Det er blevet ret almindeligt at anskaffe en fælles server til hjemmet, så man kan dele filer og tage backup af sine ting. Lave sin egen cloud. En sådan server kalder man for en NAS. NAS er en forkortelse for det engelske network-attached storage, hvilket kan oversættes til netværksdrev på dansk.

En NAS er altså et drev der er koblet til ens netværk så alle klienter på netværket kan få adgang til det. Dette i modsætning til drev, der er koblet til ens computer med kabel. Her er det kun den pågældende computer, der har adgang til indholdet. Et netværksdrev eller NAS kan derfor bruges til at lagre filer der skal være tilgængelige for alle i husstanden. Dette kunne være musik, film eller ens Fotos-bibliotek. Det kunne også være i virksomheden eller foreningen, hvor en NAS på samme måde kan lagre fælles indhold. En NAS bruges derudover typisk også som backuplager. For en familie betyder det, at alle backups ligger centralt på en enkelt server fremfor at hver person har deres egen backupenhed.

En NAS kan derfor med god ret betragtes som en enhed, der giver nogle stordriftsfordele. Man deles om et drev frem for at alle har hvert deres eget. Samtidig får man frigivet noget plads på for eksempel ens MacBook ved at lægge de ting der fylder og som man måske ikke har brug for på farten over på NAS'en.

Engang var NAS'er dyre og komplicerede at sætte op og udelukkende noget større virksomheder brugte. I dag kommer de med dedikeret software og masser af funktionalitet som gør det oplagte at bruge i privaten.

Disse funktioner skal du kigge efter for en Mac-venlig NAS

Langt, langt de fleste NAS-servere kan bruges sammen med en Mac. Men det er ikke alle sammen der er decideret Mac-venlige. Her er nogle af de ting, du skal kigge efter når du vil købe en NAS, der spiller perfekt sammen med din Mac.

  • Time Machine-understøttelse til sikkerhedskopiering er en nøglefunktion.
  • iOS-app så du kan få adgang til dine filer på din iPhone eller iPad.
  • Adgang via internettet, så du kan bruge din NAS på farten. Kaldes ofte "personal cloud" eller lignende.
  • Bruger-kontoer så alle i familien kan have hver sit private område, men samtidig med mulighed for fællesområder til mediefiler.
  • Stream-funktionalitet eller medie-server, så man kan streame film og musik direkte fra NAS'en til alle sine enheder.

Ting som masser af plads og god hastighed er selvfølgelig også vigtige. Det samme kan RAID-funktionalitet være. Men det er ikke nogle særlige Mac-krav.

Hvor meget plads, man har brug for, er ret individuelt. Generelt gælder at jo mere desto bedre, men det skal selvfølgelig holdes op mod prisen og ens reelle behov. 2TB vil jeg betegne som absolut minimum. Gå hellere efter 4TB.

To typer af NAS

Der findes to typer af NAS. Den ene type, typisk de billige, kommer med indbygget drev med en given mængde plads, for eksempel 2TB. Disse drev kan ikke udskiftes eller opgraderes i takt med at behovet stiger. Ofte har de dog USB-tilslutning så man kan koble en ekstra disk på. Disse NAS'er er de mest simple, og dem der er nemmest at komme i gang med, og derfor også de mest populære.

Den anden type NAS er lidt mere avanceret. De sælges ofte uden selve drevet, men bare med kabinettet og selve styringen. Drevene fylder man selv i efter behov. Nogle har plads til to drev andre flere. Denne type er ofte noget dyrere, men giver til gengæld mulighed for selv at vælge drevenes kvalitet og størrelse. Og løber du tør for plads, tager du bare det gamle drev ud og sætter et større i.

RAID-funktionalitet

Har man en NAS med flere fysiske drev, har den det man kalder RAID-funktionalitet. RAID står for "redundant array of independent disks" - hvilket betyder at flere fysiske uafhængige drev kobles sammen i stedet for at man benytter ét stort drev.

Der findes forskellige typer af RAID. Typisk skelner man mellem mirroring (spejling) og striping samt forskellige kombinationer af disse. Med stripping fordeles data på flere diske. Fejler én disk, fejler hele systemet. Med mirroring spejles data på flere diske. Det betyder at hele systemet ikke går ned, selvom en disk fejler. Til gengæld skal der bruges mere plads, da den samme data er lagret flere gange.

De forskellige RAID-typer har et nummer, for eksempel RAID 0 eller RAID 5, som helt præcist beskriver, hvad den givne kombination af mirroring og striping betyder. Generelt er det sådan, at jo højere nummer, desto flere drev er der brug for.

Generelt er det som helt almindelig hjemmebruger ikke noget man bør gå så meget op i. Her benyttes en NAS typisk som cloud og medieserver. Her gælder det om at få så meget plads for pengene som muligt og derfor vælger man den simple RAID 0-opsætning, hvor data fordeles på alle diske. Her er det ikke så vigtigt om systemet går ned fordi der skal skiftes en disk.

Har man derimod en NAS til vigtige formål, for eksempel i virksomhedsregi, er det ret væsentligt at der ikke opleves nedetid ved fysiske nedbrud. Her er det relevant med andet end RAID 0. Det kunne være RAID 5 (striping med distribueret paritet). Her har man minimum tre fysiske drev, men er samtidig sikret mod at systemet fungerer selvom et af drevene fejler.

Her er de bedste NAS'er til Mac i 2021

Når det handler om at finde den perfekte enhed, bliver man - lige som med så mange andre ting - mødt af en jungle af muligheder. Der er (for) mange ting at vælge i mellem og for mange ting, man skal tage stilling til.

For at gøre det nemt for dig, har jeg derfor valgt to enheder ud. En til begynder og en til de mere krævende. De dækker hver deres brugsscenarier, og er efter min mening, hver især det bedste valg i deres kategori.

Den nemme og enkle løsning - Western Digital My Cloud Home

Skal det være nemt, skal du have en NAS fra Western Digitals "My Cloud Home"-serie. De er som navnet siger, målrettet hjemmebrugere. Western Digital omtaler dem ikke engang selv som NAS'er for ikke at forvirre med teknisk jargon, som måske ville skræmme nogle væk. Men de er NAS'er - bare målrettet helt almindelige brugere. De kan også fint bruges af mindre virksomheder.

My Cloud-enhederne har indbygget drev og er derfor begyndervenlige alt-i-et-modeller, der fungerer ud af boksen. De fås i udgaver med et enkelt drev med 2TB til 8TB plads og i en duo-udgave med to drev og 4TB til 20TB plads.

Western Digital har et godt ry og deres My Cloud Home fungerer glimrende med Mac. Her er alle funktioner du som hjemmebruger har brug for. iOS-app, TimeMachine-understøttelse og adgang ude fra. Også mere avancerede funktioner som mappe-deling og mulighed for at dele filer med venner eller kollegaer. Du kan endda synkronisere med Dropbox, hvis du vil. Styresystemet er brugervenligt og nemt at overskue.

WD My Cloud Home med 4TB koster cirka 1.200 kroner.

For mere avancerede brugere - Synology DS218

Synology er kendt for deres gode kvalitet og er meget brugt i erhvervslivet. De laver dog også mindre NAS'er, der egner sig mere til hjemmebrug.

Synology DS218 er et godt bud. Den har plads til to drev, som du selv skal anskaffe og installere. Med to drev understøttes RAID 0 og RAID 1. DS218 har en smart USB-port på forsiden så man kan tilslutte USB-sticks, kameraer etc. og ved at trykke på en knap under porten bliver indholdet automatisk overført til NAS'en. Det er smart.

Installeringen af drev klares nemt og inden for et par minutter er man igang. Opsætningen klares via ens browser, der installerer den nødvendige software via nettet. Den tekniske jargon kan måske virke overvældende for nybegyndere.

Synology DS218 har alle nødvendige funktioner som TimeMachine-understøttelse og mulighed for at få adgang via internettet, når ikke man er hjemme. Takket være en kraftig processor fungerer den også glimrende som medieserver.

Det største problem med DS218 er at styresystemet er lidt rodet, hvis ikke man kender jargonen. De forskellige funktioner styres af en slags mini-apps, der skal installeres individuelt. Tilsvarende findes der et par håndfulde iOS-apps målrettet forskellige funktioner. Det er lige i overkanten for dem der have et simpelt og overskueligt setup.

Synology DS218 er for hobby-brugere der vil kunne finjustere tingene og komme i dybden med tilpasningen. Her er der fokus på den rå ydelse og mindre på brugervenligheden. DS218 er lynhurtig og har masser af saft og kraft.

Har du brug for flere drev, laver Synology også en udgave med plads til fire drev kaldet DS418. Samme software og hardware som DS218, men altså med plads til fire drev i stedet for to.

Synology DS218 koster cirka 2.100 kroner uden drev. Vil du have flere kræfter, for eksempel fordi du vil streame fere film i 4K samtidig, så køb DS218+, der er lidt dyrere.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.