Apple og Google arbejder på at lancere en tjeneste, der kan notificere brugerne, hvis de har været tæt på en Corona-smittet person i løbet af dagen. Der sker med et såkaldt "exposure notification API", så eksempelvis sundhedsmyndigheder kan udvikle en app, der kan bruges i Corona-bekæmpelsen.

Allerede nu er mange landes sundhedsmyndigheder i gang med at udvikle deres egne apps. I Norge har de allerede udgivet en, mens man i Danmark arbejder på en. Problemet med disse apps er blandt andet, at de ikke virker optimalt på iPhonen, på grund af iPhones høje sikkerhedsniveau, der gør det umuligt at tracke brugerne, når den givne app ikke er åben og aktiv. Det har fået myndighederne i nogle lande til at bede Apple om at slække på sikkerheden, så de nemmere kan tracke borgerne. Indtil videre har Apple dog afvist dette.

En anden pointe med Apple og Googles API er, at det garanterer en meget høj sikkerhed for folks privatliv. Noget det har haltet gevaldigt med fra de af myndighedernes apps, man har set indtil nu. Her har myndighederne reelt kunne tracke hver enkelt borgers bevægelser.

Sådan virker det

For at den nye funktion skal virke, skal man installere en app, der benytter Apple og Googles nye API. Når appen er installeret, genererer den en tilfældig og unik identifikationskode, der bliver udskiftet hvert 15. minut. At identifikationskoden skifter hver 15. minut skal sikre, at man ud fra et givent ID ikke kan spore de enkelte telefoners færden.

Hvis en bruger med Corona-appen kommer tæt på en anden bruger med Corona-appen, vil de to telefoner udveksle identifikationskoder. Udvekslingen af ID'er har det formål at holde styr på, at lige præcis disse to telefoner har været tæt på hinanden. Hver eneste gang man er tæt på en anden telefon, der også har Corona-appen installeret, vil der bliver tilføjet et nyt ID til listen på ens telefon. På ens telefon er der altså en liste med ID'er for hver eneste gang man har været tæt på en anden telefon. Denne liste forlader ikke ens telefon med mindre man aktivt vælger af dele den - for eksempel fordi man bliver smittet. Der lagres ikke lokationsdata eller anden information, der kan identificere de enkelte telefoner.

Ved smitte gives besked til andre

Hvis en person er eller bliver konstateret Corona-smittet, og registrerer det i appen, vil appen sende en besked ud til alle de telefoner, som den smittede har været tæt på i løbet af de seneste 14 dage. Man får ikke at vide, hvem den smittede person, man har været tæt på, er eller hvornår kontakten har fundet sted. Igen for at gøre det helt anonymt. Man får bare at vide, at man har været tæt på en smittet - og derfor bør tage de nødvendige forholdsregler. Ingen ud over en selv, har adgang til information om, at man er smittet eller ej. Hverken Google, Apple eller andre brugere.

Man får altså ikke besked i samme øjeblik, at man kommer tæt på en smittet. Dette ville for det første overskride anonymiteten og retten til privatliv, men ville sikkert også kunne resultere i kaos i for eksempel en bus eller stigmatisering af smittede borgere.

Afstanden estimeres via Bluetooth

Selve afgørelsen af om man har været tæt på en anden bruger sker via Bluetooth. Det vil sige at signalstyrken mellem to telefoner bruges til at estimere om de er tilstrækkeligt tæt på hinanden til at det skal tælle som en kontakt. Der måles i intervaller af 5 minutter.

Lokale sundhedsmyndigheder vil få adgang til at finjustere på visse parametre såsom hvilken eksponeringstid og distance, der skal til, før to telefoner registrerer at der er sket en kontakt.

Klar til maj

Det nye exposure notification API bliver frigivet midt i maj. Allerede i denne uge vil Apple dog frigive kode, så sundhedsmyndighederne kan teste løsningen og begynde at implementere den i deres apps. Løsningen kommer til at virke på tværs af iOS og Android.

Det er endnu uvist, om de danske sundhedsmyndigheder vil benytte tjenesten eller om de hellere vil udvikle deres egen løsning.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.