For en måneds tid siden skrev jeg en artikel om de bedste NAS'er til Mac. Hvis du ikke ved hvad en NAS er, så er navnet en forkortelse for det engelske Network-Attached Storage, hvilket kan oversættes til netværksdrev på dansk.

En NAS er altså en harddisk der er koblet til ens netværk så alle enheder i husstanden kan få adgang til indholdet på den. Det kunne være musik, film eller ens Fotos-bibliotek. Den fungerer også perfekt til at tage backup på. Med en NAS får man altså en fælles server til hjemmet - eller sin egen cloud om man vil. Noget flere og flere kan ze det fornuftigt i.

Der findes også trådløse NAS'er

I den nævnte artikel anbefaler jeg som sagt de bedste NAS'er. Der findes dog yderligere en mulighed, som jeg ikke kommer ind på i artiklen, fordi den ligger lidt uden for den normale brug af NAS'er. Der findes nemlig også 100% trådløse NAS'er til brug på farten snarere end i hjemmet.

Af oplagte brugsscenarier kunne være til fotografi, hvor man har mulighed for at lægge sine billeder fra kameraet over på NAS'en. Der er ingen tvivl om at WD har skelet meget til, hvilke behov fotografer har på farten. Men i det hele tage situationer, hvor man har sit grej med, er en transportabel og trådløs NAS en oplagt gadget at investere i.

Jeg har selv en. Jeg købte den med det formål, at den skulle fungere som filmserver, da jeg for et par år siden sejlede rundt i Middelhavet. Alle mine film lå ganske enkelt på den, og jeg og de andre på båden kunne så streame film som vi ville. Oprindeligt havde jeg en almindelig NAS, men dens traditionelle HDD'er kunne ikke tåle bølgernes bevægelse og gik i stykker. Samtidig var den ikke trådløs og krævede 230V elforsyning. Jeg købte derfor en ny, der havde indbygget batteri, brugte SSD og var trådløs. Nu kunne alle logge på NAS'en via bådens trådløse netværk, og streame alle de film de ville.

My Passport Wireless SSD fra Western Digital

Enheden er en "My Passport Wireless SSD" fra Western Digital. Western Digital eller WD laver også en af de NAS'er jeg anbefaler til hjemmebrug, og borger generelt for kvaliteten. Jeg kan ikke huske hvad jeg gav for min i Italien, hvor jeg købte den, men lige nu ligger prisen for den mindste udgave med 250GB lige i omegnen af 1.500 kroner. Du kan finde billigste pris nederst i artiklen.

Enheden fungerer i princippet som enhver anden NAS, det vil sige du kan tilgå dine filer udefra. Den er som sagt bare bærbar og trådløs og har indbygget SSD, hvor de faste normale NAS'er til hjemmebrug har indbygget HDD. Det gør den hurtigere, mindre og bedre til at modstå stød. Kort sagt er den bedre skabt til et liv på farten. Den er dog ikke vandtæt, men kommer til gengæld med en slags aftagelig gummihætte, der tager de værste slag. Af bonusfunktionalitet får man indbygget læser til SD-kort og enheden kan også bruges som powerbank (6.700 mAh) til at oplade eksempelvis ens iPhone, hvis den mangler strøm. Bruger man den ikke som powerbank for andre enheder, holder den cirka 10 timer på en opladning. Den fås i fire udgaver med mellem 250GB og 2TB plads.

Nem opsætning og alsidig funktionalitet

Opsætningen er nem og hurtigt klaret. Når man køber enheden, sidder der et klistermærke på den, om hvordan man logger på det standardnetværk, der er opsat fra producentens side. Herefter går man ind i en browser og færdiggør opsætningen. Det tager vel 5 minutter. Hvilke konfigurationer, man vil benytte, afhænger af hvad nyheden skal bruges til. Fotografer kan slå automatisk backup, når man indsætter SD-kort til, men der er også funktionalitet til film og musik streamning. Hvis du installer WD My Cloud-appen på din iPhonen, får du en masse funktioner og nem adgang til NAS'en.

Selvom enheden altså er trådløs, kan man også tilslutte via USB-kabel. Skal man overføre store filer til eller fra sin Mac, er det væsentligt hurtigere end at gøre det trådløst. Apropos hastigheder så kan den indbyggede SSD læse med cirka 390MB/s.

Kan anbefales

Jeg kunne godt savne et USB-C-stik frem for det traditionelle, der sidder i den nu, men ellers har jeg intet at udsætte på den. Den er så meget mere end bare et passivt drev at flytte filer til og fra. Der er utrolig meget funktionalitet pakket ind i denne enhed og den dertilhørende software. Jeg vil ikke tøve med at kalde den en must have for seriøse fotografer, men ikke-fotografer skal ikke lade sig skræmme væk af den grund. Som sagt har jeg selv brugt den som filmserver, men der findes masser af andre scenarier, hvor en trådløs NAS giver mening.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.