Folkene bag Bluetooth-standarden, den såkaldte Bluetooth Special Interest Group (SIG), der består af forskellige producenter som Apple, oplyser at de er ved at være klar med næste generation af Bluetooth Audio. Standarden kommer til at hedde LE Audio, hvor LE står for Low Energy.

LE Audio byder på flere forbedringer i forhold til den eksisterende Bluetooth Audio som eksempelvis bruges til at streame lyd til trådløse hovedtelefoner eller højtalere.

Forbedret codec

LE Audio er baseret på et nyt audio codec, det vil sige en ny med at kode og dekode lyddata på. Det nye codec hedder Low Complexity Communications Codec (LC3) og byder på høj kvalitet selv ved lave bitrater. Der vil praktisk taget ikke være nogen hørbar kvalitetsforskel uanset om bitraten er 160 kbps eller 345 kbps - og i alle tilfælde vil lydkvaliteten være markant højere end hvad det eksisterede codec leverer. Lyttetests som SIG har udført viser, at lydkvaliteten forbedres selv med den halve bitrate sammenlignet med det eksisterende codec.

Det forbedrede codec bruger mindre energi og derved vil producenterne af udstyr enten kunne forlænge batteritiden eller, i tilfælde hvor den nuværende batteritid er god nok, reducere størrelsen på deres enhed ved at inkludere et mindre batteri.

Multi-Stream

LE Audio understøtter transmission af flere uafhængige men synkroniserede streams på samme tid. Det kunne være mellem en smartphone og trådløse hovedtelefoner, hvor der streames uafhængigt til højre og venstre højttaler for bedre stereoperspektiv. Eller at lyden fra en stemmestyret assistent streames uafhængigt af selve musikken. Multi-Stream giver også bedre mulighed for at skifte mellem forskellige lydkilder.

Broadcast Audio

En af de mest spændende ting med LE Audio er det som de kalder Broadcast Audio. Med Broadcast Audio kan man streame lyd fra én enhed til et ubegrænset antal modtagere på samme tid. Denne deling af lyd kan enten være personlig eller lokationsbestemt.

Det giver en række interessante scenarier. En oplagt mulighed er at dele lyd fra sin iPhone med venner eller familie. Det kan man allerede i dag med Apples AirPods, men det er en særlig Apple-implementering, der ikke er standard. Mere interessant er den lokationsbestemte deling dog. Her kan man dele lyden med alle, som en slags mini radiostation. Det kunne eksempelvis være en biograf, der via Bluetooth streamer filmlyden på et andet sprog eller giver beskrivelser til blinde. Det kunne også være TV på et hotel, hvor lyden streames via Bluetooth, så der er stille i lokalet og alle folk der vil høre med bare finder deres trådløse hovedtelefoner frem. Teknologien kan også bruges i klasselokaler eller konferencecentre etc. Særligt som hjælp til folk med hørevanskeligheder. Her vil man bare kunne tilslutte sig et stream og lytte med. LE Audio vil i det hele taget understøtte høreapparater.

Lancering

Det forventes at Bluetooth-specifikationerne for LE Audio er klar i anden halvdel af 2020. Du kan læse mere om LE Audio på bluetooth.com (link).