I efteråret præsenterede Apple en gedigen nyskabelse inden for trådløs lyd. Apple har nemlig udviklet deres egen chip, W1, der på stort set alle områder overtrumfer det vi kender fra eksisterende trådløse hovedtelefoner. At kalde W1 en revolution er nok at stramme den, men det er i hvert fald et rigtigt stort skridt i den rigtige retning i forhold til at få aflivet nogle af de problemer almindelige Bluetooth-hovedtelefoner kæmper med.

W1 gør det nemmere at parre sine hovedtelefoner med iPhonen og ens andre enheder. Det sker med det samme uden noge konfiguration overhovedet. Desuden kan man nemt og automatisk skifte mellem sinde enheder, når først man én gang har fundet sine hovedtelefoner med ens iCloud-ID. Derudover byder W1-baserede hovedtelefoner på bedre batteritid, større rækkevide og bedre stabilitet. Da de er baseret på Bluetooth-standarden virker de med alle Bluetooth-enheder, dog er nogle funktioner, såsom den nemme parring, forbeholdt Apple-enheder.

Jeg vil til enhver tid anbefale at vælge trådløse hovedtelefoner med W1-chip. Eller sagt på en anden måde: Jeg vil selv fra nu af fravælge hovedtelefoner hvis ikke de har W1-chip. For hvorfor dog nøjes med mindre? I øjeblikket findes der fire vidt forskellige at vælge mellem.

I denne artikel vil jeg sammenligne to af dem: Apples AirPods og Beats' BeatsX. De er begge af in ear-typen og formodentligt dem de fleste folk vil vælge imellem, når der skal anskaffes nye trådløse hovedtelefoner til iPhonen. Jeg har inddelt sammenligningen i forskellige kategorier og kårer desuden en samlet vinder.

Design & pasform

Selvom lyden burde være den vigtigste parameter, kommer vi ikke uden om at designet ofte kan være den afgørende faktor for folks beslutning i forhold til hvad de skal købe. Måske fordi designet er det der giver en det første og umiddelbare indtryk at et produkt. Derudover spiller pasformen en direkte faktor for den oplevede lydkvalitet. Sidder ørepropperne ikke ordentligt eller er ubehagelige at bruge, kan det være lige meget.

Begge de testede hovedtelefoner er som sagt af in ear-typen. Det vil sige en dims der skal ind og sidde i selve øret. De adskiller sig dog også fra hinanden. Primært fordi de to enheder i BeatsX er forbundet med et kabel. Derudover medfølger der til BeatsX nogle såkaldte wingtips, så man kan få enhederne til at sidde bedre fast. Med Apples AirPods er der ingen mulighed for individuelle tilpasninger af pasformen.

Både hvad angår design og i særdeleshed pasform er det meget individuel hvad man kan lide. Derfor giver det i virkeligheden ikke den store mening at pege på det ene frem for det andet. Jeg godt se det smarte i BeatsX's kabel, så man undgår at miste en enhed hvis man taber den, men i længden tror jeg det vil være irriterende og føles mindre frit end Apples helt løse enheder. Jeg oplever i hvertfald at ledningen har en tendens til at dingle, hvor jeg laver seriøs træning. Trådløse hovedtelefoner med tråd i virker bare lidt malplaceret. Beats' design er heller ikke nær så premium som Apples, der oser en del mere af kvalitet.

Foto: Beats

Personligt foretrækker jeg AirPods' design, men jeg vil alligevel kåre BeatsX som vinder på designet alene af den grund, at de har bedre tilpasningsmuligheder end AirPods. Derudover kommer BeatsX i fire forskellige farver, hvilket ubetinget er en fordel, fordi det igen giver noget af vælge mellem.

Batteritid & opladning

I denne kategori er der en klar vinder. BeatsX klarer ca. 8 timer på en opladning, mens AirPods klarer ca. 5 timer. AirPods geniale etui, der kan lade enhederne op når ikke man bruger dem, giver dog AirPods en samlet batteritid på hele 24 timer, hvilket i praksis med én natlig opladning gør at man aldrig nogensinde vil løbe tør for batteri eller ville skulle have et kabel med på farten. Med mindre man lytter mere end 5 timer ad gangen selvfølgelig. Putter man bare engang imellem enhederne i etuiet er der altid strøm på dem. Her kan selv BeatsX's imponerende 8 timer ikke være med.

Selve opladning af AirPods er også noget mere elegant end BeatsX, der oplades via et kabel.

AirPods vinder målt på batteritiden.

Lydkvalitet

Jeg har ingen avancerede måleinstrumenter der kan give frekvenskurver eller tal for støjniveauet. Jeg bruger derfor det eneste måleinstrument jeg har - hvilket i virkeligheden måske også ér det mest præcise - mine ører. Spiller de godt, det er det jeg koncentrerer mig om. Lige præcis med in ear-hovedtelefoner er det utroligt vigtigt hvordan de sidder i øret. Lyden kan ændre sig markant, hvis man skubber dem lidt længere ind eller hvis ikke de sidder ordentligt. Lad derfor være med at tage min bedømmelse som den endegyldige konklusion. Det er min subjektive opfattelse, som du måske vil være uenig i.

Jeg starter med BeatsX. Lyden er god men ikke prangende. De leverer en solid og tung bas, men det er i mellemtonen og opefter de klarer sig bedst forstået på den måde at det er her de spiller mest naturligt eller "rigtigt", hvor bassen føles lidt forceret. Noget der i øvrigt går igen og er typisk for Beats andre hovedtelefoner også. Det passer dog nok fint med det meste af nutidens musik hvor fokus er på en tung og dominerende bas.

Foto: Apple

Apples AirPods spiller bedre og har en bedre balance på tværs af frekvenser. Det vil sige at bassen er mere afdæmpet og naturlig end hos BeatsX. Noget af det bedre jeg har hørt fra in ear-hovedtelefoner, men ikke noget der kan måle sig med de store "rigtige" hovedtelefoner der sidder uden om øret. En detalje er i øvrigt at AirPods kan spille markant højere end BeatsX. Til gengæld lukker AirPods ikke nær så godt af for den omgivende lyd som BeatsX gør. Vil du være i en boble når du hører musik uden omgivende støj, klarer BeatsX sig bedst.

De to kombattanter lyder ret forskelligt. De leverer begge en godkendt lydkvalitet, men AirPods er i mine øjne bare den tand mere autentisk, hvor BeatsX - formodentlig helt bevist - er gået efter et lydbillede domineret af bassen. Igen handler det om personligt smag og behag. Jeg kårer AirPods som vinder målt på lydkvalitet.

Funktioner & regulering

Hvor BeatsX har indbygget en traditionel regulator i ledningen, er AirPods beregnet til at blive styret alene via Siri. Det fungerer fint nok med Siri, men for mig er det underligt at skulle gå rundt og snakke til mine hovedtelefoner fordi jeg vil have skruet op for lyden. Derfor styrer jeg altid løjerne fra mit Apple Watch eller iPhonen. Her er det noget mere bekvemt lige at kunne styre volumen via en fysisk controller på BeatsX - specielt hvis ikke man har et Apple Watch.

Til gengæld har AirPods den smarte funktion at de selv tænder og slukker, når man sætter dem ind i øret eller tager dem ud. Det er ganske smart.

Samlet set er en fysisk controller altid et plus, så derfor vinder BeatsX denne kategori.

Pris & værdi for pengene

AirPods koster 1.379 kr og BeatsX 1.190 kr. Isoleret set er begge to hver for sig overordentlig gode køb til prisen. Det er ikke ret mange konkurrenter der kan leverer på samme niveau hvad angår batteritid og lydkvalitet i det prisleje. De findes, men det er en gammel skrøne at tro at man kan finde Apples kvalitet til den halve pris hos andre producenter. Hvad angår trådløse hovedtelefoner har Apple i hvert fald sat en rigtig attraktiv pris - og det gælder begge produkter.

Skal jeg pege på det produkt der giver mest værdi for pengene må det blive Apples AirPods. De har en bedre lydkvalitet, et genialt opladeretui og virker i det hele taget bare voldsomt gennemarbejdet i alle detaljer. Derudover fylder de entet i lommen. De slår alle direkte konkurrenter på markeder med flere længder.

Dermed ikke sagt af BeatsX er et dårligt køb. Det er det ikke. Havde AirPods ikke eksisteret, havde det været en no brainer at købe BeatsX. Bryder du dig af den ene eller anden grund ikke om Apples klassiske hvide design eller er du bange for at miste en AiPod, så køb trygt BeatsX. De er også lige den tand billigere end AiPods. Så er prisen vigtig for dig, så vælg BeatsX.

Skal er kåres en vinder - og det skal der - er det Apples AirPods. Er du i markedet for ultra portable hovedtelefoner, der i praksis kan bruges en hel dag, så er AirPods det rigtige valg. Det er allround-løsningen der ikke er målrettet et bestemt segment, men bare fungerer i det daglige.

Foto: Apple

Andre muligheder baseret på W1

Betyder et ultra kompakt design mindre, så vil jeg derimod anbefale at gå efter Beats Solo3. Det er rigtige on-ear hovedtelefoner med bøjle. De er også trådløse og har W1-chippen for hurtig parring. Med dem får du en betydelig bedre lyd og en næsten absurd batteritid på hele 40 timer.

Udover de tre nævnte hovedtelefoner er det et enkelt sæt mere baseret på W1. Det er Powerbeats3 der er målrettet fitness-segmentet, da de blandt andet er vandafvisende og har en bøje rundt om øret, så de sidder helt fast. Træner du meget og ofte, så overvej Powerbeats3.

Tilgængelighed og køb

AirPods fås i hvid til 1.379 kr i Apple Online Store (link).

BeatsX fås i hvid, grå, sort og blå til 1.190 kr i Apple Online Store.

Powerbeats3 fås i fem forskellige farver i Apple Online Store til 1.490 kr

Beats Solo3 fås i otte farver i Apple Online Store til 2.290 kr.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.