en iPhone for at den skal bruges. Så de vigtige ting skal man selvfølgelig holde kørende.

Artiklen er opdateret i september 2017.

             Ebog cover

Kunne du bruge tippet?

Der er mange flere hvor det kommer fra. Jeg har samlet mine 120 bedste iPhone-tips i en ny ebog (iOS 11).
Bogen har toppet bestsellerlisten i iBooks Store og kan købes for kun 49 kr.