Denon Envaya er en Bluetooth-højttaler der ved første øjekast kan virke lidt gammeldags og kedelig. Envaya byder nemlig ikke på smarte funktioner som multirumslyd, tilhørende app eller Wi-Fi-understøttelse. Men du skal ikke lade dig narre. Envaya koncentrerer sig nemlig om det dét handler om: At spille musik. Og den gør det fabelagtigt godt.

Faktisk er Envaya ikke én højttaler, men en serie af højttalere i forskellige størrelser. Læs: Så der er en til enhver smag. Den største har det lidt tog-agtige navn "Envaya DSB-250BT" og det er den, det skal handle om her.

Design og funktioner

Envaya er en kompakt og vandtæt Bluetooth-højttaler, der måler 20,9 x 7,7 x 7,4 cm (BxHxD) og vejer 0,8 kg. Den fås i to farver: Sort og sort/grå.

Hvor mange producenter af Bluetooth-højttalere går efter det street-smarte og ungdommelig look er Envaya mere konservativt designet. For en voksen mand som mig, skal det bestemt opfattes positivt. Nogle gange kan højttaleres design simpelthen blive for meget af det gode med pangfarver og så videre. Envaya er pæn nok til at kunne stå i stuen, hvor den til gengæld vil ose af kvalitet. Da den som sagt også er vandtæt egner den sig desuden perfekt til strandturen, båden eller udendørslivet generelt.

Envaya understøtter Bluetooth 4.1 og har et indbygget genopladeligt batteri der rækker i op til 13 timer. Det er godt, men ikke prangende. Når batteriet er tømt tager det omkring tre en halv time at lade det helt op igen via et USB-stik. Ud over Bluetooh har enheden mini jack-stik, så du kan tilslutte en lydkilde via kabel. Anskaffer du to styk Envaya kan de parres til at spille ægte stereo - det har jeg dog ikke prøvet.

Lyd

Lad mig bare sig det som det er: Envaya spiller fremragende. Det er en af de bedste Bluetooth-højttalere på markedet. God og solid bas og en klar lyd. Den hører ikke ligefrem til de mindste bærbare højttalere, hvilket er en del af forklaringen på den gode lyd. Der er simpelthen blevet plads til højttalerenheder der kan levere en god og dyb bas uden at miste vejret. Instrumenterne lyder mere troværdige og overbevisende. Men selv når størrelsen tages i betragtning imponerer Envaya. Den spiller ganske enkelt bedre end størrelsen indikerer. Lydkvaliteten er på niveau med stationære højttalere til hjemmet. Ikke at jeg ville erstatte mit eksisterende setup i stuen, men skulle jeg vælge kun én højttaler der skulle dække alle mine behov for stationær musik og en tur ved stranden, så er Envaya et virkelig godt bud.

Bedømmelse

Vokser træerne da ind himlen? Vi er faktisk tæt på, men der er - som ved alle andre højttalere - nogle småting der kunne være bedre. De er typisk et resultat af en velovervejet prioritering, og derfor ikke noget jeg beklager. Eksempelvis er de få knapper på Envaya en smule træge i brug og man får ingen feedback, når man trykker på dem. Men da det sikkert er et resultat af at enheden skal være vandtæt, er det for mig acceptabelt. Lyden i diskanten savner måske også en smule i spidsen, men igen er det et resultat af en prioritering, denne gang om at sørge for et harmonisk lydbillede.

Jeg har prøvet mange Bluetooth-højttalere min tid. De fleste har en lyd man ville kalde for ligegyldig. Fokus har ligget på den smarte form, de smarte farver eller noget helt tredje. Med Envaya er der en tydelig fokus på noget så gammeldags som god lydkvalitet. Det er faktisk helt rart.

Denon Envaya DSB-250BT får mine varmeste anbefalinger. Nej, det er ikke en smarthøjttaler som Apples HomePod som tidens mode dikterer er det eneste rigtige, men til gengæld er den noget de færrest andre er: Det er ganske enkelt en fremragende højttaler. Du skal lede længe for at finde andre der giver en bedre kombination af bærbarhed og god lyd.

Jeg glemte næste at skrive, at Envaya fås i forskellige størrelser. Synes du at Envaya DSB-250BT er for stor, fås den i to mindre udgaver, der har de samme dyder som storebroderen, men selvfølgelig i en neddroslet version. Specielt hvad angår bassen, men til gengæld fremstår resten af lydbilledet mere klart.

Envaya kan købes hos Hifi Klubben. Prisen for den store model er 1.499 kroner. En pocket-model fås til det halve og cirka midt imellem ligger Envaya Mini.