Med macOS Big Sur kommer en kæmpe opdatering til Safari. Blandt de vigtigste nye ting er understøttelse af billedformatet WebP, forbedrede faneblade, bedre privatliv og meget mere.

Safari er måske ikke verdens mest udbredte browser, men kigger man på funktionalitet, hastighed og privacy burde den nok være det. Og med macOS Big Sur bliver det hele endnu bedre.

Først og fremmest får hastigheden et boost. Hjemmesider bliver simpelthen genereret hurtigere. Ifølge Apple bliver en gennemsnitlig hjemmeside indlæst 50% hurtigere en Chrome-browseren.

WebP: Bedre billedformat

Den klart vigtigste nyhed er at Safari begynder at understøtte WebP-billedformatet. Det lyder måske ikke så væsentligt, men da WebP kan komprimeres væsentligt bedre end jpg-formatet, der benyttes nu, betyder det markant kortere download-tider og mindre dataforbrug. Selvfølgelig særligt på billedtunge hjemmesider. Andre browsere som Chrome og Edge har længe understøtter WebP, men Apple har i den grad hængt i bremsen, og derfor indirekte gjort Safari langsommere end strengt nødvendigt. Det blive der ændret på nu, men det kræver selvfølgelig at hjemmesideejerne også benytter formatet. Det gør jeg selv på en af mine websider, gogreece.dk, og der er markant forskel på hvor meget billederne fylder alt efter om du besøger siden med Safari eller Edge/Chrome. Her på onx.dk, vil jeg begynde at benytte WebP inden for et par uger.

Apropos nye formater, så understøtter Safari i Big Sur også 4K HDR Netflix i Dolby Vision.

Redesignede faneblade og flere extensions

Et af de andre steder, hvor man vil opleve en klar forbedring er redesignet af fanebladene. De kan nu blive mindre, da de viser ikonet og ikke hjemmesidens titel, hvilket betyder flere faneblade på skærmen på samme tid, hvilket igen øger overblikket. Samtidig vil man kunne se et preview af hjemmesiden, når man holder cursoren henover et faneblad.

På billedet øverst kan du se de mindre faneblade samt preview-funktionen.

En anden klar forbedering er, at Safari nu understøtter samme standard af extensions (browser-udvidelser) som de andre populære browsere. For at øge udbredelsen af extensions til Safari får Mac App Store en ny sektion fokuseret på browser-extensions. Styringen af installerede extensions bliver rigtig god, da man selv kan vælge om en extension skal have adgang tilsat virke en enkelt dag, på alle hjemmesider etc.

Safari vil som standard indeholder et par Apple-extensions. Den ene er en oversættelsesfunktion, der kan detektere sproget på en hjemmeside og automatisk oversætte. Syv sprog er understøtter fra start. Dansk er ikke et af dem, men det vil være muligt at oversætte for eksempel fra spansk eller fransk til engelsk, hvis man har nemmere ved at forstå det sidste.

En anden Apple-extension er en ny "privacy-rapport", hvor man med et klik på et ikon kan få en oversigt over hvilke trackere en given hjemmesider benytter etc. som på billedet her.

Der er også mere ligegyldige ting som en ny start-side, hvor man selv kan vælge et baggrundsbillede samt flere andre småting.

Den nye udgave af Safari kommer med macOS Big Sur, der netop er blevet frigivet.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.