Selvom man snart er 100 år kan man sagtens være først med ny teknologi. Det er 94 årige John B. Goodenough i hvert fald. Du har sikkert aldrig hørt om ham, men han er lederen af det hold forskere der i sin tid udviklere lithium-ion-batteriet, der i dag bruges i stort set al forbrugerelektronik der kan oplades.

Goodenough fortsætter ufortrødent arbejdet og er stadig leder for det hold forskere ved University of Texas der netop har udviklet en ny batteriteknologi kaldet all-solid-state. Det skriver PCWorld. Det nye batteri har højere kapacitet kan hurtigere lades op og er mere sikkert.

Kan ikke brænde

I nuværede lithium-batterier er der en tendens til at der opstår små metaltråde mellem anoden og katoden (batteriets to poler), hvis batteriet oplades for hurtigt. Det resulterer i en kortslutning og fare for selvantændelse eller eksplosion. Ved at benytte en ny glasbaseret elektrolyt mellem anoden og katode kan dette problem helt elimineres, så batteriet ikke længere kan brænde. Den nye elektrolyt gør også at batteriet kan oplades hurtigere.

Den vigtigste faktor er dog, at det er lykkedes forskere at tredoble energitætheden i batteriet. Det betyder at den nye type batteri kan have en kapacitet der er tre gange så stor som et vanligt lithium-batteri uden at fylde mere.

Batteriet kan bruges ned til -15 grader og kan aflades og oplades mere end 1.200 gange, det er dog endnu uvist hvor meget kapaciteten forringes efterhånden.

Det er svært at sige hvornår det nye solid-state-batteri er klar til regulær kommerciel produktion og hvornår det havner i de første produkter. I øjeblikket forhandler University of Texas med selskaber i batteriindustrien om at licensere teknologien.