Du kender det sikkert, den ærgerlige følelse, når du har tabt din iPhone eller iPad og finder ud af at skærmen er gået i stykker. Det betyder en tur til et værksted og en dyr udskiftning. Eller gør det nu også det?

Er du en lille smule fiks på fingrene, kan du faktisk skifte skærmen selv. Det var i hvert fald mit udgangspunkt, da jeg blev træt at betragte alting på min iPaden gennem flere store revner i skærmen. Der er tale om en iPad Air med nogle år på bagen, og jeg har egentlig været for nærig til at få skiftet skærmen, fordi der netop var tale om en ældre enhed. Men nu skulle det altså være - og jeg ville gøre forsøget selv.

Start med at købe de nødvendige dele

Det første jeg gjorde var at gå ind på Mackabler.dk, hvor jeg havde fundet en ny skærm til bare 99 kroner. Eller faktisk er der ikke tale om on skærm, men om det man kalder en digitizer. Digitizeren er det lag af glas, der ligger oven på selve LCD-displayet. Lige netop i den udgave af iPad Air jeg har, er de to ting ikke limet sammen, og derfor kan de udskiftes separat. I andre enheder, skal de to ting skiftes samtidig, men det ændrer ikke rigtigt på noget i forhold, til hvordan man gør.

Nå, skærmen blev bestil sammen med et billigt sæt værktøj til 19 kroner og en ekstra skruetrækker i den rette størrelse: Philips størrelse 0.

Allerede dagen efter kom varerne, og så var det ellers med at komme i gang. Jeg vil ikke så meget komme ind på den konkrete vejledning her, da det alligevel varierer fra enhed til enhed. Der findes masser af konkrete vejledninger på sider som iFixit og YouTube.

At få skærmen af, er den sværeste del af udskiftningen

Allerede fra start blev jeg udfordret. Skærmen er limet fast og kan ikke bare skrues af. Derfor skal man have limen blødgjort og stikke et stykke plast, der ligner et plekter til en guitar, ind og løsne det hele. Det var en smule bøvlet.

Jeg brugte en hårtørrer og det gik nogenlunde med at få blødgjort limen, men til gengæld ville skærmen ikke rigtigt af. Som det kan ses på billedet øverst, var der en del revner langs kanten, så jeg kunne ikke bare føre plastikdimsen ind og lirke skærmen af.

I værktøjssættet medfølger en sugekop og det fungerede sådan et fint nok, men fordi skærmen var gået i stykker, kom den ikke bare af i ét helt stykke. Jo mere jeg hev i sugekoppen, desto mere fragmenteret blev skærmen. Det tog derfor noget tid at få alle glasskår af rundt i kanten. Dette var faktisk den sværeste og mest tidskrævende del af projektet. Det tog vel omkring en tre kvarters tid. På en enhed hvor LCD og digitizer sidder sammen, vil det gå meget nemmere, da der i dette tilfælde er mere hold på tingene. Og en iPhone vil under alle omstændigheder være nemme at have med at gøre.

Samleprocessen var nem - men jeg dummede mig

Da først alle dele af skærmen var kommet helt af, gik resten nemt. Jeg fulgte bare den vejledning, jeg havde fundet. Der var nogle meget små skruer der skulle løsnes hist og her og nogle kabelforbindelser, der forsigtigt skulle lirkes af. Det tog vel 5 minutter, uden nogle som helst problemer.

Så var det egentlig bare at samle iPaden igen. Dette var overraskende nemt og tog heller ikke meget mere end 5 minutter. Her var det tørste problem, at LCD-displayet fik godt med fedtfingre og derfor skulle pudses grundigt inden digitizeren kom på plads som det sidste. Det gjorde jeg med alkoholbaseret brillerens. Sidste hurdle var at få klistret digitizeren fast til rammen. Det klares med dobbeltklæbende tape, der sidder langs kanten, så man bare skal trække beskyttelsespapiret af.

Her skete så det, der bare ikke måtte ske. Da jeg ville trykke digitizeren ordentligt fast, gik den i stykker. Jeps, den revnede. Da iPaden i sin tid blev tabt, havde rammen fået en lille hak eller buk og da jeg trykke til på skærmen, skulle der åbenbart ikke mere til for at den revnede nøjagtigt samme sted. Det var lidt et øv-øjeblik, selvom revnen kun var 1-2 mm lang og ude i kanten.

Nå, jeg fik bestilt en ny skærm. Nu kendte jeg proceduren, så det gik væsentligt hurtigere og resultatet er nu perfekt.

Gode råd, hvis du selv vil skifte en ødelagt skærm

Vil jeg anbefale folk selv at skifte deres ødelagte skærme på iPads og iPhones? Bestemt. Hvis jeg kan, så kan alle andre også. Det var lidt bøvlet at få skærmen af. Men det jeg havde frygtet, selve udskiftningen og samlingen, var overraskende nemt. At jeg så i sidste ende fik ødelagt den nye skærm, inden jeg fik et perfekt resultat, betyder mindre. Selv to skærme er billigere sammenlignet med at skulle have betalt andre for udskiftningen.

Jeg har dog et par gode råd, til andre, der vil udskifte deres skærm selv.

Sørg for at få et reparationssæt med. Det indeholder nogle plastik-værktøjer, der er helt uundværlige. Det koster ikke mere end 20 kroner. Suppler gerne med en god skruetrækker til de små skruer, så du ikke får ødelagt dem med en skrutrækker der ikke passer 100%, som dem der følger med sættet.

Lav reparationen på et stort bord med god plads og læg en dug eller aviser under din enhed, da der godt kan komme en del glasskår. Følg vejledningen slavisk - og stille og roligt.

Når du skal samle det hele igen, så lav ikke den samme fejl som mig. Er enhedens ramme slået skæv eller har et lille hak, så prøv så vidt muligt at få det rettet inden du sætter skærmen i igen, så den ikke sidder for stramt. Fjern eventuelle grater med en fil eller lignende, så skærmen ikke trykker på noget, der kan få den til at flække.

Men ellers er der faktisk ingen ben i det. Så se bare at komme i gang.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.