I flere og flere lande begynder politikere at blande sig i hvilke apps, befolkningen må eller skal have adgang til. Nogle steder forbyder politkere bestemte apps og andre steder kræver politikere at bestemte apps er tilgængelige. Ideen om, at butiksejerne selv vælger hvilke apps de vil tilbyde, begynder med andre ord at blive presset.

Senest har den amerikanske præsident, Donald Trump, udstedt en såkaldt executive order, der fra den 20. september gør det ulovligt for amerikanske virksomheder og personer at overføre penge til de to kinesiske selskaber ByteDance og Tencent, der står bag TikTok og WeChat. Donald Trump kræver blandt andet, at kineserne sælger TikTok til det amerikansk selskab inden der er gået 45 dage, og at der bliver betalt "et betydeligt beløb" til den amerikanske regering.

Og hvad har det så med Apple at gøre? En del, for TikTok og WeChat er jo som bekendt tilgængelige i Apples App Store. Derfor kan det ende med, at Apple bliver nødt til at fjerne de to apps fra butikken. Ikke bare i USA, men over hele verden. Og det kan give endog meget dyrt. Særligt appen WeChat er helt essentiel på det kinesiske marked, hvor den blandt andet bruges til pengeoverførslen og meget andet. I Kina kan man simpelthen ikke få tingene til at hænge sammen, hvis ikke man bruger appen WeChat.

Fjerner Apple WeChat fra App Store, betyder det at hundredevis af millioner kinesere vil styre udenom iPhonen. Analytikeren Ming-Chi Kuo har estimeret, at Apples salg af iPhones på verdensplan kan falde med helt op til 25-30%. Det vil fuldstændigt smadre Apples forretning. Salget af AirPods, iPad, Apple Watch og Mac vil falde med 15-25% på verdensplan. Det fortæller en del om, hvor meget det kinesiske salg fylder i Apples regnskab, men også noget om, at det vil koste Apple hundredevis af milliarder i tabt omsæting. Bliver appen kun fjernet på markedet i USA, vil det "kun" betyde et fald i salget af iPhones på 3-6%. Med Apples størrelse vil det stadig være mange milliarder, der er tale om.

Kuo ser truslen som så reel, at han anbefaler folk at reducere deres aktieandele i Apples underleverandører på grund af risikoen for et forbud mod WeChat.

Trups executive order er et mere generelt problem end bare WeChat og TikTok. Selskabet Tencent ejer betydelige dele af Riot Games (League of Legends) and Epic Games (Fortnite) samt er storeinvestorer i selskaber som Tesla, Reddit og Spotify.