Ingen kan være i tvivl om, at sikkerhed på nettet bør have høj prioritet. Vi ønsker ikke at vores Macs bliver kompromiteret eller angrebet på nogen måde. Det sker heldigvis heller ikke ret tit.

Grunden til, at det overhovet er noget man skal have fokus på, er fordi vores computere i dag konstant er koblet op på nettet, og derfor potentielt tilgængelig udefra. Løsningen på dette er en firewall, der holder øje med netværkstrafikken og blokerer uønsket trafik. Sådan en firewall er der eksempelvis indbygget i OS X.

Men selv en firewall er ikke brændsikker. Når den eksempelvis afviser netværkstrafik, får dem der har sendt trafikken besked om at den er blevet afvist. Ergo ved de at computeren eksisterer, hvilket i sig selv kan være et sikkerhedsproblem. Derfor kan man stramme sikkerheden et hak mere. Dette er ikke noget man som almindelig bruger bør bekymre sig om under normale omstændigheder, da det også kan have nogle bivirkninger i forhold til den ønskede trafik. Men ønsker man mere sikkerhed, kan det være værd at læse med her.

OS X's firewall har indbygget noget der på engelsk hedder stealth-mode. På dansk hedder det skjult-funktion. Du kender måske de amerikanske stealth-bombefly, der ikke kan ses på en radar. Princippet med Firewallens stealth-mode er den samme. Når det er slået til, bliver ens Mac usynlig ude fra. Netværkstrafik afvises ikke som før, men får i stedet en timeout. Set udefra kan man ikke skelne dette fra et situation, hvor computeren slet ikke eksisterer. Man er meget sværere at opdage, hvis man tier helt stille som i stealth-mode end hvis man siger "jeg har forskanset mig" som er den normale respons.

Nu hedder der netop stealth-mode, og som med flyene bliver man ikke rigtigt usynlig, man holder sig bare under radaren. Ved folk udefra hvad de laver, kan de alligevel godt opdage en - stealth-mode eller ej. Men det er i hvertfald bliver sværere, og man får sorteret de fleste angribere fra på den måde.

Sådan slår du stealth-mode til i OS X

1. Åbn Systemindstillinger via æble-menuen.

2. Gå til "Sikkerhed & anonymitet".

3. Vælg "Firewall".

4. Vælg "Indstillinger" og marker "Skjult-funktion".

For at kunne foretage disse ændringer, skal du eventuelt først trykke på hængelåsen nederst til venstre og bekræfte dit administrator-kodeord.

Nu er stealth-mode slået til, og din Mac vil ikke afsløre sig selv, hvis man forsøger at pinge den.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.