Det amerikanske firma Mojo Vision har opfundet en kontaktlinse med indbygget skærm på størrelse med et sandkorn. Dermed kan man se informationer direkte uden at skulle flytte fokus, fra den man ellers kigger på. Man behøver ikke kigge på en skærm, øjnene er skærmen.

Kontaktlinserne er i første omgang tænk som et hjælpemiddel til folk med synshandicap, men i princippet kan teknologien komme alle til hjælp, når den er færdigudviklet. Teknologien er stadig på prototypestadiet, og testes i øjeblikket af Mojo Visions medarbejdere.

Mojo Vision har placeret en 0,5 mm bred microLED-skærm på størrelse med et sandkorn oven på en særlig hård kontaktlinse. Kontaktlinsen dækker næsten hele den synlige, hvide del af øjet. Skærmen består af en ARM-baseret processor og et tyndt batteri, der ligger som en film over linsen. Linsen får data via en trådløs forbindelse til en iPhone eller lignende. Skærmen har en imponerende høj pixeltæthed på hele 14.000 ppi. Til sammenligning har iPhone 11 en pixeltæthed på 458 ppi. Det er den nære afstand til øjet der gør, at kontaktlinsen skal have så høj en pixeltæthed for at man ikke skal kunne se de enkelt pixels.

Kontaktlinsen erstatter ikke ens synsflade, men lækker et ekstra lag oven på det, man ellers ser. Det man kalder augmented reality. Det kunne være informationer til vejvisning eller informationer om de bygninger man ser etc.

Ambitionen er at batteriet skal kunne holde til en hel dags brug og så blive opladet om natten, når man sover. Så langt er Mojo ikke endnu - og det tager nok et par år, før de er der. Det er en ret stor udfordring, at lavet et batteri så småt, at det kan være i en kontaktlinse.

Ifølge vedholdende rygter arbejder Apple på noget lignende, bare i form af et par briller med indbygget skærm. Den teknologi er i sig selv ret krævende, men trods alt noget mere tilgængelig end kontaktlinser med indbygget skærm, så vi får nok brillerne på markedet inden linsen kommer.

Du kan læse mere på www.mojo.vision