En af de helt store nyheder i iPhone 6s er 3D Touch. Det er en ny type multitouch, der også kan registrere, hvor hårdt man trykker samt giver haptisk feedback. Helt lavpraktisk betyder det, at man fremover får nogle helt nye muligheder at interagere med iPhonen på, og at man kan mærke at man trykker.

Tap, swipe og pinch

Vi kender alle de tre gestikulationer tap, swipe og pinch. Det vil sige det at man trykker, skubber eller kniber med to fingre på skærmen samtidig. Noget vi alle bruger dagligt og i dag tager for givet. Det var Apple der opfandt multitouch og introducerede det for hele verden med den originale iPhone i 2007.

Pop og peek

Med 3D Touch introducerer Apple to nye gestikulationer som de kalder peek og pop. Peek er et let tryk - et prik, mens pop er et hårdere og dybere tryk. Typisk vil det første blive brugt til at aktivere en menu (ala den såkaldte mouse over, vi kender fra computere) eller give et preview af eksempelvis et billede, mens det sidste bringer en dybere ind i en app eller et billede.

Sådan virker det i praksis

Et konkret eksempel kunne være, at man modtager et link i en besked. Man kan så åbne linket som et preview direkte i besked-apppen med et peek eller åbne det i Safari med et pop. Vi får med andre ord en nye type interaktion, der gør det lynhurtigt at foretage ting sammenlignet med tidligere. Apple kalder dette Quick Actions og iOS 9 er fyldt med dem i apps, på hjemmeskærmen etc.

Haptisk feedback - man kan mærke at man trykker

En vigtig ting ved 3D Touch er også, at det er koblet sammen med haptisk feedback, så man kan mærke, når man trykker. Telefonen vibrerer ganske, ganske kort tid, så det føles som om man trykker på en fysisk knap - man kan endda mærke forskel på de to typer tryk. Den ganske korte vibration snyder hjerne til at tro, at man fysisk har trykket en knap i bund til trods for at skærmen ikke har bevæget sig.

Har taget årevis at udvikle

Selve 3D Touch-teknologien virker ved at 96 sensorer placeret under glasset, måler mikroskopiske afstandændringer til selve glasset, og sammenholder det med den normale touch-sensors input. Noget der har været ekstremt vanskeligt at udvikle, men som Apple efter flere år, mener er klar til brug i en grad, så det er den absolutte nøglefunktion ved den nye iPhone.

3D Touch is something we’ve been working on for a long time — multi, multi, multi years.Jonathan Ive

I en længere artikel i Bloomberg fortæller Jonathan Ive, Apples chefdesigner og kreative leder, om hvor vanskeligt det har været for Apple at udvikle teknologien til perfektion, og hvor mange år det har taget.

Nu er 3D Touch dog klar til iPhonen, og alle de journalister der har fået lov at prøve det er begejstrede.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.